31 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 31 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η Έλενα Παπαρίζου και η Καλομοίρα είναι και οι δύο Ελληνίδες τραγουδίστριες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό, είναι πολύ χαριτωμένες, δημοφιλείς, εκπροσώπησαν και οι δύο τη Γιοροβίζιον με μεγάλη επιτυχία - μην ξεχνάμε ότι και στην πρώτη της συμμετοχή η Παπαρίζου τερμάτισε τρίτη, όπως και η Καλομοίρα στη μοναδική φορά που συμμετείχε στο διαγωνισμό - αλλά οι δύο γυναίκες έχουν ακόμη ένα κοινό. Αμφότερες γεννήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, αν και με 3 χρόνια διαφορά - το 1982 η Έλενα Παπαρίζου και το 1985 η Καλομοίρα. 
Στις 31 Ιανουαρίου, όμως, γεννήθηκε και ένας άλλος, παγκοσμίως διάσημος τραγουδιστής, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο οποίος είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από την Παπαρίζου.
Υπάρχει κάτι σ' αυτήν την ημερομηνία, που ευνοεί όσους θέλουν ν' ασχοληθούν με το τραγούδι; Σαν σήμερα γεννήθηκε κι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες, ο Αυστριακός Φράντς Σούμπερτ (1797-1828).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:

Στην Αργεντινή, μόνο για φέτος, η σημερινή μέρα έχει ανακηρυχτεί αργία, καθώς συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Νομοθετικού Σώματος (Assamblea General Constituyente) της χώρας.
Το μικρό νησιωτικό κράτος Ναούρου, που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας του από την Αυστραλία το 1968.
Το Μάλι είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που γιορτάζει ως εθνική αργία τη βάπτιση του προφήτη Μωάμεθ.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 31 Ιανουαρίου 1996, η ελληνοτουρκική ένταση με επίκεντρο τις βραχονησίδες Ίμια έφτασε στο αποκορύφωμα της. Αυτό που κατ' αρχήν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, η προσάραξη ενός τουρκικού πλοίου στην περιοχή στις 26 Δεκεμβρίου 1995, πήρε τεράστιες διαστάσεις, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στις 24 Ιανουαρίου 1996. Ο τότε δήμαρχος Καλύμνου έσπευσε την επομένη ν' ανεβάσει την ελληνική σημαία στα Ίμια παρουσία τηλεοπτικής κάμερας, ενώ στις 27 Ιανουαρίου ανταπάντησαν Τούρκοι δημοσιογράφοι, που προέβησαν σε μια ανόητη κίνηση για τις ανάγκες της τηλεθέασης πηγαίνοντας με ελικόπτερο στις βραχονησίδες, όπου κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. 
Κι εκεί που θα πίστευε κανείς ότι επρόκειτο για έναν μιντιακό πόλεμο, τα πράγματα εκτραχύνθηκαν τις επόμενες μέρες, ενώ τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου (1.45΄ το πρωί), μια ομάδα Τούρκων κομάντος αποβιβάστηκαν στα Ίμια, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση το πληροφορήθηκε ύστερα από... δυο ώρες. Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα κατέπεσε το ελληνικό ελικόπτερο, που είχε απογειωθεί για τον εντοπισμό των Τούρκων κομάντος, την ώρα που επέστρεφε στη βάση του. Οι θεωρίες συνωμοσίες είναι μέχρι σήμερα πολλές, όμως το σίγουρο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή ήταν κάκιστες.
Το πρωί της 31ης Ιανουαρίου, και ενώ η κρίση εκτονώθηκε μετά την εκδήλωση αμερικανικής παρέμβασης προς τις κυβερνήσεις των δύο κρατών, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η κυβέρνηση του οποίου δεν είχε ακόμη προλάβει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είπε το αμίμητο και εκτός τόπου και χρόνου - δεδομένης της συγκυρίας - "Ευχαριστώ τους Αμερικάνους", ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε "μη ευτυχής", ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτυπούσαν τα έδρανα ή όρθιοι φώναζαν "αίσχος" και "ντροπή", ενώ ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "πράξη προδοσίας" και "απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων" σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Σ' αυτήν την περίπτωση, οι πρωθυπουργοί και υπουργοί δεν προκαλούν το Κοινοβούλιο, αλλά κάνουν χαρακίρι". Για όσους δεν γνωρίζουν, χαρακίρι είναι η ιαπωνική ιεροτελεστία της αυτοκτονίας. 
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόλο που ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προδοσία και προέτρεπε την πολιτική ηγεσία της χώρας σε αυτοκτονία, κανείς δεν τον κατηγόρησε ότι υποκινεί το λαό σε βία, ούτε προέτρεψε τη δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση, όπως γίνεται σήμερα, όταν ακούγονται λιγότερο βαριές κουβέντες - και ναι, όταν ζητάς δημόσια από τον πολιτικό σου αντίπαλο να αυτοκτονήσει, αυτό συνιστά σαφέστατα υποκίνηση σε βία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου