14 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 14 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής Κώστας Βάρναλης (1888-1974), που το 1959 τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν, γεννήθηκε σαν σήμερα στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Μια αινιγματική προσωπικότητα που γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου υπήρξε ο Τζίμι Χόφα, μαχητικός επικεφαλής του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με δωροδοκίες και απάτες, ενώ μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα η τύχη του. Ο Χόφα ανακηρύχθηκε νεκρός το 1982, επτά χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του στις 30 Ιουλίου 1975. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας τον είδαν για τελευταία φορά στο πάρκινγκ ενός εστιατορίου σε προάστιο του Ντιτρόιτ, όμως έκτοτε τα ίχνη του εξαφανίστηκαν τροφοδοτώντας ουκ ολίγα σενάρια για το αν ζει ή πέθανε και υπό ποιές συνθήκες.
Γνωστές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και θα γιορτάσουν τα γενέθλια τους είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (γενν. το 1942), ο κατά δύο χρόνια μικρότερος του δημοσιογράφος Καρλ Μπερνστάιν,  που μαζί με τον Μπομπ Γούντγουορντ αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ αναγκάζοντας τον αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον σε παραίτηση, ο 69χρονος Βρετανός σκηνοθέτης σερ Άλαν Πάρκερ ("Το εξπρές του μεσονυχτίου", "Ο Μισισιπής φλέγεται" κλπ.), ο Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν Χανς-Άνταμ Β΄ (γενν. το 1945) και ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Easy Jet, που γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1967.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Αφγανιστάν γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, που αναφέρεται στην επέτειο από την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 1989 - φέτος η γιορτή μετατέθηκε μια μέρα νωρίτερα, επειδή πέφτει Παρασκευή, ημέρα αργίας των Μουσουλμάνων.

Στο Λίβανο, για ακόμη μία χρονιά, τα πάντα σήμερα είναι κλειστά, καθώς η μέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2005. Ως υπεύθυνοι της δολοφονίας Χαρίρι έχουν υποδειχθεί η συριακή κυβέρνηση και η Χεζμπολάχ, ενώ η τελευταία κατηγορεί - όπως πάντα - τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Στο εορτολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος, ο οποίος έχει συνδεθεί με τους ερωτευμένους κι έτσι έχει επικρατήσει ώστε η σημερινή μέρα να αποτελεί τη μέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι όλου του πλανήτη. Οι ρίζες αυτής της άτυπης γιορτής ανιχνεύονται στο ποίημα "Parlement of Foules", που έγραψε ο Geoffrey Chaucer προς τιμήν της επετείου των αρραβώνων του βασιλιά Ριχάρδου Β΄ της Αγγλίας με την πριγκίπισσα Άννα της Βοημίας - και οι δύο ήταν μόλις 15 ετών! Ο ποιητής έγραψε, "Γιατί αυτό συνέβη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου/ Όταν κάθε πουλί έρχεται για να επιλέξει το ταίρι του" εξάπτοντας τη φαντασία και άλλων συγχρόνων του ποιητών, οι οποίοι συνέδεσαν τον Βαλεντίνο με τα ερωτικά σκιρτήματα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 14 Φεβρουαρίου 1929 έλαβε χώρα η "σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου", όπως ονομάστηκε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντιπάλων συμμοριών στο Σικάγο. Γιορτάζοντας την αγάπη τους στα όπλα και στο αίμα, γκάγκστερ της συμμορίας του Αλ Καπόνε έστησαν ενέδρα σε μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μόργκαν σκοτώνοντας συνολικά επτά άτομα - και η ζωή συνεχίστηκε ήρεμα για τον Καπόνε και τη συμμορία του, μέχρι που συνελήφθη, δικάστηκε και φυλακίστηκε για... φοροδιαφυγή το 1931.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1981, μια πυρκαγιά - μάλλον από βραχυκύκλωμα - σε κλαμπ του Δουβλίνου κόστισε την ζωή 48 ατόμων που γιόρταζαν τη γιορτή των ερωτευμένων, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, στη χειρότερη πύρινη τραγωδία που έπληξε τη χώρα.

 Στις 14 Φεβρουαρίου 1992, αφού την προηγούμενη μέρα μας έμαθε ο δάσκαλος το τραγούδι "Δεν θα την πάρουνε ποτέ τη γη των Μακεδόνων", μπήκαμε στο λεωφορείο και τσούκου-τσούκου κατευθυνθήκαμε στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, όπου μαζευτήκαμε όλα τα σχολεία της Μακεδονίας να διαδηλώσουμε μαζί με τους πολίτες της συμπρωτεύουσας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, μια άλλη μορφή έρωτα κι αυτή με εθνικοπατριωτικά χαρακτηριστικά, αν και απ' όσο θυμάμαι, κανείς - πλην των θερμοκέφαλων Σκοπιανών - δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι η Μακεδονία αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Απλά στην Ελλάδα βλέπουμε γύρω μας μόνο εχθρούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου