14 Ιανουαρίου 2013

Ήρθε η ώρα για τσάι από καφέ!


Αν το δίλημμα "καφές ή τσάι" πραγματικά αναστατώνει την ζωή σου, με αποτέλεσμα να είσαι όλη τη μέρα μ' ένα φλιτζάνι στο χέρι απολαμβάνοντας εναλλάξ τα αγαπημένα σου ροφήματα, θα ανακουφιστείς μαθαίνοντας ότι θα μπορείς σύντομα να συνδυάσεις και τα δύο σε ένα. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα τσάι από... καφέ.
Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Botany, αποτέλεσμα της συνεργασίας ερευνητών από τους Βοτανικούς Κήπους του Κιου στο νοτιοανατολικό Λονδίνο με συναδέλφους τους από το Μονπελιέ της Γαλλίας. Στην ουσία πρόκειται για τσάι από φύλλα καφεόδεντρου, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται ότι είναι πιο υγιεινό από τα δύο ροφήματα. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γεύση του συγκεκριμένου τσαγιού είναι περισσότερο "γήινη", λιγότερη πικρή από ένα συνηθισμένο τσάι και όχι τόσο δυνατή όσο η γεύση του καφέ. Εξάλλου, περιέχει περισσότερες ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπαθειών, συγκριτικά με τα δύο ροφήματα μεμονωμένα. 
Συγκεκριμένα, αναφέρουν μία ουσία που ονομάζεται mangiferin, η οποία περιέχεται στα φρούτα μάνγκο και εκτιμάται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, προστατεύοντας νευρώνες στον εγκέφαλο και μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο του επιστημονικού περιοδικού, Επίσης, έχει λιγότερη καφεΐνη απ' ό,τι το τσάι ή ο καφές, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικά, που φέρονται να καταπολεμούν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και το διαβήτη. 
Πιστεύεται ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν ή στην Ινδονησία, οι κάτοικοι καταναλώνουν ένα παρόμοιο ρόφημα από φύλλα καφεόδεντρου και ότι έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια εισαγωγής του στη Βρετανία κατά το 18ο αιώνα. Ίσως τώρα οι συνθήκες είναι καλύτερες, για να διαδοθεί σ' ολόκληρο τον κόσμο.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου