11 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 11 Απριλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μια σημαντική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο γιατρός - και όχι μόνο - Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824), ο πρώτος που περιέγραψε σε σύγγραμα του την "τρομώδη παράλυση" των άκρων ("An Essay on the Shaking Palsy", 1817) και προς τιμήν του οποίου δόθηκε στη συγκεκριμένη ασθένεια η ονομασία "νόσος του Πάρκινσον" πολλά χρόνια μετά το θάνατο του.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Ούγγρους ποιητές, ο Γιόζεφ Ατίλα (1905-1937), ενώ στα πρόσωπα της εποχής μας που έχουν σήμερα γενέθλια περιλαμβάνεται η τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου (50 ετών), αλλά και το τοπ μόντελ από τη Βραζιλία Αλεσάντρα Αμπρόζιο (31). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Κόστα Ρίκα γιορτάζεται η μνήμη του Χουάν Σανταμαρία, ενός εθνικού ήρωα, που διακρίθηκε στη μάχη της Ρίβας για την απελευθέρωση της Νικαράγουας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Αμερικής από τα σχέδια του Γουίλιαμ Γουόκερ, ενός πλούσιου Αμερικανού, ο οποίος επιθυμούσε να ιδρύσει ένα ιδιωτικό κράτος σκλάβων στην περιοχή. Η μάχη της πόλης Ρίβας, στην οποία ο Σανταμαρία σκοτώθηκε, έλαβε χώρα στις 11 Απριλίου 1856. 
Στο Μαυρίκιο γιορτάζεται το Ugandi, δηλαδή η πρώτη μέρα του χρόνου, που επίσης γιορτάζεται από ορισμένες ινδουιστικές κοινότητες της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο προσδιορισμός της γιορτής γίνεται με βάση το σεληνιακό/ινδικό ημερολόγιο. Κατά την παράδοση, το κύριο πιάτο της ημέρας πρέπει ν' αποτελείται από έξι συστατικά, που αποτυπώνουν διαφορετικά συναισθήματα: λύπη, χαρά, θυμό, φόβο, απέχθεια και έκπληξη. 
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Πάρκινσον. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Απριλίου 1983, οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον επίτροπο της ΕΟΚ κ. Μπερκ με θέμα το ελληνικό μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και η συμβατότητα του με το κοινοτικό δίκαιο, σφράγισαν - με έμμεσο τρόπο - τη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της απόφασης για παραμονή της χώρας στην ΕΟΚ. 
"Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την απάντηση της στο ελληνικό μνημόνιο, έδειξε κατ' αρχήν ότι κατανοεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα μας και αναγνωρίζει την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση τους. Παρά τα θετικά σημεία της απάντησης, υπάρχει σ' αυτή μια κάποια αοριστία, που ως ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προτάσεις της επιτροπής έχουν πολλές φορές το χαρακτήρα γενικών προσανατολισμών και απαιτούν εξειδίκευση. Αυτό επιβάλλει, πέρα από την προσεκτική και σε βάθος μελέτη των κειμένων της επιτροπής και την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων. 
Υπενθυμίζουμε ότι στο μνημόνιο αναφέραμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει από κοινού με την κοινότητα τη δυνατότητα εξεύρεσης ειδικών ρυθμίσεων, που να συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική μας και να τη στηρίζουν. Οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας σε συνδυασμό με την ανάγκη αντιμετώπισης δύσκολων συγκυριακών προβλημάτων, είναι δυσχερές να πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια της κοινότητας. 
Γι' αυτό, πέρα από τη δική μας προσπάθεια, είναι αναγκαία και η ενεργός υποστήριξη της ΕΟΚ, ειδικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισοζυγίου πληρωμών, την εξυγίανση των προβληματικών μας επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και την ενίσχυση της γεωργίας. Αυτό σημαίνει, αφ' ενός αυξημένη χρηματοδοτική ενίσχυση, αφ' ετέρου μια σταδιακή εφαρμογή ορισμένων κανόνων ανταγωνισμού, που θα συμβιβάζονται με τις ανάγκες προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας......Με βάση τα παραπάνω ελπίζουμε ότι οι προσεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της επιτροπής θα επιτρέψουν σε σύντομο διάστημα την άρση των εκκρεμοτήτων που παραμένουν".

"Δεν έχω τη δυνατότητα κύριε πρόεδρε....". Στις 11 Απριλίου 1991, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους για το σκάνδαλο Κοσκωτά έχασε τις αισθήσεις του μέσα στην αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου, την ώρα που ο ίδιος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός, που θεωρείτο πανίσχυρος πριν την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη, περίεργη υπόθεση, μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο με οξεία καρδιοεγκεφαλική πάθηση. Ακριβώς μία εβδομάδα μετά θα άφηνε εκεί την τελευταία του πνοή, ενώ άρχισε σιγά σιγά να τίθεται το ερώτημα, "τι θα κάνουμε μ' αυτήν τη δίκη".

Στις 11 Απριλίου 1996, η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 67-66 στο Παρίσι, όπου διεξαγόταν το final four. Ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ενώ κάποια στιγμή η διαφορά στο σκορ έφτασε μέχρι τους 13 πόντους, όμως εξελίχθηκε σε θρίλερ τα τελευταία λεπτά. Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας είχε ως εξής:
Αλβέρτης (17 π.), Βουρτζούμης (2 π.), Οικονόμου (10 π.), Κόρφας (4 π.), Γιαννάκης (9 π.), Βράνκοβιτς, Γουίλκινς (16 π.), Σταυρακόπουλος (9 π.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου