17 Ιανουαρίου 2013

Ποια δημητριακά είναι ιδανικά για το πρωινό μου;


Μια από τις ιδανικότερες τροφές για πρωινό είναι ένα μπολ δημητριακών με γάλα - αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο για την ακρίβεια. Το σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την προσθήκη έξτρα ζάχαρης, αν θέλουμε το πρωινό μας να είναι πραγματικά πλούσιο σε θρεπτικές αξίες. Αν πάλι δεν αντέχετε χωρίς τη γεύση του γλυκού, το καλύτερο υποκατάστατο είναι τα φρούτα, όπως μπανάνες, εσπεριδοειδή, χουρμάδες, σταφίδες κλπ. ή ακόμη και ξηροί καρποί. 

Είναι, όμως, όλα τα δημητριακά εξίσου ωφέλιμα για την υγεία; Ποια είναι τα πιο υγιεινά δημητριακά και πώς βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό; Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα διάβασα στην αγγλόφωνη εφημερίδα Times of India, όπου η δρ. Shikha Sharma, γιατρός και ειδική σε θέματα ευεξίας αναπτύσσει συνοπτικά τα θετικά ορισμένων δημοφιλών δημητριακών.  

Κουάκερ
Είναι πλούσιο σε μέταλλα και σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου. Θεωρείται ως το πιο υγιεινό πρωινό. Για πιο νόστιμη γεύση, μπορείτε να το συνδυάσετε με σταφίδες, αμύγδαλα και φρέσκα φρούτα.

Νιφάδες καλαμποκιού (κορν φλέικ)
Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, σίδηρο και βιταμίνες Β. Συστήνονται ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, αλλά και για τις βροχερές μέρες, όταν το σώμα αρχίζει να κατακρατά νερό, λόγω της υψηλής υγρασίας στον αέρα.

Νιφάδες σιταριού
Αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση, αρκεί να συνοδεύονται από τροφές με έξτρα ασβέστιο.

Βρώμη
Αποτελεί ιδανικό πρωινό για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, αρκεί να μην προσθέσετε έξτρα ζάχαρη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος και ανακουφίζει όσους είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Μούσλι
Η υψηλή περιεκτικότητα του σε ζάχαρη βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών και τους παρέχει ενέργεια. Σερβίρεται είτε με γάλα είτε με γιαούρτι, ενώ αποτελεί ιδανικό σνακ και για άλλες ώρες της ημέρας.


Σχετικά θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου