30 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι το "σύνδρομο του χορευτή της κοιλιάς";

Το όνομα του ίσως να ακούγεται σέξι, όμως το "σύνδρομο του χορευτή της κοιλιάς" είναι μια σπάνια ιατρική πάθηση, που μόνο σέξι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν και σίγουρα δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Πρόκειται για μυοκλονικούς σπασμούς, δηλαδή ξαφνικά τινάγματα των μυών, που επηρεάζουν το διάφραγμα, δηλαδή την αναπνοή μας, η οποία διακόπτεται και δεν μπορούμε να εκπνεύσουμε σωστά. Πού όμως οφείλονται;

Το "σύνδρομο του χορευτή της κοιλιάς" ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα χάρη στην περίπτωση μιας 47χρονης γυναίκας από το Ιράκ, κουρδικής καταγωγής, η οποία εμφάνισε τα συμπτώματα. Η γυναίκα επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης Σουλιμανίγια για μια τυπική επέμβαση αφαίρεσης αιμορροΐδων. Τέσσερις μέρες μετά την επιτυχή επέμβαση, και ενώ η 47χρονη είχε ήδη επιστρέψει στο σπίτι της, διαπίστωσε ότι η κοιλιά της άρχιζε να... κυματίζει μόνη της. 
Αρχικά, οι γιατροί εκτίμησαν ότι η γυναίκα έπασχε από εντερική απόφραξη και της συνέστησαν αντίστοιχη θεραπεία, που όμως δεν απέδωσε το παραμικρό. Έκαναν όλες τις ιατρικές εξετάσεις και δεν διαπιστώθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα. Εξάλλου, η κοιλιά της γυναίκας "χόρευε" μόνο όσο εκείνη ήταν ξύπνια και όχι κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία της πάθησης ήταν ψυχολογικού χαρακτήρα. Έγραψαν στη 47χρονη μυοχαλαρωτικά φάρμακα και μετά από τρεις ημέρες όλα τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν. Όπως φαίνεται, η γυναίκα είχε αγχωθεί από τη χειρουργική επέμβαση που διήλθε πρόσφατα και το στρες έκανε τους μύες της κοιλιάς της να "χορεύουν" ακούσια από μόνοι τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου