2 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 2 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Διπλή χαρά για το ζεύγος Σακίρα-Πικέ, καθώς τόσο η τραγουδίστρια από την Κολομβία όσο και ο Ισπανός ποδοσφαιριστής γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους. Η Σακίρα γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1977, ενώ ο Ζεράρ Πικέ γεννήθηκε 10 χρόνια αργότερα. 
Αντικειμενικά μπορεί να μη θεωρείται σημαντική προσωπικότητα, ωστόσο αποτελεί σύμβολο για τους τρανσέξουαλ και έχει σήμερα τα γενέθλια της. Ο λόγος για την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, την τραγουδίστρια από το Ισραήλ που γνωρίσαμε μέσα από το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, και η οποία κλείνει σήμερα τα 41.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος κλείνει τα 87.
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο σημαντικός σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής (1853-1919), ο αποκαλούμενος από τους συγχρόνους του και ως "νέος Αριστοφάνης". Το μπλογκ έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν αρκετά σατιρικά ποιήματα (ή αποσπάσματα ποιημάτων) του Σουρή, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στους κάτωθι συνδέσμους:
Αποσπάσματα από ποιήματα του Σουρή, που σχολίαζαν την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, μπορείτε να διαβάσετε και στην ανάρτηση: Ο ταραχώδης μήνας Νοέμβριος της ελληνικής ιστορίας.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σήμερα γιορτάζεται από την Εκκλησία η Υπαπαντή του Ιησού, δηλαδή η παρουσίαση του στο Ναό για πρώτη φορά. Μάλιστα, στο πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν η σημερινή ημέρα είναι αργία. Η Υπαπαντή θεωρείται μία εκ των 12 μεγάλων γιορτών της χριστιανικής θρησκείας, μαζί με τη Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), τη Γέννηση του Χριστού (25 Δεκεμβρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25 Μαρτίου), την Κυριακή των Βαΐων, την ημέρα της Αναλήψεως (40 ημέρες μετά το Πάσχα), την Πεντηκοστή (50 ημέρες μετά το Πάσχα), τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και την Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). 
Σήμερα είναι και η ημέρα της Μαρμότας (Groundhog Day) στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ πόλος έλξης είναι το χωριό Punxsutawney της Πενσιλβάνια. Δεν πρόκειται για κάποια επίσημη γιορτή, αλλά πιστεύεται ότι από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, οι αγρότες μπορούν να μαντέψουν πόσο καλός ή κακός θα είναι ο καιρός την ερχόμενη άνοιξη. Συγκεκριμένα, αν η μαρμότα (ένα τρωκτικό) βγει από τη φωλιά της με συννεφιασμένο καιρό, τότε η άνοιξη θα έρθει γρήγορα. Αντίθετα, αν έχει λιακάδα, η τρομαγμένη από τη σκιά της μαρμότα θα ξαναγυρίσει στη φωλιά της, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα παραταθεί η διάρκεια του χειμώνα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - gossip:
Στις 2 Φεβρουαρίου 1970, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ζωζώ Σαπουντζάκη βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, κατηγορούμενη για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σαπουντζάκη έχτισε τη βίλα της στην Κινέττα με μέρος των χρημάτων που είχε καταχραστεί ο πρώην φίλος της, που ήταν προϊστάμενος του φοροτεχνικού τμήματος της Πειραϊκής-Πατραϊκής. Εκείνος ήταν, άλλωστε, ο άνθρωπος που ενέπλεξε την ηθοποιό και τον αδερφό της στην υπόθεση. 
Η δίκη κράτησε τέσσερις ημέρες και ήταν θυελλώδης, με παρέλαση δεκάδων μαρτύρων και με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη να λιποθυμά κατά τη διάρκεια της απολογίας της. Αν και ο Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την καταδίκη της σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελικά το Δικαστήριο αθώωσε την τραγουδίστρια και ηθοποιό, αναγνωρίζοντας ότι έλαβε μεν το επίμαχο ποσό των 1.368.000 δραχμών από τον πρώην φίλο της, ωστόσο αγνοούσε την προέλευση του. Ωστόσο, η Σαπουντζάκη κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και της επιβλήθηκε ποινή πεντάμηνης φυλάκισης για τη συγκεκριμένη κατηγορία, όμως άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου