18 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 18 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Έλληνας πρωταθλητής της κολύμβησης Γιάννης Δρυμωνάκος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1984. Γενέθλια έχουν επίσης ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μπαρτσελόνα Πεπ Γκουαρντιόλα (42 ετών). ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κέβιν Κόστνερ (58 ετών), καθώς και ο Ιάπωνας συνάδελφος του Τακέσι Κιτάνο, 66 ετών. 
Σαν σήμερα, με ένα χρόνο διαφορά γεννήθηκαν δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού: ο Γιάννης Παπαϊωάννου (το 1914) και ο Βασίλης Τσιτσάνης (το 1915). Άλλες γνωστές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στις 18 Ιανουαρίου υπήρξαν ο ηθοποιός Κάρι Γκραντ (1904-1986) και ο Όλιβερ Χάρντι (1892-1957), ο "χοντρός" του διάσημου κωμικού ντουέτου "Χοντρός και Λιγνός". 
Πάντως, αναμφίβολα, η σημαντικότερη προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Μοντεσκιέ (1689-1755), συγγραφέας του διάσημου βιβλίου "Το Πνεύμα των Νόμων" και εμπνευστής της αρχής της διάκρισης των τριών εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική), οι οποίες - εκείνη την εποχή - ήταν συγκεντρωμένες στα χέρια του απόλυτου μονάρχη. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, μέλος του οποίου είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, έχει ορίσει την εβδομάδα μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου ως Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα της Εκκλησίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις χριστιανικές Εκκλησίες του βορείου ημισφαιρίου κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περίοδο - στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου αυτό συμβαίνει την εβδομάδα πριν την Πεντηκοστή.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 18 Ιανουαρίου 1953, σε επαναληπτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης, η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Ελλάδας, Ελένη Σκούρα, που ήταν υποψήφια με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού. Επίσης, στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ήταν η πρώτη φορά που άσκησαν δικαίωμα ψήφου και οι γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια αναμέτρηση συμμετείχαν και άλλες γυναίκες, όπως η Βιργινία Ζάννα που εκπροσωπούσε το ΕΠΕΚ, αλλά και γυναίκες που κατέβηκαν ως ανεξάρτητες (Σταυρούλα Κωστοπούλου, Μερόπη Βασιλικού, Αγ. Τσάκωνα). 
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, επί συνόλου 140.496 ψηφισάντων η Σκούρα έλαβε 47.112 ψήφους, ακολούθησε ο Ιωάννης Πασσαλίδης της ΕΔΑ με 43.034 ψήφους, τρίτη ήρθε η Ζαννά με 24.046 ψήφους και ακολούθησαν οι υπόλοιποι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Στις πρώτες της δηλώσεις,η πρώτη γυναίκα βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, τόνισε μεταξύ άλλων: 
"Με τη σημερινή χαρά μου δεν μπορώ να μη σκεφθώ ότι επάνω μου πέφτει το βάρος του ενός και ημίσεως αιώνος προσπαθειών της Ελληνίδας γυναίκας. Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών αποδύομαι από σήμερον σε έναν καινούριο αγώνα, στον οποίο καλώ όλες τις Ελληνίδες. Είμαι βεβαία ότι το καινούριο αγνό αίμα που μπαίνει στον πολιτικό μας κόσμο, θα αποτελέσει απαρχή για την αξιοποίηση των θυσιών των Ελληνίδων και την αποδοτικότερη συμβολή στην ευημερία της πατρίδας".
Πάντως, χαρακτηριστικό των ηθών και της δυσπιστίας των ανδρών στις πολιτικές ικανότητες μιας γυναίκας βουλευτή ήταν το σατιρικό ποιηματάκι που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ  στις 20 Ιανουαρίου του 1953:
Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ
Ανοίξτε πόρτες της Βουλής
κι ας ρίξει κάποιος σεβνταλής
εις τον αέρα πιστολιές και σμπάρα με κουμπούρα.
Ανοίξτε! Μπαίνει στη Βουλή
καμαρωτή και ντροπαλή
η πρώτη βουλευτίνα μας η Ελενίτσα η Σκούρα!

Της Ιστορίας μας καμπή:
Ανοίξτε πόρτες για να μπει
μόνο μην την αφήνετε να πάει κοντά στο βήμα
γιατί αν ίσως και συμβεί
πάνω στο βήμα ν' ανεβεί
εξήντα ώρες θα μιλά με γυναικεία λίμα!
Στις 18 Ιανουαρίου 1996, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας, τρεις μέρες μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από δύο γύρους ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ήταν το κυβερνών κόμμα. Ήταν μια εκλογή με χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς στον πρώτο γύρο πήρε τον ίδιο αριθμό ψήφων, πενήντα τρεις, με τον κύριο αντίπαλο του, Άκη Τσοχατζόπουλο. Πενήντα ψήφους πήρε ο Γεράσιμος Αρσένης και 13 ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος. Στο δεύτερο γύρο, ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 ψήφους έναντι 75 του Τσοχατζόπουλου και 6 λευκών. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - lifestyle:
Στις 18 Ιανουαρίου 1965, παντρεύτηκαν στους Δελφούς η Αλίκη Βουγιουκλάκη με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ο γάμος έγινε με την παρουσία πλήθους κόσμου και αποτέλεσε αναμφίβολα μεγάλο κοσμικό γεγονός, που καλύφτηκε εκτενώς από τις εφημερίδες της εποχής. Το ρεπορτάζ των εφημερίδων έχει καταγραφεί στις παρακάτω αναρτήσεις:
Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ (2ο ΜΕΡΟΣ) (η δεξίωση, οι πρώτες μέρες των νεονύμφων κι ένα φωτορεπορτάζ συλλεκτικής αξίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου