12 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΝΟΣ 9ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ, Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ!


Ο εννιάχρονος Jason Egan από την πολιτεία της Βικτόρια της Αυστραλίας αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους νευρολόγους, καθώς πάσχει από μια πρωτοφανή ασθένεια, η οποία δεν έχει καταγραφεί ξανά μέχρι σήμερα. Ο εγκέφαλος του αγοριού διαρκώς συρρικνώνεται.

Πρώτα συρρικνώθηκε η παρεγκεφαλίτιδα, το τμήμα δηλαδή εκείνο που ρυθμίζει την κίνηση και την ισορροπία. Τα τελευταία χρόνια όμως η συρρίκνωση επεκτάθηκε σε όλον τον εγκέφαλο του εννιάχρονου αγοριού και κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.
Αν και το παιδί δεν μπορεί να περπατήσει και μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι, αλλά ούτε και να μιλήσει ως συνέπεια της περίεργης αυτής ασθένειας, ωστόσο έχει συγκλονίσει με τη ζωντάνια στα γαλάζια του μάτια κάθε φορά που βλέπει έναν ξένο, με το χαμόγελο που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του, όταν ο σκύλος του τον πλησιάζει, με το δέσιμο που έχει αναπτύξει με τον πατέρα του, ο οποίος τον βγάζει βόλτες με το αναπηρικό καροτσάκι.
Οι γονείς του αγοριού δεν το βάζουν κάτω και αισθάνονται ότι είναι οι πιο ευτυχισμένοι γονείς του κόσμου, γιατί βλέπουν το αγόρι να χαμογελάει συνέχεια, ενώ ο Jason με τον πατέρα του έχουν συμμετάσχει και τερματίσει σε περισσότερους από τριάντα αγώνες μαραθωνίου ή άλλους αγώνες δρόμου.
Σύμφωνα με τον πατέρα του, τον Jamie, μαζί με τη γυναίκα του κατάλαβαν ότι ο Jason αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, όταν σε ηλικία δώδεκα μηνών δεν μπορούσε ακόμα να μπουσουλήσει. Επισκέφθηκαν γιατρούς, αλλά κανείς δεν μπορούσε να δώσει μια αποτελεσματική θεραπεία.
Τελικά, προχώρησαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου του Jason, η οποία έδειξε ότι η παρεγκεφαλίτιδα είχε καταστραφεί, ενώ σταδιακά μέχρι την ηλικία των έξι ετών έχασε σειρά δεξιοτήτων, όπως το να στέκεται ή να αισθάνεται τον πόνο.
Ύστερα από δύο ακόμα τομογραφίες στον εγκέφαλο διαπιστώθηκε ότι πέρα από την παρεγκεφαλίτιδα καταστρεφόταν σταδιακά ολόκληρος ο εγκέφαλος. Το ενθαρρυντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει ανακοπεί η συρρίκνωση του εγκεφάλου του Jason, σύμφωνα με την τελευταία εξέταση.
Οι γιατροί, ωστόσο, δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πού οφείλεται αυτή η πρωτόγνωρη ασθένεια. "Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι με όλες τις προόδους της επιστήμης, ακόμα δεν έχουμε μια απάντηση, και αυτό είναι ενοχλητικό. Η επιστήμη έχει όρια, αλλά προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς κι επομένως υπάρχει πάντα ελπίδα", αμύνεται η νευρολόγος Victoria Rodriguez-Casero. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου