16 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: KAOMA - LAMBADA (LLORANDO SE FUE)


Τέλη δεκαετίας 1980 με αρχές '90: όλη η Ελλάδα και όλος ο κόσμος χόρευαν Λαμπάντα. Ένα πολύ κεφάτο, καλοκαιρινό τραγούδι που αντέχει ακόμα, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο μουσικό κομμάτι του ελληνικού καρναβαλιού. Το συγκρότημα που έκανε γνωστό το τραγούδι παγκοσμίως ήταν γαλλικό και ονομαζόταν Kaoma, όμως η τραγουδίστρια ήταν Βραζιλιάνα, η Loalwa Braz, όπως και οι στίχοι. Λίγοι γνωρίζουν ότι το τραγούδι ήταν διασκευή ενός παραδοσιακού βολιβιανού τραγουδιού με τον τίτλο "Llorando se fue", που σημαίνει "κλαίγοντας έφυγε μακριά",
το οποίο είχαν ηχογραφήσει πρώτοι οι Βολιβιανοί "Los Kjarkas" το 1981. Το συγκρότημα μάλιστα κέρδισε πολλά χρήματα από αγωγή που άσκησε κατά των Kaoma, επειδή διασκεύασαν το τραγούδι χωρίς να έχουν το νόμιμο δικαίωμα. Το τραγούδι έχει γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις, ενώ αποτελεί το μουσικό μοτίβο πάνω στο οποίο βασίζεται το "On The Floor" της Τζένιφερ Λόπεζ.
Επειδή σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και ο εορτασμός του Καρναβαλιού όλο και κορυφώνεται, διάλεξα το Λαμπάντα των Kaoma ως το τραγούδι της σημερινής ημέρας. (Αν θέλετε ψάξτε στο youtube και την αρχική εκδοχή των "Los Kjarkas", αλλά εμένα προσωπικά δε μου άρεσε η φωνή του τραγουδιστή LOL):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου