30 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 30 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γνωστοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο Κρίστιαν Μπέιλ (39 ετών), ο Τζιν Χάκμαν (83 ετών) και η Αγγλίδα ηθοποιός Βανέσα  Ρεντγκρέιβ (76 ετών).
Γενέθλια έχει και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1962, ενώ άλλοι σημαντικοί ηγέτες που γεννήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου υπήρξαν ο 32ος Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ (1882-1945), ο μοναδικός που εξελέγη στο προεδρικό αξίωμα τέσσερις φορές, αλλά και ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε (1927-1986), ο οποίο δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 1986, την ώρα που επέστρεφε από τον κινηματογράφο μαζί με τη σύζυγό του και χωρίς συνοδεία σωματοφυλάκων, όπως το συνήθιζε άλλωστε, ενώ μέχρι σήμερα η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη στοιχειώνοντας τους Σουηδούς.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 30 Ιανουαρίου 1948 ο Μαχάτμα Γκάντι, ο πατέρας του κινήματος της παθητικής αντίστασης και της ινδικής ανεξαρτησίας, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής από τον εθνικιστή Ναθούραμ Γκόντσε, ο οποίος είχε προσπαθήσει και κατά το παρελθόν να δολοφονήσει τον Γκάντι, επειδή διαφωνούσε με το κήρυγμα του περί μη βίας. 
Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Νέου Δελχί μετέδωσε ως εξής την είδηση της δολοφονίας του Γκάντι:
"Αναγγέλλουμε με βαθιά θλίψη τον μόλις προ ολίγου θάνατο του Μαχάτμα Γκάντι. Ο Γκάντι πυροβολήθηκε τρεις ή τέσσερις φορές, ενώ βάδιζε στον τόπο της προσευχής λίγο μετά της 17 τοπική ώρα. Τραυματίστηκε στο στήθος και εξέπνευσε αμέσως".
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ινδός πρόεδρος Παντίτ Νεχρού εκφώνησε ραδιοφωνική ομιλία προς το ινδικό έθνος, χωρίς να συγκρατήσει τα δάκρυα του:
"Τώρα, που το φως που ακτινοβολούσε γύρω μας σβήστηκε, δεν ξέρω ακριβώς τι να σας πω και πώς να σας το πω. Ο πολυαγαπημένος μας ηγέτης δεν υπάρχει πια. Εμείς που τον είδαμε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, δεν μπορούμε πλέον να ζητήσουμε τις συμβουλές του ή την παρηγοριά του. Ο θάνατος του δεν υπήρξε τρομακτικό πλήγμα μόνο για μένα, αλλά επίσης για πολλά εκατομμύρια κατοίκων της χώρας. Το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί για την Ινδία, συνέβη".
Από τα σχόλια και τις δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων όλου του κόσμου για την αναπάντεχη δολοφονία του Γκάντι, αξίζει να σταθεί κανείς τη δήλωση του συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρ Σο: "Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να είναι κάποιος υπερβολικά καλός". 
Την επόμενη μέρα έγινε η κηδεία του Γκάντι κατά την ινδουιστική παράδοση. Το γυμνό, λουσμένο σώμα του τέθηκε σε κρεβάτι καλυμμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ γύρω από το νεκρικό κρεβάτι έκαιγαν θυμιάματα. Σαράντα άνδρες και γυναίκες του στενού περιβάλλοντος του νεκρού κάθονταν στο πάτωμα, γεμάτο από λουλούδια που είχαν φέρει οι επισκέπτες, και έψαλλαν στίχους από τα ιερά ινδικά βιβλία. 
Στις 11.30΄ το πρωί (ώρα Ινδίας) της 31ης Ιανουαρίου, έγινε η έξοδος της σωρού του Γκάντι από την οικία Μπίρλα, υπό της επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους που φώναζε "Νίκη για τον Γκάντι" ακολουθώντας την πομπή μέχρι τον ποταμό Τζούνα  Εκεί, η σωρός του Γκάντι τοποθετήθηκε σε πυρά ξύλων σαντάλου (το ιερό δέντρο της Ινδίας), ενώ αεροπλάνα έριχναν άνθη στη σωρό. Ο πρωτότοκος γιος του Γκάντι τοποθέτησε ένα σακίδιο με ρύζι κάτω από το κεφάλι του πατέρα του και με μία δάδα άναψε τη φωτιά. Παράλληλα, έσπασε το κρανίο του, προκειμένου να ελευθερωθεί με αυτόν τον τρόπο η ψυχή του, σύμφωνα με την ινδική παράδοση. Λίγες μέρες αργότερα, η τέφρα του Γκάντι ρίχτηκε στον ποταμό Γάγγη, το ιερό ποτάμι της Ινδίας.

Ένα μικρό αφιέρωμα στο Γκάντι, μέσα από μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Απρίλιο του 1946, αλλά και με μια καταγραφή ορισμένων από τα σημαντικότερα ρητά, που άφησε ως παρακαταθήκη, μπορείς να διαβάσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου