15 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012. Σαν σήμερα, το 1564 γεννήθηκε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, ο πρώτος αστρονόμος που διακήρυξε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, ενώ οι μέχρι τότε πεποιθήσεις ήθελαν τον πλανήτη μας να αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Την εποχή εκείνη θεωρήθηκε αιρετικός και καταδικάστηκε (το 1633) από την Ιερά Εξέταση για αθέτηση του Διατάγματος του Καταλόγου Απαγορευμένων του 1616.
Φυλακίστηκε και αναγκάστηκε να αποκηρύξει δημόσια τις ιδέες του. Θρυλείται πως όταν το έκανε αυτό, είπε την φράση "και όμως κινείται", αν και αμφισβητείται η ιστορικότητα της. Πάντως, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. επέστρεψε στη Φλωρεντία, όπου και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1642.  Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποκατέστησε ητ μνήμη του Γαλιλαίου στις 31 Οκτωβρίου 1992.

Σήμερα είναι η Εθνική Ημέρα της Σερβίας. Πρόκειται για μια διήμερη εθνική αργία, κατά την οποία τιμώνται δύο σημαντικά γεγονότα της σερβικής Ιστορίας, η έναρξη του Πρώτου Σερβικού Ξεσηκωμού κατά των Οθωμανών το 1804 και η υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος το 1835. Τη σημερινή ημέρα γιορτάζεται το δεύτερο γεγονός, η υιοθέτηση του πρώτου σερβικού Συντάγματος, που ήταν και το πρώτο Σύνταγμα στα Βαλκάνια, επί ηγεσίας του πρίγκηπα Miloš Obrenović, όταν η Σερβία ήταν ακόμα ένα ημιαυτόνομο πριγκιπάτο υπό την επικυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου