18 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 18 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012.
Σήμερα είναι τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα, εμβληματική φυσιογνωμία του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ που είχε επιβληθεί στη Νότιο Αφρική με παγκόσμια απήχηση.
Το 1962 καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, ενώ στις 11 Ιουνίου 1964 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ύστερα από σχεδόν 27 χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή, ενώ το 1994 εξελέγη πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της χώρας, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε 5 χρόνια προωθώντας σειρά μέτρων για την άρση των αποκλεισμών που είχαν επιβληθεί τις προηγούμενες δεκαετίες σε βάρος του μαύρου πληθυσμού αλλά και για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ μαύρων και λευκών. Σήμερα ο Νέλσον Μαντέλα γίνεται 94 ετών. 
Στην Ουρουγουάη γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος (Jura de la Constitución de la República Oriental del Uruguay). Η σημερινή εθνική εορτή αναφέρεται στο πρώτο Σύνταγμα της Ουρουγουάης, που τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιουλίου 1830, σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, και το οποίο ήταν διαποτισμένο από τις ιδέες της γαλλικής και της αμερικανικής επανάστασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου