9 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 9 Απριλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 9 Απριλίου 2013. Nine ή nein; 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους μεγαλύτερους κατακτητές της ιστορίας, δημιουργός μια μεγάλης μογγολικής αυτοκρατορίας στην Κεντρική Ασία κατά το 14ο αιώνα, ήταν ο Ταμερλάνος, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1336.
Σαν σήμερα γεννήθηκε κι ένας από τους σημαντικότερους παρακμιακούς ποιητές του 19ου αιώνα, που σήμερα τυγχάνει γενικής αποδοχής, ο Σαρλ Μποντλαίρ (1821-1867). 
Γνωστά πρόσωπα της εποχής μας που έχουν σήμερα τα γενέθλια τους είναι ο "Mr. Playboy" Χιού Χέφνερ, που παρά τα 87 του χρόνια παραμένει.. ακμαίος, ο σχεδιαστής μόδας Μαρκ Τζέικομπς (50 ετών), αλλά και οι ηθοποιοί Ζαν-Πολ Μπελμοντό (80), Ντένις Κουέιντ (59),η Σύνθια Νίξον(ή η Μιράντα του "Sex and the Ciy", 47 ετών) και η Κρίστεν Στιούαρτ, που γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1990.
Σαν σήμερα γεννήθηκε η ηθοποιός Σμάρω Στεφανίδου (1913-2010), αλλά και η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου, 61 ετών.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Γεωργία σήμερα είναι η Ημέρα Αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας. γνωστή και ως Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Σαν σήμερα το 1989 έγινε η βίαιη καταστολή αντισοβιετικής εξέγερσης στην πρωτεύουσα Τιφλίδα με απολογισμό 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ακριβώς δυο χρόνια αργότερα, η Γεωργία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
Στην Τυνησία είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, αφιερωμένη στη μνήμη των 22 νεκρών (αλλά και των περίπου 150 τραυματιών) της 9ης Απριλίου 1938, στη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη για την ανεξαρτησία της χώρας. Εκείνη την εποχή η Τυνησία ήταν γαλλική αποικία.
Στις Φιλιππίνες γιορτάζεται η Ημέρα της Ανδρείας, την επέτειο μιας ιστορικής... ήττας. Στις 9 Απριλίου 1942, περισσότεροι από 76.000 Φιλιππινέζοι (κυρίως), Κινέζοι και Αμερικανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να παραδοθούν στον ιαπωνικό στρατό, ενώ υποχρεώθηκαν να διασχίσουν 145 χιλιόμετρα με τα πόδια μέχρι το στρατόπεδο κράτησης, όπου κατευθύνονταν. Από τους αιχμάλωτους, μόνο οι 54.000 κατάφεραν να επιζήσουν των κοακουχιών (αφυδάτωση, πείνα, ζέστη, τραύματα από τη μάχη που είχε προηγηθεί κλπ.)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 9 Απριλίου 1906 (π.η.) έγινε η έναρξη της Β΄ Αθηναϊκής Ολυμπιάδας - ή "Μεσολυμπιάδας" - του 1906, που όμως δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ. Η έναρξη των αγώνων έγινε στις 3 το μεσημέρι με την είσοδο των βασιλέων της Ελλάδας και της Αγγλίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο εν μέσω επευφημιών, ενώ ακολούθησε η παρέλαση των αθλητών υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Λευκάδας και της μπάντας της μουσικής εταιρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής, η παρέλαση των αθλητών έγινε "κατά σειράν ψηφίου της εθνικότητος των και κατά το Γαλλικόν αλφάβητο. Τελευταίοι εις την παρέλασιν ήσαν οι Έλληνες αθληταί". Ύστερα από μια σύντομη προσφώνηση του διαδόχου, που ήταν ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ο Γεώργιος Α΄ κήρυξε "την έναρξιν των Ολυμπιακών Αγώνων", οι αθλητές αποχώρησαν από το κέντρο του Σταδίου, ενώ ακούστηκαν "οι πρώτοι τόνοι του γλυκυτάτου Ύμνου του Σαμάρα", όπως περιέγραφε η εφημερίδα "Καιροί" την επόμενη μέρα.
Το ίδιο βράδυ έγινε φωταψία της Ακρόπολης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής, το πρόγραμμα ηλεκτρικού φωτισμού του ιερού μνημείου είχε ως εξής:
"9.15΄-9.30΄ Φωταψία διά λαμπτήρων πυρακτώσεως, λευκών, ερυθρών και πρασίνων, του περιτειχίσματος της Ακροπόλεως.
9.30΄-10  Φωτισμός δι' ηλεκτρικών προβολών διαφόρων χρωμάτων του Παρθενώνος
10-10.15΄ Φωταψία διά λαμπτήρων πυρακτώσεως, λευκών, ερυθρών και πρασίνων, του περιτειχίσματος της Ακροπόλεως.
10.15΄ μέχρι μεσονυχτίου θα μείνωσιν ανημμένα τα λευκά φώτα του περιτειχίσματος"

Στις 9 Απριλίου 1991, μια απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη με το θάνατο 35 Ελλήνων τουριστών μέσα σε φλεγόμενο τουριστικό λεωφορείο λίγα μόλις χιλιόμετρα από το ξενοδοχεία τους. Ήταν εμπρησμός ή απερισκεψία ενός ανόητου, που μετέφερε μέσα στο λεωφορείο ένα μπετόνι με βενζινη; Τα σενάρια παραμένουν πολλά, γεγονός όμως είναι ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και δεν υπήρξε άλλο, αντίστοιχο κρούσμα.

Στις 9 Απριλίου 2000, οι εθνικές εκλογές εξελίχθηκαν σε πολιτικό ψυχόδραμα. Τα γκάλοπ - πλην ενός, που όμως επικρίθηκε ως στημένο, επειδή ήταν της κρατικής τηλεόρασης - έδειχναν οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, οι οπαδοί και τα στελέχη της πανηγύριζαν για ένα δίωρο και μετά τα πανηγύρια μεταφέρθηκαν από τη Ρηγίλλης στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα έδειχναν νίκη του ΠΑΣΟΚ σε μια εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ, καθώς η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν μόλις 1%. - ΠΑΣΟΚ 43,79% (158 έδρες), ΝΔ 42,74% (125 έδρες).
Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστούσε αποθέωση του δικομματισμού της εποχής, σε μια γενικότερη περίοδο ευφορίας εν όψει της εισδοχής της χώρας στο ευρώ, αλλά όπως μας έχει διδάξει πολλές φορές η ιστορία, τίποτα δεν εξελίσσεται ευθύγραμμα και προδιαγεγραμμένα. Τα άλλα δύο κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή ήταν το ΚΚΕ (5.5% και 11 έδρες) και ο Συνασπισμός (3.20% και 6 έδρες). 

Στις 9 Απριλίου 2003, 17 μόλις μέρες μετά την εκδήλωση της εισβολής στο Ιράκ έπεσε η Βαγδάτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας δικτάτορας, που δεν τον επέλεξε ο λαός του να τον κυβερνήσει και ο οποίος ασκούσε εξουσία απολυταρχικά και καταπνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή, όμως θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για "απελευθέρωση" της Βαγδάτης, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η σημερινή επέτειος; Η αποκαθήλωση του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν, που μέχρι τότε στεκόταν στην κεντρική πλατεία της ιρακινής πρωτεύουσας, συμβόλισε και τυπικά την έναρξη μιας νέας εποχής για το Ιράκ - αλλά και την ευρύτερη Μέση Ανατολή - με όλα τα θετικά και αρνητικά παρεπόμενα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Μη νομίζετε ότι η συνήθεια των σελέμπριτι να ασφαλίζουν διάφορα μέλη του σώματος τους είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών. Αντίστοιχα κρούσματα υπήρχαν και.. προπολεμικά. Στις 9 Απριλίου 1928, η εφημερίδα "Πατρίς" ενημέρωνε τους αναγνώστες της ότι "η Μιστεγκέτ, η δημοφιλεστάτη Παρισινή ηθοποιός, ησφάλισε της γάμπες της αντί ενός εκατομμυρίου φράγκων. Με τα πυκνά σιδηροδρομικά και αυτοκινητικά δυστυχήματα που συμβαίνουν αυτήν την εποχήν, η Παρισινή ηθοποιός διήρχετο αγρύπνους νύκτας εις την ιδέαν ότι μπορούσαν να πάθουν οιανδήποτε βλάβην τα πολύτιμα αυτά εξαρτήματα!".
Όμως δεν ήταν η μοναδική. "Η νεαρά Αμερικανίς χορεύτρια Νάντια Κήν, ένθερμος θαυμάστρια και μαθήτρια της Μιστεγκέτ, έσπευσε να ακολουθήση το παράδειγμά της. Ησφάλισε της ωραιότατες γάμπες της αντί του ποσού των 100.000 δολλαρίων εις αμερικανικήν εταιρίαν. Εξ άλλου τα πόδια του Σαρλώ είνε επίσης ασφαλισμένα αντί 170.000 δολλαρίων εναντίον οιαδήποτε βλάβης ικανής να τα παραμορφώση.... Μία άλλξ ηθοποιός, η Κίττη Γκόρντων ησφάλισε την... πλάτη της αντί 50.000 δολλαρίων. Προέβη εις την απόφασιν αυτήν αφού ένα μικρόν συνέδριον ζωγράφων και γλυπτών εκήρυξεν επισήμως ότι ήτο η κάτοχος της ωραιοτέρας πλάτης... του αιώνος!"
Στη συνέχεια η εφημερίδα απαριθμούσε και άλλες περιπτώσεις ηθοποιών που ήταν πολύ δημοφιλείς εκείνη την εποχή, αλλά σήμερα τους αγνοούμε παντελώς. Η πιο περίεργη πάντως ασφάλεια έγινε από τον χορευτή Νταβίδ Μόρεϊ, ο οποίο φοβόταν μήπως εγκαταλειφθεί από τη σύζυγο του, Χίλντα. "Ένεκα αυτού ησφαλίσθη εναντίον ενδεχομένης εγκαταλείψεως αντί 50 χιλ. δολλαρίων!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου