20 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012
Τι κοινό έχουν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Χαρίλαος Φλωράκης, πέραν του ότι και οι δύο δε βρίσκονται στη ζωή; Και οι δύο γεννήθηκαν σαν σήμερα, η πρώτη το 1933 και ο δεύτερος το 1914. Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν επίσης ο σερ Έντμουντ Χίλαρι (1919), ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Έβερεστ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ (1925), η ηθοποιός Νάταλι Γουντ (1938), ο διάσημος Μεξικανός μουσικός Κάρλος Σαντάνα (1947), ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένα Νιέτο (1966), αλλά και ο κρυφός πόθος εκατομμυρίων στον πλανήτη, η Βραζιλιάνα Ζιζέλ Μπούντχεν (1980). Αν σήμερα έχει γενέθλια κάποιος από σας, τι να πω, ετοιμαστείτε για μια μεγάλη καριέρα!
Για τους περισσότερους Μουσουλμάνους σήμερα ξεκινάει το Ραμαζάνι, δηλαδή ο ένατος μήνας του σεληνιακού, μουσουλμανικού ημερολογίου, κατά τον οποίο το Κοράνι δόθηκε στους ανθρώπους, σύμφωνα με την παράδοση. Ακολουθεί ένας μήνας νηστείας από τροφή, νερό και κάθε άλλου είδους απολαύσεις από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου καθημερινά. Επίσης, οι πιστοί δεν πρέπει να λένε ψέματα, να προσβάλλουν, να δίνουν ψεύτικους όρκους ή να θυμώνουν. Επιπλέον, πρέπει να προσεύχονται έξι φορές τη μέρα, οι πέντε που είναι καθημερινή υποχρέωση ούτως ή άλλως για έναν πιστό Μουσουλμάνο συν μία ακόμη, που ονομάζεται Taraweeh.
Στην Κολομβία γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας τιμώντας την επέτειο από τη συγκρότηση του πρώτου επαναστατικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Σάντα Φε της Νέας Γρανάδας, όπως ονομαζόταν η περιοχή εκείνη την εποχή, στις 20 Ιουλίου 1810. 
Γενικότερα, στη Λατινική Αμερική άρχισε να πνέει αέρας υπέρ της απελευθέρωσης από τους Ισπανούς κονκισταδόρες μετά την εκθρόνιση του Ισπανού βασιλιά Καρόλου Δ' από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1808. Η έκρηξη στην Κολομβία ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας των επαναστατών. Το πρωί της 20ης Ιουλίου, ο Χοακίμ Καμάτσο, ένας από τους επαναστάτες, επισκέφθηκε τον διορισμένο αντιβασιλιά Αντόνιο Χοσέ Αμάρ υ Μπορμπόν ζητώντας τη συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου, κάτι που εκείνος, όπως αναμενόταν, το αρνήθηκε. Στη συνέχεια, ο Λούις Ρούμπιο ζήτησε από έναν γνωστό Ισπανό έμπορο της Σάντα Φε (σημερινής Μπογκοτά) ένα βάζο με λουλούδια, για να τιμηθεί ένας τοπικός ήρωας προσπαθώντας να τον προκαλέσουν, κάτι που στο τέλος κατάφεραν. Τα δύο κρούσματα αλαζονικής συμπεριφοράς των Ισπανών (του αντιβασιλιά και του εμπόρου) εξόργισαν τον λαό της Σάντα Φε, ο οποίος ξεσηκώθηκε σηματοδοτώντας την έναρξη ενός πολυετούς αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας. 
Τέλος, σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία) σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Φιλίας, μια ευκαιρία για τους κατοίκους των χωρών αυτών να εκφράσουν την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη τους στους φίλους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου