31 Ιανουαρίου 2013

Οι φτωχότεροι κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν παχύσαρκοι;


Η ωμή δήλωση της Βρετανίδας Υπουργού Υγείας, Άννα Σούμπρι, ότι "τα φτωχά παιδιά είναι και τα πιο χοντρά", προκάλεσε πολλές συζητήσεις στη Γηραιά Αλβιώνα, κυρίως για τη χρησιμοποίηση της πολιτικά μη ορθής λέξης "fat", που θεωρείται υποτιμητική. Επί της ουσίας, ωστόσο, παρά την κρατούσα αντίληψη ότι τα άτομα με περιττά κιλά έχουν πολλά λεφτά για ξόδεμα, φαίνεται ότι η ουσία της δήλωσης της Σούμπρι δεν απέχει και τόσο πολύ από την πραγματικότητα.

Κατ' αρχήν, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ομάδες πληθυσμού σχηματικά σε "υπέρβαρους φτωχούς" και "αδύνατους πλούσιους". Θα ήταν λάθος και εν μέρει ρατσιστικό. Από κει και πέρα, το σίγουρο είναι ότι τα φθηνά φαγητά, δηλαδή το τζανκ φουντ, έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα φαγητά ενός ακριβού εστιατορίου, όπως έχει δείξει σειρά ερευνών. 
Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες πιθανότητες απόκτησης περιττών κιλών από ένα άτομο χαμηλού εισοδήματος, που ξοδεύει λιγότερα χρήματα για τα ημερήσια γεύματα του επισκεπτόμενος ένα ταχυφαγείο, σε σχέση μ' ένα άτομο μεγαλύτερου εισοδήματος, που μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερο εκλεκτικές διατροφικές συνήθειες - και φυσικά έχει και τα χρήματα να επισκεφτεί κάποιο γυμναστήριο, διαιτολόγο κλπ.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έχει δείξει ότι η μέση πρόσληψη θερμίδων σε φαστφουντάδικο κυμαίνεται γύρω στις 850 ανά γεύμα. Πρόσφατα, μία έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Επιστήμης υπέρ του Δημόσιου Συμφέροντος (CSPI) επιχείρησε να μετρήσει τις θερμίδες που προσλαμβάνουν οι θαμώνες των φαστφουντάδικων για κάθε δολάριο που ξοδεύουν εκεί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 1 δολάρια αντιστοιχεί - ούτε λίγο ούτε πολύ - σε 242 θερμίδες. 
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το φαστ φουντ δεν μας προσφέρει μόνο θερμίδες, αλλά και περιττές ποσότητες λίπους, ζάχαρης και άλλων ουσιών, που μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία μας. Δεν είναι τυχαία η αύξηση κρουσμάτων παιδικού διαβήτη ή άλλων ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία από πολύ μικρές ηλικίες. Είναι αποτέλεσμα κακής - αν και οικονομικά πιο φθηνής - διαδρομής, σε συνδυασμό φυσικά και μ' ένα περισσότερο καθιστικό life-style, που επιδεινώνει την κατάσταση.

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου