29 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 29 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πολλοί είναι οι πετυχημένοι και καταξιωμένοι στο χώρο τους που γεννήθηκαν σαν σήμερα. ανάμεσα τους ξεχωρίζει η διάσημη σε όλον τον κόσμο Αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια Όπρα Ουίνφρεϊ, η οποία ετοιμάζεται να σβήσει 59 κεράκια. 
Επίσης, γενέθλια έχει ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Ρομάριο (47 ετών), ο "μουστάκιας" του Χόλιγουντ Τομ Σέλεκ (68 ετών), αλλά και η χρυσή κληρονόμος της δυναστείας Ωνάση, Αθηνά Ρουσσέλ, η οποία γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1985. 
Σαν σήμερα το 1960 γεννήθηκε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις Γκρεγκ Λουγκάνις, ο οποίος δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Ελληνοαμερικανών, εξ ου και το "ελληνικό" όνομα του (Γρηγόριος Ευθύμιος Λουγκάνις). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο σιιτικό Ιράν σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ, πέντε ημέρες μετά απ' ό,τι τη γιορτάζουν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Επίσης, σήμερα γιορτάζεται η επέτειος γέννησης και του Ιμάμη Ja'far al-Sadiq.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται η Ημέρα των Μαρτύρων προς τιμή όσων θυσιάστηκαν για το καλό της χώρας αυτής των Ιμαλαΐων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 
Στις 29 Ιανουαρίου 1976, η διεξαγωγή μιας δίκης στο Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποδείκνυε ότι η λογοκρισία της τέχνης συνεχιζόταν στη χώρα παρά την πτώση της χούντας. Κατηγορούμενοι ήταν οι συντελεστές της παράστασης "Ένας Έλληνας σήμερα" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κολλάτου, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του κατηγορουμένου μαζί με το θιασάρχη Νίκο Ρίζο ως ηθικοί αυτουργοί και οι τέσσερις πρωταγωνιστές της παράστασης ως φυσικοί αυτουργοί του "εγκλήματος". Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η παράσταση ήταν άσεμνη, επειδή παρουσίαζε "ομοφυλοφιλικές σχέσεις αντρών και γυναικών μετά μουσικής". Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέκος Σακελάριος, καθώς και ο θεατρικός συγγραφέας Μίνως Βολανάκης, οι οποίοι καυτηρίασαν τη λογοκρισία και τη δίωξη των συντελεστών της παράστασης, που πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη παιζόταν στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία επί 4 μήνες, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας περιορίζονταν σε κηρύγματα ηθικής και νοσταλγίας του χουντικού καθεστώτος. Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε μόνο το Νίκο Ρίζο, ενώ επέβαλλε 10 μήνες φυλάκισης στο σκηνοθέτη και 5 μήνες φυλάκιση στους ηθοποιούς.
Η λογοκρισία στην Ελλάδα συνεχιζόταν, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που έβαζε στο στόχαστρο της καλλιτεχνική δημιουργία του Κολλάτου. Βλ. σχετικά και στο θέμα: Η "εξέγερση" κατά της λογοκρισίας στην τέχνη το 1966

Στις 29 Ιανουαρίου 1979, ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα συγκλόνισε το νησί της Σάμου και ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα υπεραστικό λεωφορείο, οι προδιαγραφές του οποίου ήταν να μεταφέρει μόλις 32 άτομα, αλλά μετέφερε 51, έπεσε σε χαράδρα βάθους 150 μέτρων κοντά στο χωριό Βουρλιώτες, από όπου είχε αναχωρήσει στις 7 το πρωί με προορισμό το Βαθύ της Σάμου. Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τρεις μαθητές Γυμνασίου, ενώ οκτώ ήταν οι βαριά τραυματίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου