20 Ιουλίου 2012

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ... ΦΑΓΩΜΑ!


Ότι είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικάνοι, λίγο πολύ το γνωρίζατε. Σίγουρα όμως δε θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα ονόμαζαν χωριά ή ακόμα και μικρές πόλεις από κάποιο φαγώσιμο ή ρόφημα δίνοντας άλλη διάσταση σ' αυτό που λέγεται "τοπωνύμιο". Ο πραγματικός κατάλογος των περιοχών αυτών που σου ανοίγουν την όρεξη και μόνο που διαβάζεις το όνομά τους είναι απεριόριστος. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι από τα μεγαλύτερα σε έκταση κράτη στον κόσμο. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε μια γενική εικόνα παρακάτω.

Two Egg
Η κωμόπολη αυτή της Φλόριντα, το όνομα της οποίας μεταφράζεται στα ελληνικά ως "Δύο Αυγά" (αυγό, κατά το τυπικώς ορθόν), ονομαζόταν αρχικά Allison, προς τιμή της οικογένειας που συνέβαλε στην ανάπτυξή της. Τη σημερινή της ονομασία την απέκτησε την περίοδο της Μεγάλης Κατάθλιψης, όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ η περίοδος της οικονομικής κρίσης μετά το κραχ του 1929. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, λόγω της έλλειψης χρημάτων, τα παιδιά μιας οικογένειας αγόραζαν ζάχαρη από το κεντρικό κατάστημα της περιοχής έναντι δύο αυγών. Οι έμποροι που περνούσαν από εκεί συνήθιζαν να αποκαλούν την μικρή αυτή πόλη ως "Two Egg", ονομασία που τελικά επικράτησε. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κωμόπολης, σε αυτήν πέρασε μέρος μέρος των παιδικών της χρόνων η ηθοποιός Φέι Ντάναγουεϊ. 

Cookietown
Αν σε μικρή ηλικία ονειρευόσασταν μια... Μπισκοτούπολη, σίγουρα δεν πιστεύατε ότι αυτή υπήρχε στ' αλήθεια και ότι μάλιστα βρίσκεται στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Βέβαια, δεν πρόκειται για πόλη, αλλά για ένα μικρό χωριό, νονός του μικρού αυτού χωριού ήταν ένας πιτσιρίκος στις αρχές του 20ου αιώνα. Το μικρό αγόρι ταξίδευε με την οικογένεια του, όταν σε μια στάση τους στο χωριό αυτό δοκίμασε ένα μπισκότο, που του το είχε προσφέρει ο παντοπώλης. Του άρεσε τόσο πολύ, που δεν ήθελε να φύγει. Έβαλε τα κλάματα λέγοντας στους γονείς του "Δε θέλω να φύγω από την Μπισκοτούπολη". Το παιδί βέβαια συνέχισε το ταξίδι του, όμως το όνομα παρέμεινε.

Chicken
Πρόκειται για έναν οικισμό 7 μόλις κατοίκων σύμφωνα με την επίσημη απογραφή, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται σε 17 κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. Ήταν οικισμός μεταλλωρύχων μέχρι που το 1902 απέκτησε ταχυδρομείο, οπότε έπρεπε να αποκτήσει κι ένα όνομα. Αν και οι ντόπιοι το αποκαλούσαν "Ptarmigan", ένα είδος πτηνού που ονομαζόταν και "κοτόπουλο του χιονιού" (snow chicken), οι κάτοικοι δεν ήξεραν ποια ήταν η σωστή ορθογραφία! Έτσι, προτίμησαν την πιο απλή λέξη "chicken", δηλαδή... Κοτόπουλο!

Pie Town
Η "πόλη της πίτας" βρίσκεται στην πολιτεία του Νιού Μέξικο στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1920 από έναν βετεράνο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, τον Κλάιντ Νόρμαν, ο οποίος έψηνε νόστιμες πίτες. Η φήμη εξαπλώθηκε ευρύτερα, ενώ ο οικισμός σήμερα έχει 50 κατοίκους.

Tortilla Flat
Το "Ίσιωμα της Τορτίγιας" βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Στα τέλη του 19ου αιώνα, μια ομάδα καουμπόηδων που ταξίδευε στην περιοχή, είχε μεθύσει τόσο πολύ, που ξέχασαν να πάρουν μαζί τους τρόφιμα. Μαζί τους είχαν μόνο αλεύρι, από το οποίο έφτιαξαν τορτίγιες. Αν και στον οικισμό ζουν μόνο 6 κάτοικοι, αυτός έχει δικό του ταχυδρομείο, μπακάλικο, ακόμα και μουσείο.

Sugar Land
Η "Χώρα της Ζάχαρης" ξεκίνησε ως μια μικρή, ιδιωτική πόλη του Τέξας, που ανήκε σε μια εταιρία παρασκευής ζάχαρης. Σήμερα όμως έχει εξελιχθεί σε μια μεγαλούπολη των 85.000 κατοίκων, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του Τέξας

Άλλες αμερικάνικες πόλεις ή χωριά με ονομασία που παραπέμπει σε φαγητό είναι η μικρή πόλη Tea (Tσάι) στη Νότια Ντακότα, η κωμόπολη Toast (Τοστ) στη Βόρειο Καρολίνα, ο οικισμός Popcorn (Ποπκορν) στην Ιντιάνα, ο οικισμός Hot Coffe (Ζεστός Καφές) στο Μισισίπι, το Burnt Corn (Καμένο Καλαμπόκι) στην Αλαμπάμα, το Cucumber (Αγγούρι) στη Δυτική Βιρτζίνια, το Rice (Ρύζι) στο Τέξας κλπ. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε χωριά που δανείστηκαν το όνομά τους από γευστικά φρούτα, όπως το Orange (Πορτοκάλι) στη Βιρτζίνια, το Plum (Δαμάσκηνο) στην Πενσυλβάνια, αλλά και τα χωριά Strawberry (Φράουλα), τρία συνολικά, στην πολιτεία της Καλιφόρνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου