14 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012.
Σε όλον τον κόσμο η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα των Ερωτευμένων, αλλιώς η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι του αφαιρέθηκε από το επίσημο εορτολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με το σκεπτικό ότι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα γι' αυτόν.
Το μόνο που ουσιαστικά γνωρίζουμε, είναι ότι είναι θαμμένος στη Via Flaminia. Μάλιστα, πρόκειται για δύο Βαλεντίνους που εορτάζονταν τη σημερινή ημέρα, ο Βαλεντίνος της Ρώμης και ο Βαλεντίνος του Τέρνι, οι οποίοι ήταν και οι δύο ιερείς με μαρτυρικό θάνατο, ενώ ετάφησαν - και οι δύο - στη Via Flaminia. Ωστόσο, η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου συνεχίζει να εορτάζεται από ορισμένες εθνικές εκκλησίες, όπως στη Μάλτα ή από την εκκλησία της Αγγλίας.
Η πρώτη σύνδεση της εορτής του Βαλεντίνου με τους ερωτευμένους έγινε από τον ποιητή Geoffrey Chaucer στο έργο του "Parlement of Foules", το οποίο αποτελείται από 700 στίχους, και γράφτηκε το 1382 για να τιμήσει ο ποιητής την επέτειο του αρραβώνα του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου ΙΙ με την Άννα της Βοημίας. Την ίδια περίοδο γράφτηκαν και άλλα παρόμοια ποιήματα και σταδιακά άρχισε η ταυτοποίηση της γιορτής του αγίου Βαλεντίνου ως η ημέρα των ερωτευμένων με αποκορύφωμα την περίοδο της Αναγέννησης, ενώ συνεχίζεται εξίσου δυναμικά μέχρι και τις ημέρες μας, όπου βέβαια έχει αποκτήσει και εμπορικό χαρακτήρα.
Όπως και να χει, εκμεταλλευτείτε τη σημερινή ημέρα και εκφράστε την αγάπη σας στο άλλο σας μισό. Ένα τριαντάφυλλο, μια θερμή αγκαλιά ή μια δεύτερη ερωτική εξομολόγηση κάτω από το φως των κεριών (ή όπως εσείς αντιλαμβάνεστε τη ρομαντική ατμόσφαιρα) εκτιμώ ότι είναι εξίσου καλά δώρα για όσους δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. Πάνω απ' όλα όμως, μην αφήνετε ποτέ να σας πάρουν από κάτω τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα αφήσετε πίσω σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου