Σήμερα είναι Κυριακή, 7 Απριλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου γεννήθηκαν σαν σήμερα, ο Άλαν Πάκουλα (1928-1998) και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, 74 ετών. Επίσης, 7 Απριλίου γεννήθηκαν οι ηθοποιοί Ράσελ Κρόου (το 1967) και ο μάστερ των ακροβατικών στις ταινίες του, Τσάκι Τσαν (59 ετών).
Άλλες γνωστές προσωπικότητες που γεννήθηκαν μια μέρα σαν τη σημερινή, υπήρξαν η Χιλιανή ποιήτρια Γκαμπριέλα Μιστράλ (1889-1957), βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1945, η τραγουδίστρια της μπλουζ Μπίλι Χόλιντεϊ (1915-1959), αλλά και ο Γουίλ Κιθ Κέλογκ (1860-1951), ιδρυτής της γνωστής εταιρίας παραγωγής δημητριακών για το πρωινό γεύμα.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Ρουάντα σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του 1994, που συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς 800.000 άνθρωποι - μέλη κυρίως της φυλής Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς Χούτου που τους βοήθησαν μέσα στη λαίλαπα του έξαλλου μίσους - σκοτώθηκαν μέσα σε διάστημα τριών μόλις μηνών - το 20% του συνολικού πληθυσμού της Ρουάντα.
Αφορμή για την άνευ προηγουμένου έκρηξη βίας και μίσους αποτέλεσε ο θάνατος του προέδρου της χώρας, Ζουβενιάλ Χαμπιαριμάνα, μια ημέρα νωρίτερα, σ' ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα, λίγο προτού το αεροπλάνο που μετέφερε εκείνον μαζί με τον πρόεδρο του γειτονικού Μπουρουντί προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Κιγκάλι (πρωτεύουσα της Ρουάντα). Οι προϋπάρχουσες εντάσεις ανάμεσα στις δύο κύριες φυλές της Ρουάντα (τους Χούτου και τους Τούτσι) οξύνθηκαν, ενώ από τα τραγικά εκείνα γεγονότα αναδείχτηκε η αρνητική επιρροή που μπορούν να παίξουν τα ΜΜΕ, καθώς η βία υποδαυλίστηκε από τη ραδιοφωνική προπαγάνδα, που καλούσε τους Χούτου να εξαλείψουν τις "κατσαρίδες", δηλαδή τα μέλη της φυλής των Τούτσι.
Στη Μοζαμβίκη σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας, που αποτελεί επίσημη αργία της χώρας. Σαν σήμερα το 1970 σκοτώθηκε η Ζοζίνα Μακέλ, μια εκ των ηγετικών προσωπικοτήτων του αγώνα της ανεξαρτησίας, κατά τη διάρκεια μάχης με τον πορτογαλικό στρατό.
Στην Τανζανία η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αμπεΐντ Αμάνι Καρούμε, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζανζιβάρης - το ένα από τα δύο συστατικά μέρη του κράτους μαζί με την Ταγκανίκα - και ο οποίος δολοφονήθηκε στις 7 Απριλίου 1972.
Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 7 Απριλίου 1948. Τη φετινή χρονιά, η ημέρα είναι επικεντρωμένη σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 7 Απριλίου 1905, περίπου ένα μήνα μετά την κήρυξη της Επανάστασης της Θερισσού, η κρητική Βουλή αποφάσισε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σε μια πανηγυρική συνεδρίαση υπό την παρουσία του Έλληνα βασιλιά Γεωργίου Α' . Το κείμενο του Ψηφίσματος είχε ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Βουλή των Κρητών κατά την τρίτην αυτής Σύνοδον, εκδηλούσα πιστώς εν τακτική αυτής συνεδρία, τον διάπυρον και προαιώνιον πόθο και την σταθεράν θέλησιν σύμπαντος του Κρητικού λαού, ου τα δίκαια πολλαπλώς ανεγνωρίσθησαν υπό των ισχυρών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων
Ψηφίζει
Α΄. Κηρύττει την ένωσιν της Κρήτης μετά της μητρός Ελλάδος, όπως αποτελή εσαεί αναπόσπαστον αυτής μέρος υπό το συνταγματικόν σκήπτρον της Α.Μ. του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του α΄.Β΄. Παρακαλεί την Α.Β. Υψηλότητα τον Βασιλόπαιδα Γεώργιον, προς Όν η αντιπροσωπεία του τόπου εκφράζει απόλυτον εμπιστοσύνην, να διαβιβάση το παρόν ψήφισμα προς τας Κυβερνήσεις των τεσσάτων Προστατίδων Μεγάλων Δυνάμεων και την Α.Μ. τον Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιον Α΄.
Εγένεο εν Χανίοις, 7 Απριλίου 1905
Οι βουλευταί
Αντ. Μιχελιδάκης, Εμμ. Λογιάδης, Αντ. Βορεάδης, Γεωρ. Ανδρεδάκης, Εμμ. Κονιωτάκης, Εμμ. Μαραγκάκης, Γεώρ. Δασκαλογιάννης, Στυλ. Τζωρτζάκης, Χαράλ. Πολογεώργης, Ιω. Τσουδερός, Εμμ. Χατζηδάκης, Κωνστ. Κονδυλάκης, Μιχ. Δασκαλάκης, Ιω. Αϊνικολιώτης, Στυλ. Κωστογιάννης, Ιω. Μαράκης, Μιχ. Κεφαλογιάννης, Αναγν. Μάντακας, Αναγν. Τσίχλης, Νικ. Γιαννικάκης, Ιω. Βογιατζάκης, Ιω. Μαυρογένης, Ιω. Παπαδημητράκης, Γεώρ. Βαρούχας, Σταύρος Χριστοδουλάκης, Γεώρ. Μακραντωνάκης, Εμμ. Γαληνός, Στεφ. Ψαρουδάκης, Εμμ. Μοδάτσος, Χρ. Βολουδάκης, Αντ. σκαμνάκης, Μιχ. Σεργάκης, Μιχαήλ Κουρής, Κωνστ. Λαγουδάκης, Μιχ. Μακράκης, Μοχ. Κοθρής, Ανδρ. βουρδουμπάκης, Δημήτρ. αναγνωστάκης, Αλέξ. Παπαχατζάκης, Ιω. Παπαδάκης, Γεώρ. Χατζηγρηγοράκης, Αλέξ. Κωνσταντουλάκης, Χαράλ. Καλοειδάς, Εμμ. Αγγελάκης, Εμμ. Λεβέντης, Γεώρ. Πανηγυράκης, Σπ. Χλαπουτάκης, Γεώρ. Κοκκινάκης, Γ. Παρλαμάς, Χαρ. Πλουμιδάκης, Σπ. Αγκυσουλάκης, Σπ. Μαλατάκης, Θεμ. Παπαδάκης, Αντ. Κατζουράκης, Ιω. Πολυξίγκης, Εμμ. Φθενάκης, Αρ. Σφκαιωτάκης, Αδάμ Βαβουράκης, Στυλ. Περδικογιάννης, Οπ. Παπαδημητρόπουλος, Δημ. Ζαννιδάκης, Εμμ. Σειραδάκης, Ιω. Κορκίδης, Εμμ. Κοκκινίδης.Όπως περιέγραφε η εφημερίδα "Το Άστυ" στις 10 Απριλίου, "Μετά την υπογραφήν του ψηφίσματος οι θύραι του βουλευτηρίου ανοίγονται και όλος ο εκτός αυτού ευρισκόμενος κόσμος εισορμά ζητωκραυγάζων και εναγκαλιζόμενος τους βουλευτάς. Ο βουλευτής κ. Δασκαλογιάνης κρατών μικράς Ελληνικάς σημαίας τας διανέμει εις τον λαόν, το αυτό δε κάμνουσι και άλλοι βουλευταί, ούτως ώστε μετά μικρόν χίλιαι χείρες τρέμουσαι εκ συγκινήσεως κρατούσιν υπέρ τας κεφαλάς των το σύμβολον της Μεγάλης Πατρίδος. Αλλ' είνε τόσος ο εντός του μικρού βουλευτηρίου επικρατών συνσωστισμός, ώστε καθίσταται αδύνατον να κινηθή κανείς εκεί μέσα. Τα εδώλια των βουλευτών θρυμματίζονται υπό το βάρος του επ' αυτών ισταμένου κόσμου και μικροδυστυχήματα ανίσχυρα να ταράξωσι την γενικήν χαράν και αγαλλίασιν συμβαίνουσιν....".
Φυσικά, η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έγινε ύστερα από οκτώ χρόνια - μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους - καθώς η κατηγορηματική, αρνητική απάντηση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ψήφισμα της 7ης Απριλίου 1905 ήρθε μόλις δυο μέρες αργότερα: "Είναι αδύνατον υπό τις παρούσες περιστάσεις να να τροποποιηθεί το πολιτικός καθεστώς της Κρήτης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου