12 Φεβρουαρίου 2013

Πότε κλαίνε οι άνδρες;


"Οι άνδρες δεν κλαίνε", προσπαθούν να μάθουν στα αγόρια τους ορισμένοι γονείς παλαιών αρχών, που προφανώς θεωρούν αδυναμία το να εκφράζει κάποιος τα συναισθήματα του ή, τέλος πάντων, διακρίνουν τα συναισθήματα σε αντρικά και σε γυναικεία. Όπως, όμως, λέει και το λαϊκό άσμα, "κι όμως κυρία μου και οι άντρες κλαίνε", αυτό είναι κάτι που κανείς άντρας δεν μπορεί ν' αρνηθεί. Όμως πόσο κλαίνε οι άνδρες και για ποιους λόγους;

Σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Ένωσης Οφθαλμολόγων (DOG), οι διαφορές των δύο φύλων ως προς το κλάμα αρχίζουν από την εφηβεία και μετά. Μέχρι την ηλικία των 13 ετών, τα αγόρια και τα κορίτσια κλαίνε περίπου το ίδιο. Ωστόσο, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται οι αισθητές διαφορές. Συνολικά, οι άνδρες φέρονται να κλαίνε 6 με 17 φορές το χρόνο, ενώ το κλάμα τους κατά μέσο όρο διαρκεί μόλις 2 με 6 λεπτά Αντίθετα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα δάκρυα, καθώς κλαίνε συχνότερα (30 με 64 φορές το χρόνο), ενώ το κλάμα τους διαρκεί έξι λεπτά κατά μέσο όρο.
Όσον αφορά τις αιτίες που μας φέρνουν δάκρυα στα μάτια, σύμφωνα με την ίδια μελέτη ποικίλλουν για τα δύο φύλα. Οι περισσότερες γυναίκες κλαίνε, επειδή βρίσκονται μπροστά σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν ή επειδή νιώθουν περιθωριοποιημένες. Αντίθετα, οι άνδρες βάζουν τα κλάματα, όταν βιώνουν έντονα συναισθήματα και όταν μια σχέση πλησιάζει στο τέλος της - είτε αυτή είναι ερωτική είτε φιλική είτε απλά διακόπτεται μια συνεργασία. 
Ε, ναι, λοιπόν, οι άντρες μπορεί να κλαίνε λιγότερο, αλλά αποδεικνύονται περισσότερο ευαίσθητοι και αισθηματίες από τις γυναίκες, που μάλλον κλαίνε από εγωισμό και όχι από λύπη. Έτσι εξηγείται το φαινόμενο και των ποδοσφαιριστών που έχουν συλληφθεί από τις κάμερες να κλαίνε σαν μικρά παιδιά, επειδή απλά φεύγουν από μια ομάδα. 
Εξάλλου, την καλύτερη απάντηση για το θέμα την έχει δώσει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ. Την ημέρα που ολοκληρώθηκε η θητεία του στη γερμανική καγκελαρία, στις 17 Οκτωβρίου 1998, ο Κολ έγραψε στο ημερολόγιο του: "Όταν ήμουν αγόρι, μου έλεγαν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να δείχνουν τα συναισθήματα τους. Το βρίσκω ανόητη ιδέα. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν περιστάσεις, κατά τις οποίες ένας άντρας δικαιούται να κλαίει; Όταν κάτι με αγγίζει, δεν βλέπω το λόγο γιατί θα 'πρεπε να το κρύψω".

Πηγή: Die Welt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου