12 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν, ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς προέδρους στην Ιστορία, στις 12 Φεβρουαρίου 1809, και μάλιστα η σημερινή επέτειος γιορτάζεται σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες ως αργία. Ο Λίνκολν, που ήταν πρόεδρος κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, ήταν αυτός που υπέγραψε το διάταγμα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ το 1863, ενώ δολοφονήθηκε στις 14 Απριλίου 1865,
λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του, ενώ παρακολουθούσε θεατρική παράσταση στο θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον από έναν ηθοποιό του θιάσου. Μία από τις σημαντικότερες ρήσεις του Λίνκολν, η οποία ταιριάζει εξαιρετικά με το κλίμα των ημερών, είναι και η εξής: "Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου". Δε χρειάζονται περισσότερα σχόλια - το νόημα είναι σαφές.
 
Στη Μιανμάρ σήμερα είναι η Ημέρα Ενότητας ανάμεσα στη βιρμανική πλειοψηφία και τις μειονότητες που ζουν στη χώρα. Σημείο αναφοράς αποτελεί η Συμφωνία του Πανγκλόνγκ που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και εξασφάλιζε το σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις φυλές της Βιρμανίας, όπως ονομαζόταν τότε η χώρα, μέσα στα πλαίσια της βρετανικής αυτοκρατορίας. 

Στη Βενεζουέλα σήμερα είναι η Ημέρα Νεολαίας. Ουσιαστικά η σημερινή ημέρα αποτελεί φόρο τιμής στους έφηβους που συμμετείχαν και σκοτώθηκαν στη μάχη της La Victoria στις 12 Φεβρουαρίου 1814 κατά το πόλεμο της ανεξαρτησίας της χώρας. Ύστερα από ξαφνική επίθεση των ισπανικών δυνάμεων υπό τον Jose Tomas Boves στην πόλη La Victoria, ο στρατηγός Ribas αντέδρασε ακαριαία συγκροτώντας προσωρινό στρατό από τους μαθητές των σχολείων της πόλης, στους οποίος έδωσε όπλα, το πρωί της ημέρας, μέχρι να φτάσουν στην περιοχή λίγες ώρες αργότερα διακόσιοι στρατιώτες, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των μαθητών νικώντας στο τέλος το στρατό του Boves. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου