15 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 15 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
"Και όμως γυρίζει"... Ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, που θεωρήθηκε αιρετικός στην εποχή του και δικάστηκε για τις αιρετικές του απόψεις, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1564.
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Δημήτριος Βικέλας (1835-1908), γνωστός τόσο ως συγγραφέας του βιβλίου "Λουκής Λαράς", όσο και για τη συμβολή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, ο Βικέλας ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ο άνθρωπος που έπεισε για τη διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα αντί του Παρισιού, όπως ήταν η αρχική σκέψη.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο διάσημος Ιταλός κωμικός ηθοποιός Τότο (1898-1967), ο επονομαζόμενος και ως "πρίγκιπας του γέλιου" - ο ίδιος άλλωστε καταγόταν από πριγκιπική οικογένεια, αν και ο πατέρας του αρχικά δεν τον είχε αναγνωρίσει.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Σερβία, ξεκινάει η διήμερη εθνική γιορτή της χώρας. Κατ' αρχήν, σήμερα είναι η γιορτή της Υπαπαντής (Sretenje), σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, που ακολουθεί η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με τη γιορτή της Υπαπαντής είναι συνδεδεμένα δύο σημαντικά γεγονότα της σερβικής ιστορίας. Το 1804 εκδηλώθηκε η Πρώτη Σερβική Εξέγερση εναντίον των Τούρκων, που ξεκίνησε στο χωριό Όρασατς υπό την ηγεσία του Καραγιόργε Πέτροβιτς, ιδρυτή της δυναστείας των Καραγιόργεβιτς. Εξάλλου, το 1835, όταν η Σερβία ήταν ακόμη ημι-αυτόνομο πριγκιπάτο στους κόλπους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υιοθετήθηκε το "Σύνταγμα της Υπαπαντής" (Sretenjski ustav), που ήταν το πρώτο συνταγματικό κείμενο στην περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου.  Η υπογραφή του έγινε στην πόλη Κραγκούγιεβατς, ενώ τη Σερβία διοικούσε ο Πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Φεβρουαρίου 1952, στο Α' Διαρκές Στρατοδικείο ξεκίνησε η δίκη 29 κομμουνιστών με την κατηγορία της κατασκοπείας και της εσχάτης προδοσίας. Τι το εγκληματικό είχαν διαπράξει; Το Νοέμβριο του 1951 η αστυνομία είχε βρει παράνομους ασυρμάτους σε διαμερίσματα, ενώ οι κατηγορούμενοι ήταν κομμουνιστές, κάτι που θεωρείτο "έγκλημα" στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ο Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος θα τραβούσε τα βλέμματα με το γαρύφαλλο που κοσμούσε το πέτο του καθημερινά και θα γινόταν γνωστός - και εκτός Ελλάδας - ως ο "άνθρωπος με το γαρύφαλλο", από τον οποίο μάλιστα εμπνεύστηκε και ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.  

Στις 15 Φεβρουαρίου 1965, ο Καναδάς απέκτησε τη σημερινή, χαρακτηριστική σημαία του με δύο κόκκινες και μία λευκή λωρίδα, η οποία κοσμείται από ένα φύλλο σφενδάμου, που θεωρείται εθνικό σύμβολο του Καναδά, απαλείφοντας κάθε σύμβολο της πάλαι ποτέ βρετανικής παρουσίας στη χώρα - αν και ο Καναδάς εξακολουθεί να είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ τυπικά ως αρχηγός του κράτους θεωρείται η βασίλισσα της Βρετανίας.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1999, ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη από μυστικούς πράκτορες στο Ναϊρόμπι της Κένιας, σ' ένα διπλωματικό και αστυνομικό θρίλερ που είχε συμπαρασύρει και την Ελλάδα, καθώς ο Οτσαλάν ήταν φιλοξενούμενος στην ελληνική πρεσβεία του Ναϊρόμπι, η απαγωγή και σύλληψη του έγινε την ώρα που κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο υπό τη φροντίδα του Έλληνα πρέσβη, ενώ τρεις συνεργάτιδες του Οτσαλάν παρέμεναν στο κτίριο της πρεσβείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου