12 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 12 Απριλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί πολιτικοί γεννήθηκαν σαν σήμερα: από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά (1871-1941) μέχρι τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανία; Γιόσκα Φίσερ (65 ετών) και τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα (71). 
Ηθοποιοί που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Άντι Γκαρσία (57), ο Εντ Ο'Νιλ (ή αν προτιμάτε ο "Αλ Μπάντι" της σειράς "Παντρεμένοι με παιδιά", 67 ετών), ο - κυρίως τραγουδιστής αλλά και ηθοποιός - Ντέιβιντ Κάσιντι (63) και η Σάνον Ντόχερτι, η οποία γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1971. 
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους πρώτους Έλληνες τραγουδιστές που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό, ο Τζίμης Μακούλης (1935-2007), αλλά και η διάσημη Ισπανίδα υψίφωνος Μοσνεράτ Καμπαγιέ (80 ετών). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Αυτές τις ημέρες - περί τα μέσα Απριλίου - σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αρχίζει μια γιορταστική περίοδος, που συνδέεται με το νερό και με την υποδοχή του νέου έτους βάσει των παραδοσιακών ημερολογίων των κρατών της περιοχής. 
Έτσι, είδαμε ότι εχθές ήταν ο εορτασμός του Ugandi, δηλαδή της Πρωτοχρονιάς, στο Μαυρίκιο και σε ορισμένα ινδικά κρατίδια, σήμερα είναι η παραμονή τόσο του Songkran (παραδοσιακή πρωτοχρονιά) στην Ταϊλάνδη, όσο και της Γιορτής Νερού στη Μιανμάρ, ενώ σε δυο ημέρες, 14 Απριλίου ξεκινάει η νέα χρονιά σύμφωνα με το ημερολόγιο των Ταμίλ (Σρι Λάνκα). 
Εν τω μεταξύ, καθώς είμαστε στη δεύτερη Παρασκευή του μήνα, στη Λιβερία είναι Ημέρα Νηστείας και Προσευχής, μια ιδιόμορφη εθνική αργία, όπου οι κάτοικοι της χώρας (υποτίθεται ότι) προσεύχονται για τη θεία χάρη και βοήθεια.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πτήσης στο Διάστημα με αφορμή την επέτειο από την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν σαν σήμερα το 1961 (βλ. περισσότερα στην επόμενη ενότητα). 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Απριλίου 1861, μία συμπλοκή στο φρούριο Σάμτερ της Νότιας Καρολίνας μεταξύ των Βορείων και των Νοτίων έδωσε την αφορμή για την έναρξη του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου
Στην Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, αν λάβουμε υπ' όψη τα μέσα της εποχής εκείνης, η είδηση άργησε να γνωστοποιηθεί - ούτε και απασχόλησε ιδιαίτερα τον ελληνικό τύπο. Μια πρώτη αναφορά στον αμερικανικό εμφύλιο έγινε από τις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας "Αιών" στις :31 Μαΐου 1861 (π.η.), δηλαδή δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του:
"Εν Αμερική ήρξατο ήδη η πάλη μεταξύ των αποχωρισθέντων Κρατώνκαι λοιπών. Η Βάσιγκτων, πρωτεύουσα της παλαιάς ομοσπονδίας, εκινδύνευσε προς στιγμήν, καθότι 100.000 στρατός των μεσημβρινών κρατών εβάδιζε κατ' αυτής διά μέσου της Βιργινίας. Ελήφθησαν όμως εγκαίρως κατάλληλα μέτρα αμύνης υπό των βορείων Κρατών, και ούτω απετράπη ο κίνδυνος. Οι Βιργινιανοί κατέλαβον τον τάφον του Βίσιγκτων, ον τα βόρεια Κράτη προτίθενται ν' ανακτήσωσι. Βεβαιούται, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνησις θέλει να διακόψη τας διπλωματικάς σχέσεις μετά των Δυνάμεων εκείνων, οίτινες ήθελον αναγνωρίσει την νέαν ομοσπονδίαν των αποχωρισθέντων Κρατών".

Στις 12 Απριλίου 1897 (π.η.), γίνεται γνωστή η πρώτη μεγάλη ήττα και οπισθοχώρηση (από τις πολλές) του ελληνικού στρατού στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού πολέμου, που είχε κηρυχθεί επίσημα μια εβδομάδα νωρίτερα. Επρόκειτο για τη μάχη στην περιοχή Μάτι, που έλαβε χώρα μια μέρα νωρίτερα. Σε έκτακτο παράρτημα της, η εφημερίδα "Πρωία" έγραφε:
"Χτες συνεκροτήθη μάχη από πρωίας φονική εις Μάτι. Τα ελληνικά στρατεύματα μέχρι της 6ης μ.μ. απώθουν ηρωικώς τους Τούρκους. Αι επικουρίαι όμως αι ισχυραί εις τα τουρκικά στρατεύματα κατέστησαν την θέσιν των ημετέρων ασθενεστέραν και ένεκα τούτου ήρξατο η υποχώρησις. Δεν γνωρίζομεν εισέτι αν η υποχώρησις εγένετο και επί άλλων σημείων. Προ μικρού δε τηλεγράφημα του Επιτελείου του Αρχηγού των ανά την Θεσσαλίαν ελληνικών στρατευμάτων ανήγγειλε ότι ταύτα συγκεντρούνται εις την γραμμήν των Φαρσάλων. Ως εκ των κινήσεων τούτων, συνάγεται ότι αναγκαία κατέστη η εγκατάλειψις υπό των ημετέρων Τυρνάβου και Λαρίσσης".
Το καμπανάκι χτύπησε δυνατά, όμως κανείς δεν το άκουγε. Όλοι πίστευαν ότι ήταν απλά μια άτυχη στιγμή...

Στις 12 Απριλίου 1945 πέθανε ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε ηλικία 63 ετών.  Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της αμερικανικής ιστορίας, καθώς βοήθησε στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του '30, ενώ κυβέρνησε περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον πρόεδρο. Τρεισήμισι περίπου μήνες πριν τον αιφνίδιο θάνατο του από εγκεφαλική αιμορραγία, ο Ρούσβελτ είχε ορκιστεί για τέταρτη φορά στο προεδρικό αξίωμα - εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμη θεσπιστεί το όριο των δύο θητειών. 

Στις 12 Απριλίου 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Στις 9.07΄ το πρωί (ώρα Μόσχας) εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Βοστόκ (δηλ. Ανατολή) 1, που μετέφερε τον Γκαγκάριν και κινήθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για 108 λεπτά διανύοντας 42.000 χιλιόμετρα, ένα ταξίδι που παρομοιάστηκε με εκείνο του Κολόμβου, όταν με τα πλοία του προσέγγιζε τις ακτές της άγνωστης αμερικανικής ηπείρου το 1492. 
Λίγη ώρα αργότερα, όταν όλα έληξαν με επιτυχία, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας διέκοπτε το πρόγραμμα του αναγγέλλοντας: "Προσοχή, προσοχή...Θα σας μεταδώσουμε μια σημαντική ανακοίνωση του πρακτορείου Τας για την εκτόξευση ανθρώπου στο διάστημα..." Το πρώτο εκείνο ανακοινωθέν έλεγε τα εξής:
"Το πρώτο διαστημόπλοιο του Κόσμου "Βόστοκ" με άνθρωπο επιβάτη τέθηκε σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση στις 12 Απριλίου 1961. Ο πιλότος - πλοηγός διαστήματος - του διαστημοπλοίου-δορυφόρου είναι ο Σοβιετικός πολίτης, επισμηναγός Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν. Η εκτόξευση του πολυόροφου πυραύλου του διαστήματος υπήρξε επιτυχής και το διαστημόπλοιο αφού εξασφάλισε την πρώτη ταχύτητα διαφυγής και αποσπάσθηκε ο τελευταίος όροφος του πυραύλου-φορέα άρχισε ελεύθερη πτήση σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η χρονική περίοδος περιφοράς του διαστημοπλοίου δορυφόρου γύρω από τη Γη είναι 89.1 λεπτά της ώρας. Η μικρότερη απόσταση της τροχιάς από τη Γη (περίγειο) είναι 175 χιλιόμετρα, η μεγαλύτερη (απόγειο) 302 χιλιόμετρα και η γωνία αποκλίσεως της τροχιάς από τον Ισημερινό είναι 65 μοίρες και 4΄. Αποκαταστάθηκε ραδιοτηλεπικοινωνία και εκ των δύο πλευρών. Οι εκπομπές γίνονται στα κύματα 9.010 μεγακύκλων και 20.006 μεγακύκλων. Γίνεται εκπομπή σε υπερβραχέα κύματα 143,626 μεγαχέρτζ.
Παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας του συντρόφου Γκαγκάριν με τη ραδιοτηλεόραση και με τη ραδιοτηλεμετρία. Ο σύντροφος Γκαγκάριν υπέστη επιτυχώς τη δοκιμασία της εξαπολύσεως. Η πτήση του διαστημοπλοίου "Ανατολή" (Βόστοκ") συνεχίζεται επιτυχώς. Ο σύντροφος Γκαγκάριν ευρισκόμενο υπεράνω των ΗΠΑ μετέδωσε: "Η πτήση γίνεται κανονικά. Αισθάνομαι πολύ καλά". 
"Το πέρασμα από την μπλε ζώνη που περιβάλλει τη Γη στον κατασκότεινο ουρανό είναι παράδοξο και ωραίο", περιέγραψε στη συνέχεια ο ίδιος ο Γκαγκάριν. "Ο ορίζοντας είναι χρώματος πορτοκαλί και μοιάζει με πρωτότυπο πίνακα. Ο ήλιος λάμπει δέκα φορές λαμπρότερα απ' ό,τι στη Γη. Τα άστρα είναι φωτεινά και η λάμψη τους ζωηρή. Όλος ο ουράνιος θόλος παρουσιάζει μαγευτικές αντιθέσεις".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα: 
Για το πώς άλλαξε (ή δεν άλλαξε) η καθημερινότητα των Ελλήνων μετά την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου έγραφε η εφημερίδα "Το Άστυ" στις 12 Απριλίου 1897 σ' ένα κείμενο που κάποιοι ενδεχομένως να το θεωρήσουν "λογικό" και κάποιοι άλλοι "υπερβολικό". Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερόμασταν σε περίπτωση πολέμου - και ευχόμαστε να μην το μάθουμε ποτέ - ενώ τα ιστορικά παραδείγματα του 20ου αιώνα ήταν αντιφατικά: τα δημόσια θεάματα είχαν απαγορευτεί τελείως κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ενώ αντιθέτως η ζωή συνεχιζόταν κανονικά στην πρωτεύουσα κατά τον πόλεμο του '40. Η άποψη, πάντως, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ν. Ι. Σπανδώνη, που υπέγραφε το συγκεκριμένο άρθρο ήταν η εξής:
"Ο βίος έθνους τινός εν εμπολέμω καταστάσει αναγκαίως οφείλει να είνε αλλοίος του εν ειρήνη. Ο λαός μας ευτυχώς το ενόησε και υπό των παραμονών ήδη του πολέμου ήρχισε φερόμενος μετά σοβαρότητος αναλόγου προς τας περιστάσεις και διήλθεν εν νεκρική σιγή τας Απόκρεω. Υπό την άποψιν ταύτην, ο ελληνικός λαός εφάνη πολύ ανώτερος του γαλλικού, όστις και εν αυταίας ταις ήτταις του, δεν διέκοπτε τας διασκεδάσεις, αλλά και κατ' αυτήν την επαύριον της ηρωικής πτώσεως του Στρασβούργου η "Γαλλική Κωμωδία" είχε παράστασιν.
Αλλά και η άλλως τε λίαν αξιοπρεπής αύτη στάσις του ελληνικού λαού δεν είνε αρκούσα. Ο βίος οφείλει τελείως να μεταβληθή, ιδία εν ταςι πόλεσι και ιδιαίτατα εν Αθήναις. Ατυχώς αι μεσαίαι τάξεις δεν έχουσι καλώς αντιληφθή το τοιούτον. Ιδία αι κυρίαι και μη προς κακοφανισμόν των. Το άκοσμον θέαμα του συνωστισμού εις τα ζαχαροπλαστεία με τας επιδεκτικάς των αμφιέσεις και με τα γέλοια και με τα ακκίσματα οφείλει να παύση.
Την στιγμήν, καθ' ην ο στρατός μας επί ημέρας ήδη ιδρώνει αίμα προμαχών της πατρίδος, είνε καθαρόν αίσχος το θέαμα, όπερ μας παρέχει ωρισμένη τάξις της πρωτευούσης και κατ' αυτάς έτι τας Αγίας ημέρας. Τα ζαχαροπλαστεία οι περίπατοι, η βόλτες, και τα τοιαύτα αναγκαίως οφείλουσι να παύσωσιν. Οι πυροβολισμοί, τα γεύματα, αι αμαξοδρομίαι επίσης. Αυτό απαιτεί η αξιοπρέπεια και αυτό απαιτεί η δημοσία ηθική...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου