9 Απριλίου 2013

Μ' αυτά τα τραγούδια κάνουν πάρτι για το θάνατο της Θάτσερ οι Βρετανοί που την αντιπαθούσαν


Η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της σύγχρονης Βρετανίας, η γυναίκα που συνέχισε να διχάζει  τους Βρετανούς και μετά την απόσυρση της από το πολιτικό προσκήνιο, η Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε και δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που.. κάνουν πάρτι. Δεν είναι λίγα τα τραγούδια που γράφτηκαν εναντίον της τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της όσο και τα επόμενα χρόνια, ενώ ορισμένα έφτασαν στο σημείο να εύχονται το θάνατο της Θάτσερ. Κι επειδή πολλοί Βρετανοί προγραμματίζουν μακάβρια πάρτι την ημέρα της κηδείας της, όσοι δεν έχουν ξεκινήσει ήδη να γιορτάζουν, αυτά είναι τα τραγούδια που θα περιλαμβάνει το playlist της ημέρας - τα περισσότερα είναι της underground και αναρχοπάνκ μουσικής σκηνής.
The Beat "Stand Down Margaret" (1980)
The Blues Band, "Maggie's Farm" (1980), πρόκειται για το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, με λίγο αλλαγμένους στίχους
The Specials, "Ghost Town" (1981)
Poison Girls, "Another Hero" (1981)
Dead Kennedys, "Kinky Sex Makes The World Go Round" (1982), όπου η Θάτσερ έχει τηλεφωνικούς οργασμούς συνομιλώντας με τον Ρόναλντ Ρίγκαν για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Klaus Nomi, "Ding Dong! The Witch Is Dead" (1982)
Pink Floyd, "The Fletcher Memorial Home" (1983)
The Varukers, "Thatcher's Fortress" (1984)
The Larks, "Maggie Maggie Maggie (Out Out Out)" (1985)

The Exploited, "Maggie" (1985)
Billy Bragg, "Between The Wars" (1985) για την απεργία των ανθρακωρύχων
Chumbawamba, "Fitzwilliam" (1985), για τους ανθρακωρύχους

The The, "Heartland" (1986), αποτυπώνει το κλίμα στη Βρετανία της εποχής, ενώ χαρακτηρίζει τη χώρα ως την "51η πολιτεία των ΗΠΑ"
Crass, "How Does It Feel To Be The Mother Of A Thousand Dead?" (1986) για τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ


Dub Syndicate, "No Alternative But To Fight" (1988)
Morrissey, "Margaret On The Guillotine" (1988), όπου ο θάνατος της Θάτσερ περιγράφεται ως ένα "θαυμάσιο όνειρο"
Elvis Costello, "Tramp the Dirt Down" (1989)
Kitchens of Distinction, "Margaret's Injection" (1989)
Sinead O'Connor, "Black Boys on Mopeds" (1990)
VIM, "Maggie's Last Party" (1991)
Billy Bragg, "Thatcherites" (1996), όχι προσωπικά για την Μάργκαρετ, αλλά για τους οπαδούς της και την πολιτική του "Θατσερισμού"
Hefner, "The Day that Thatcher Dies" (2000)
Frank Turner, "Thatcher Fucked the Kids" (2006)
Pete Wylie, "The Day that Margaret Thatcher Dies" (2011)
και όλα τα τραγούδια των Thatcher on Acid

Τέλος, για όσους υποστήριζαν με φανατισμό την εκλιπούσα πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, το μοναδικό τραγούδι που θα μπορούσαν ν' ακούσουν στη μνήμη της είναι το "I'm in Love with Margaret Thatcher" των The Not Sensibles, που γράφτηκε το 1979, δηλαδή λίγο μετά την εκλογή της στο πρωθυπουργικό αξίωμα - αν και πολλοί θεωρούν το τραγούδι βαθύτατα ειρωνικό. 


Ας αφήσουμε στην άκρη τα πανκ τραγούδια, που ούτως ή άλλως θεωρούνται περιθωριακά, κι ας σταθούμε σε mainstream καλλιτέχνες, όπως η Σινέντ Ο'Κόνορ ή ο Έλβις Κοστέλο, που το 1989 τραγουδούσε για την ημέρα που η Θάτσερ θα πέθαινε, σαν να ήταν μια μέρα χαράς. Αν ένα αντίστοιχο τραγούδι γραφόταν στην Ελλάδα, το πιο πιθανό είναι ότι όλοι (συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής) θα είχαν διωχθεί πάραυτα από τον Εισαγγελέα, ενώ οι πολιτικοί θα έβγαζαν το.... καταδικαστόμετρο ελέγχοντας ποιος και πόσο έντονα θα καταδίκαζε ένα τέτοιο τραγούδι, που θα στρεφόταν κατά του όποιου πρωθυπουργού. Ευτυχώς, οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ελευθερία της τέχνης και του λόγου - ακόμη κι όταν αγγίζει την υπερβολή ή την ανοησία -  κι έτσι τα πράγματα είναι πιο χαλαρά στη Γηραιά Αλβιώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου