17 Ιανουαρίου 2013

Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Ιταλία


Το 2011 ήταν η χρονιά των ρεκόρ για το ιταλικό σινεμά. Κατά συνέπεια, μόνο αναμενόμενη μπορεί να θεωρηθεί η σημαντική πτώση στο μερίδιο των ιταλικών ταινιών κατά το 2012. Ενώ, λοιπόν, το 2011 οι ιταλικές ταινίες είχαν συνολικό μερίδιο 37.57% επί των κομμένων εισιτηρίων, το ποσοστό αυτό έπεσε κατά 11 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 26.54%.
Τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι χολιγουντιανές παραγωγές (51.18% έναντι 46.81% ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταινιών (18.34% έναντι 13.78% το 2011), χάρη στη γαλλική ταινία-φαινόμενα "Intouchables", που σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, όπου κι αν προβλήθηκε. Γενικότερα, ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα κομμένα εισιτήρια (-10%) όσο και στις εισπράξεις (-8%), κάτι που επίσης δεν προκαλεί έκπληξη, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Ιταλία.
Στα αρνητικά προσμετράται το γεγονός ότι μεταξύ των 10 εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς μόλις οι 2 ήταν εγχώριες, παρόλο που για ακόμη μια φορά η ταινία που έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια ήταν ιταλική παραγωγή. Συγκεκριμένα, 4.288.827 θεατές παρακολούθησαν την ιταλική κωμωδία "Benvenuti al Nord" ("Καλώς ήρθατε στο Βορρά), που ανακηρύχτηκε η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς στη γειτονική χώρα, ενώ σημείωσε το τρίτο καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών μεταξύ των ιταλικών ταινιών. 
Πρόκειται για σίκουελ του "Benvenuti al Sud", που είχε βγει στις αίθουσες το 2010 και είχε σημειώσει μια από τις καλύτερες επιδόσεις του εγχώριου box office όλων των εποχών, και το οποίο με τη σειρά του αποτελούσε ιταλική προσαρμογή της γαλλικής ταινίας "Bienvenue chez les Ch'tis". Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ταινιών είναι οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και οι διαφορές στον τρόπο ζωής των κατοίκων διαφορετικών περιοχών μέσα στο ίδιο κράτος. Αναμφίβολα, ένα τέτοιο θέμα μπορεί να προσφέρει άφθονο γέλιο, εάν πέσει στα χέρια ικανών σεναριογράφων, ενώ θα μπορούσε ν' αποτελέσει βάση και για μια αντίστοιχη ελληνική ταινία (π.χ. ο Ηπειρώτης που πηγαίνει στην Κρήτη ή το αντίστροφο). 
Η δεύτερη εμπορικότερη ιταλική ταινία της χρονιάς βρέθηκε στην ένατη θέση του ετήσιου box office. Πρόκειται για ακόμη ένα σίκουελ, το οποίο μάλιστα έχει και άρωμα Ελλάδας, καθώς η ταινία "Immaturi, il viaggio" του Paolo Genovese γυρίστηκε στην Πάρο. Να σημειώσουμε ότι στην πρώτη ταινία "Immaturi", πέντε πρώην συμμαθητές ξανασυναντιούνται ύστερα από πολλά χρόνια, όταν καλούνται από το Υπουργείο Παιδείας να ξαναδώσουν... απολυτήριες εξετάσεις.
Ψηλότερα, στη δεύτερη και στην τρίτη θέση συναντούμε το τρίτο μέρος της ταινίας "Μαδαγασκάρη: Οι φυγάδες της Ευρώπης" και την τελευταία ταινία του Twilight, που έφαγαν στην κυριολεξία τη σκόνη του "Benvenuti al Nord". Μόλις 3.041.315 θεατές παρακολούθησαν την ταινία κινουμένων σχεδίων, ενώ 2.805.102 έσπευσαν στις κινηματογραφικές αίθουσες για να δουν από κοντά την κατάληξη της σχέσης Μπέλας και Έντουαρντ. Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρέθηκαν οι "Άθικτοι" και η τέταρτη ταινία του Ice Age (με 2.495.738 και 2.322.425 εισιτήρια αντίστοιχα) και ακολούθησαν οι ταινίες "Σκοτεινός Ιππότης, η επιστροφή", "Οι εκδικητές" και "Skyfall". Δέκατη ταινία της χρονιάς αναδείχτηκε ο αθυρόστομος αρκούδος "Ted".
Όσον αφορά άλλες ιταλικές ταινίες που σημείωσαν σχετική επιτυχία το 2012, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κομεντί "Posti in piedi in paradiso", που αφηγείται την ιστορία τριών διαζευγμένων μπαμπάδων, οι οποίοι αναγκάζονται να συγκατοικήσουν. Η ταινία βρέθηκε στη 13η θέση έχοντας κόψει μόλις 1.483.525 εισιτήρια. 
Αν και παλιότερα οι χριστουγεννιάτικες ιταλικές κωμωδίες τραβούσαν το ιταλικό κοινό, η πτωτική τάση που είδαμε πριν δύο χρόνια συνεχίστηκε και κατά το 2012. Η ταινία "Il peggior Natale della mia vita" ("Τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μου") κατατάχτηκε 16η, καθώς την παρακολούθησαν μόλις 1.210.541 θεατές. Οι ταινίες αυτού του είδους εξάντλησαν τη θεματολογία τους επαναλαμβάνοντας τις ίδιες υπερβολές και δικαίως οι Ιταλοί άρχισαν να τους γυρνούν την πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου