13 Φεβρουαρίου 2013

Ο μοναδικός δεσμός των σκύλων με τα τσίτα!


Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι ο καλύτερος φίλος του τσίτα (ή γατόπαρδου), του αιλουροειδούς που προκαλεί σοκ και δέος με το μέγεθος και την ταχύτητα του, καθώς είναι το γρηγορότερο ζώο του πλανήτη αναπτύσσοντας 100 χλμ/ώρα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα, θα ήταν ένας... σκύλος. Και δεν μιλάμε απλά για τη φιλία ενός τσίτα με ένα σκύλο, αλλά για συστηματική ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στον κατοικίδιο σκύλο και το άγριο αιλουροειδές - τουλάχιστον στο ζωολογικό πάρκο Safari του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα τσίτα περιλαμβάνονται μεταξύ των πλέον αντικοινωνικών ζώων του πλανήτη, δύσκολα κάνουν παρέα με άλλα ζώα του είδους τους, ενώ ακόμη και οι μητέρες συχνά παρατούν τα μικρά τους.. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους παράγοντες που τα τσίτα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, καθώς αναπαράγονται με πολύ βραδείς ρυθμούς, πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία, σε κάποιο ζωολογικό πάρκο. 
Στο ζωολογικό πάρκο Safari του Σαν Ντιέγκο, όμως, φαίνεται ότι βρήκαν τον τρόπο να κοινωνικοποιήσουν τα περήφανα αυτά ζώα με σκύλους που έχουν πάρει από καταφύγια της περιοχής. Η πρώτη επαφή των 4 σκύλων με τα 19 τσίτα του πάρκου γίνεται όταν τα τελευταία είναι μόλις τριών μηνών και, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του πάρκου, τα αφεντικά είναι οι... σκύλοι, που κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τις... μεγαλόσωμες γάτες τους.
Κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς ακριβώς προέκυψε αυτή η ιδιότυπη παράδοση, όμως φαίνεται ότι αποδίδει. Στο ζωολογικό πάρκο του Σαν Αντόνιο εφαρμόζεται από το 1981, όταν μεταφέρθηκε εκεί ένα ζευγάρι τσίτα υπό τον όρο ότι θα έκαναν παρέα με σκύλους, επειδή έτσι ήταν συνηθισμένα τα ζώα. Αν και ο μικρότερος σε μέγεθος σκύλος του ζωολογικού πάρκου ζυγίζει μόλις 18 κιλά - έναντι 68 κιλών που φτάνουν να  ζυγίζουν τα τσίτα - καλοί "φύλακες" και φίλοι των άγριων αυτών ζώων είναι οι Ανατολικοί ποιμενικοί, που άλλωστε είναι πιο κοντά στα κυβικά τους - από άποψη βάρους. 
Η φύση δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει

Πηγή: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου