15 Φεβρουαρίου 2013

Η διάδοχος της Όπρα είναι 70 ετών και.. πρόεδρος δικαστηρίου!


Μετά την αποχώρηση της Όπρα Γουίνφρεϊ από το daytime της αμερικανικής τηλεόρασης, όλοι ψάχνουν το διάδοχο της; Είναι, άραγε, η Έλεν ντε Τζενέρις, ο δρ. Οζ, τον οποίο η ίδια η Όπρα ανέδειξε, η δημοσιογράφος Κέιτι Κούρικ ή οι γυναικοπαρέες των The View και The Talk; Όλοι τους θα μπορούσαν, αν οι εκπομπές τους σημείωναν μεγαλύτερες τηλεθεάσεις στην κατακερματισμένη αμερικανική τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, η γυναίκα που σημειώνει τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης επί καθημερινής βάσης και μάλιστα είχε ξεπεράσει ακόμη και εκείνα του τοκ σόου της Όπρα τις τελευταίες δύο σαιζόν, δεν είναι άλλη από την 70χρονη Τζούντιθ Σέιντλιν, παρουσιάστρια του δικαστικού ριάλιτι "Judge Judy".

Η Σέιντλιν αποτελεί πρότυπο για πολλές γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας, καθώς η τηλεοπτικής της καριέρα ξεκίνησε, αφότου η ίδια είχε βγει στη σύνταξη. Η παρουσιάστρια γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1942 στο Μπρούκλιν, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Το 1965 πέρασε τις εξετάσεις και έγινε εισαγγελέας οικογενειακού δικαίου, ενώ το 1982 διορίστηκε πρόεδρος δικαστηρίου - πρώτα στα ποινικά και λίγα χρόνια αργότερα στα οικογενειακά δικαστήρια, όπου έβγαλε τη φήμη της αυστηρής, αλλά και ότι λάμβανε γρήγορες αποφάσεις. Το παρατσούκλι της ήταν "η κακιά βασίλισσα μέσα στο δαντελένιο κολάρο", ενώ ειδικό αφιέρωμα της έγινε από την εκπομπή "60 Minutes" το 1993.
Έτσι, λοιπόν, όταν πλέον συνταξιοδοτήθηκε, την προσέγγισαν τηλεοπτικοί παραγωγοί για να παρουσιάζει το δικό της δικαστικό ριάλιτι (court show) και εκείνη είπε το "ναι". Το 1996 ξεκίνησε το "Judge Judy", που δημιούργησε νέα μόδα στην αμερικανική τηλεόραση. Είχαν προηγηθεί δύο ανεπιτυχείς απόπειρες τρία χρόνια νωρίτερα, όμως το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών παραγωγών ανανεώθηκε, μετά τις υψηλές τηλεθεάσεις που είχε σημειώσει η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης του αθλητή O.J. Σίμπσον το 1995. 
Όπως αποδείχτηκε από την αρχή, η Τζούντι Σέιντλιν έκανε τη διαφορά. Φορώντας τη δικαστική τήβεννο, δικάζει πραγματικές υποθέσεις ανθρώπων, που προτιμούν να τις λύσουν καταφεύγοντας στην τηλεόραση, παρά στις συμβατικές δικαστικές δομές. Δεν πρόκειται για ριάλιτι, όπως το γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Οι πολίτες δεν βγαίνουν για να εξομολογηθούν τα εσώψυχα τους, αλλά για να δικαστούν οι νομικές τους διαφορές (αστικού δικαίου), αφού προηγουμένως υπογράψουν ένα δεσμευτικό συμφωνητικό για την εφαρμογή των αποφάσεων του τηλε-δικαστηρίου. Άλλωστε και το στούντιο προσομοιάζει με δικαστική αίθουσα, όπως και ολόκληρη η διαδικασία με πρόσκληση και εξέταση μαρτύρων. Αυτοί που λείπουν είναι οι δικηγόροι. 
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η Σέντλιν είναι η πιο ακριβοπληρωμένη της αμερικανικής τηλεόρασης, αφού κερδίζει 45 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή 123.000 δολάρια τη μέρα. Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη της εκπομπή, οι τηλεθεάσεις καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ τη σαιζόν που διανύουμε την εκπομπή της παρακολουθούν περίπου 9 εκατομμύρια τηλεθεατές καθημερινά. Στο παρελθόν, όταν σημείωνε μικρότερα νούμερα, δεν ήταν λίγες οι σαιζόν που η Δικαστής Τζούντι άφηνε στη δεύτερη θέση το τοκ σόου της Όπρα Γουίνφρεϊ, ενώ σήμερα είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της αμερικανικής daytime, αν και είναι γνωστή κυρίως στο τηλεοπτικό της κοινό και δεν έχει ευρύτερη απήχηση, όπως π.χ. η Έλεν ντε Τζενέρις. 
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; "Δεν με πειράζει να λερώσω τα χέρια μου, ούτε με πειράζει να φτάσω στην αλήθεια μιας κατάστασης και να πω "εσύ έχεις δίκαιο, εσύ έχεις άδικο, επόμενη υπόθεση"", παραδέχεται η ίδια σε συνέντευξη της. 
Για παράδειγμα, σε μία από τις υποθέσεις που δίκασε στην τηλεόραση, μία νεαρή γυναίκα είχε δανείσει το αυτοκίνητο της στη συγκάτοικο της για να μεταφέρει τα παιδιά της στο σχολείο, επειδή η ίδια είχε αργήσει στη δουλειά - εργαζόταν ως μπαρτέντερ. Καθώς, όμως, η συγκάτοικος είχε κάποιο ατύχημα, η γυναίκα εκείνη προσέφυγε στη Δικαστή Τζούντι διεκδικώντας αποζημίωση. Όταν, όμως, η Δικαστής Τζούντι είδε ότι η γυναίκα αυτή είχε αποκτήσει πολλά παιδιά από διαφορετικούς πατεράδες, άφησε στην άκρη την υπόθεση και δεν δίστασε να της κάνει την παρατήρηση "Έχεις αρκετά παιδιά". 
Την ενδιαφέρει αν οι άλλοι έχουν θετική εικόνα για το άτομο της, όμως δεν έχει και άδικο διαπιστώνοντας ότι "Αν δεν σας αρέσω και με βλέπετε καθημερινά, ποιο είναι το πρόβλημα;". Αν και έχει κλείσει τα 70 δεν σκέφτεται ακόμη να τα παρατήσει, καθώς, όπως δηλώνει, "τα 70 είναι τα νέα 50. Ελπίζω ότι ξέρω πότε πρέπει να πω αντίο. Τώρα δεν είναι η στιγμή".


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου