16 Ιανουαρίου 2013

Γυναίκες με σώμα και μυαλό μωρού


Το ύψος της είναι μόλις 76 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 7 κιλά. Αν την δει κανείς, μοιάζει μ' ένα κοριτσάκι 4 χρονών. Κι όμως, η Μπρουκ Γκρίνμπεργκ από το Reisterstown του Μέριλαντ έχει κλείσει τα 20. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, που ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να εντοπίσουν, η Μπρουκ σταμάτησε να μεγαλώνει πριν 16 χρόνια και μέχρι σήμερα παραμένει ένα παιδί - τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Δεν μπορεί να μιλήσει ή να περπατήσει, αλλά οι γονείς της την κουβαλούν σαν να είναι νήπιο. Φοράει πάνες και χρειάζεται κάποιον πάνω από το κεφάλι της 24 ώρες το 24ωρο, για να την προσέχει, όπως γίνεται με τα μωρά. Οι γονείς της Μπρουκ κατάλαβαν ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε με την κόρη τους, όταν εκείνη έκλεισε τα τέσσερα, καθώς είχε σταματήσει ν' αναπτύσσεται. Και μπορεί η εμφάνιση της να θυμίζει ένα 4χρονο κορίτσι, όμως διανοητικά η Μπρουκ μοιάζει ακόμα μικρότερη, όπως ένα μωρό 6 μηνών.  
Πάντως, οι δυο γονείς έχουν αποδεχτεί πλήρως την κατάσταση της κόρης τους. Θεωρούν ότι το παιδί τους δεν έχει κάποιο πρόβλημα κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πατέρας της στο τοκ σόου της γνωστής δημοσιογράφου Κέιτι Κούρικ, "αν κάποιος μου χτυπούσε τώρα την πόρτα και μου έλεγε ότι "Είναι ένα εγγυημένο χάπι. Δώσε αυτό στην Μπρουκ και θα διορθωθεί", θα του απαντούσα ότι "Δεν είναι χαλασμένη"".
Αν ανησυχούν για κάτι, αυτό είναι το αύριο που παραμένει άγνωστο, καθώς τίποτε απολύτως δεν είναι γνωστό για την ιατρική της κατάσταση, η οποία ονομάζεται αόριστα "Σύνδρομο Χ". Οι γιατροί δεν έχουν εντοπίσει την παραμικρή ανωμαλία στο ενδοκρινικό σύστημα ή στα χρωμοσώματα ή "άλλη γνωστή ανωμαλία που εμφανίζεται στους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη". 
Ορισμένοι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι ενδεχομένως ο γενετικός κώδικας αυτού του κοριτσιού να μπορέσει να δώσει απαντήσεις στη θεραπεία διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον.  Αυτός είναι ο λόγος που και οι γονείς της κοπέλας εμφανίστηκαν στην τηλεόραση. "Αν βρούμε ότι το DNA της είναι διαφορετικά κατασκευασμένο, ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Έτσι, στο τέλος ίσως κάτι να προκύψει απ' όλο αυτό. Πιστεύω ότι είμαστε εδώ για ένα λόγο", σημείωσε ο πατέρας της Μπρουκ.
Κατά το παρελθόν, η Μπρουκ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, από τα οποία κατάφερε να αναρρώσει πλήρως. Σε ηλικία 4 ετών έπεσε σε κώμα για 14 μέρες. Αν και στην αρχή οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό όγκο, όταν η μικρή συνήλθε από το κώμα, ο όγκος απλά είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Εξάλλου, αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις για επτά διάτρητα πεπτικά έλκη, επέζησε από κρίση επιληψίας και από εγκεφαλικό επεισόδιο, που θεραπεύτηκε μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. 
Αν και εξαιρετικά σπάνια, η περίπτωση της Μπρουκ Γκρίνμπεργκ δεν είναι η μοναδική. Το Νοέμβριο του 2011, το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για τη Maria Audenete do Nascimento, μια 30χρονη γυναίκα από τη Βραζιλία, που σταμάτησε ν' αναπτύσσεται σε ηλικία μόλις 9 μηνών. Τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ παρομοίαζαν την ιστορία της Maria Audenete με τη φανταστική ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον (τη σύντομη ιστορία του Σκοτ Φιτζέρλαντ, που αργότερα έγινε ταινία με τον Μπραντ Πιτ), ενώ αφιέρωσαν πολλά ρεπορτάζ εστιασμένα στη φτώχεια της οικογένειας και όχι σε θέματα ουσίας.

Τότε, έκαναν την εμφάνιση τους κάποιοι γιατροί που ισχυρίστηκαν ότι η ασθένεια της κοπέλας θα μπορούσε να θεραπευθεί, αν οι γιατροί απευθύνοντας εγκαίρως σε γιατρούς, αλλά μάλλον επρόκειτο για βιαστικό συμπέρασμα, καθώς, όπως προκύπτει και από την υπόθεση της Μπρουκ Γκρινμπεργκ, ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Άραγε, θα καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το όποιο γενετικό μυστικό μπορεί να κρύβεται στον οργανισμό των δύο αυτών γυναικών/κοριτσιών; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου