19 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Δύο αμερικάνικες ("Ο Δικτάτορας", "Ο προστάτης") και δύο γαλλικές ("Ο σεφ και ο σεφ του", "17 κορίτσια") ταινίες κάνουν απόψε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας (κλιματιζόμενες ή θερινές), οι οποίες όμως δε φαίνεται να συγκίνησαν ιδιαίτερα τους κριτικούς. Αντίθετα, ως η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση φαίνεται η επανέκδοση της κλασικής μαύρης κωμωδίας "Αρσενικό και παλιά δαντέλα".


Ο Δικτάτορας - The Dictator (σάτιρα, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Larry Charles/ Πρωταγωνιστούν: Sacha Baron Cohen, Megan Fox
Υπόθεση: Ο Βρετανός κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν υποδύεται ένα δικτάτορα, τον Στρατηγό Ναύαρχο Αλαντίν, που προσπαθεί να αποτρέψει κάθε απόπειρα εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στη χώρα του, τη Γουαντίγια, που τόσο ... στοργικά καταπιέζει! Καλωσορίσατε, λοιπόν, στη Γουαντίγια, ένα Βορειοαφρικανικό «κρατίδιο» που θα μπορούσε άνετα να είναι το νέο Ντουμπάι, αν δεν είχε για αρχηγό του, τον Δικτάτορα Στρατηγό Ναύαρχο Αλαντίν, που αρνείται πεισματικά να αφήσει το θρόνο του, παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα… Μάλιστα υπό τη απειλή της εξόδου της χώρας του από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Στρατηγός αναγκάζεται να πάει για πρώτη φορά στην Αμερική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παράλογες αυτές κατηγορίες…
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.8/10 (από 33.086 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6/10 (κριτικοί), 3.3/5 (από126.509 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 5/10 
ΕΘΝΟΣ: 3/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπολος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
myfilm.gr: 2.5/10


Ο σεφ και ο σεφ του - Comme un chef (κωμωδία, Γαλλία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Daniel Cohen/ Πρωταγωνιστούν: Jean Reno, Michaël Youn
Υπόθεση: Ο Τζάκι είναι λάτρης της υψηλής κουζίνας. Είναι αυτοδίδακτος, πολύ ταλαντούχος αλλά και εξαιρετικά πεισματάρης. Ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ είναι σε διαμάχη με τον Στάνισλας Μάτερ, τον νέο διευθυντή του ομίλου που διευθύνει το εστιατόριό του, Cargo Lagarde. Ο Μάτερ δολοπλοκεί προκειμένου να τον κάνει να χάσει ένα αστέρι στον επόμενο Οδηγό Εστιατορίων, ώστε να τον αντικαταστήσει με κάποιον νεότερο και πιο «σύγχρονο» σεφ, ο οποίος ασπάζεται τη χημική και τη μοριακή κουζίνα που αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα. Ο Στάνισλας Μάτερ ξεκινά απολύοντας ένα-ένα τα μέλη της ομάδας του Λαγκάρντ. Το χειρότερο όμως, είναι ότι ο Λαγκάρντ αρχίζει να ξεμένει από ιδέες για το νέο του μενού, το οποίο πολύ σύντομα θα έρθουν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν οι κριτές του Οδηγού... Ο Αλεξάντρ αναζητά απεγνωσμένα έναν βοηθά που θα τον βοηθήσει να ανταπεξέρθει με τα δύο γεύματα που καλείται καθημερινά να σερβίρει το εστιατόριο. Και τότε, σε μια περίεργη στροφή της τύχης, θα γνωρίσει τον Τζάκι.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.4/10 (από 629 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 4/10 
ΕΘΝΟΣ: 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: 6/10


Ο προστάτης - Safe (δράσης, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Boaz Yakin/ Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Chris Sarandon, James Hong
Υπόθεση: Κάποιες φορές μια τυχαία γνωριμία μπορεί να σου αλλάξει την ζωή. Ο Λουκ Ράιτ, ένας δευτεροκλασάτος παλαιστής του κυκλώματος μεικτών πολεμικών τεχνών, ζει μια βαρετή ζωή αγώνων ρουτίνας μέχρι την ημέρα που θα «πουλήσει» έναν στημένο αγώνα. Προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, η Ρώσικη Μαφία θα δολοφονήσει την οικογένειά του και θα τον «σβήσει» από τη μέχρι τώρα ζωή του, αφήνοντάς τον να περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης, απόκληρος, στοιχειωμένος από τις ενοχές, ταλανισμένος από την επίγνωση ότι πάντα θα τον παρακολουθούν και με τη βεβαιότητα ότι όποιος τον ξαναπλησιάσει συναισθηματικά θα βρεθεί νεκρός. Όταν όμως θα συναντήσει μια δωδεκάχρονη Κινέζα, την Μέι, που καταδιώκεται από τους ίδιους ανθρώπους που σκότωσαν τη γυναίκα του, ο Λουκ θα αναλάβει δράση και θα εμπλακεί ενεργά σε έναν πόλεμο όπου παίζονται πολλά. Σιγά-σιγά, θα συνειδητοποιήσει ότι η Μέι δεν είναι ένα απλό κορίτσι, αλλά μια ορφανή μαθηματική διάνοια που έχει αναγκαστεί να δουλέψει για την Τριάδα ως «λογίστρια». Τελικά, θα ανακαλύψει ότι στο μυαλό της έχει καταγράψει έναν ανεκτίμητο αριθμητικό κώδικα, που η Τριάδα, η Ρώσικη Μαφία και κάποιοι διεφθαρμένοι αξιωματικοί της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης θα σκότωναν για να τον αποκτήσουν. Όταν θα καταλάβει ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να εμπιστευθεί η Μέι, ο Λουκ θα βουτήξει στον βίαιο υπόκοσμο της μεγαλούπολης προκειμένου να σώσει τη ζωή της μικρής... και ίσως να πάρει πίσω τη δική του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.6/10 (από 10.999 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.6/10 (κριτικοί), 3.6/5 (από 92.688 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 4/10 
ΕΘΝΟΣ: 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
myfilm.gr: 4/10


17 Κορίτσια - 17 Filles (δράμα, Γαλλία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Delphine Coulin, Muriel Coulin/ Πρωταγωνιστούν: Louise Grinberg, Juliette Darche
Υπόθεση: Δεκαεπτά έφηβες παίρνουν συλλογικά μια απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές όλων στη μικρή επαρχιακή πόλη τους. Γνωρίζοντας ότι θα έρθουν σε ρήξη με τους γονείς και δασκάλους τους και θα παρεξηγηθούν με τους συμμαθητές τους, αποφασίζουν να μείνουν όλες έγκυες ταυτόχρονα.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6/10 (από 334 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 5/10 
ΕΘΝΟΣ: 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπολος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
myfilm.gr: 5/10


Αρσενικό και παλιά δαντέλα - Arsenic and old lace (μαύρη κωμωδία, ΗΠΑ, 1944)
Σκηνοθεσία: Frank Capra, Muriel Coulin/ Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Priscilla Lane
Υπόθεση: Ο κριτικός θεάτρου Μόρτιμερ Μπρούστερ, αν και ορκισμένος εργένης, αποφασίζει τελικά να παντρευτεί την αγαπημένη του. Τώρα όμως πρέπει να επισκεφθεί τις δυο γεροντοκόρες θείες του, για να τους ανακοινώσει το ευχάριστο γεγονός. Μόνο που θ' ανακαλύψει ότι αυτές οι γλυκές γριούλες έχουν ένα μακάβριο χόμπι: να δηλητηριάζουν ηλικιωμένους, μοναχικούς κυρίους κι ύστερα να τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους. Τα πράγματα ωστόσο θ' αποδειχτούν ακόμη χειρότερα...
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.1/10 (από 37.268 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 7.6/10 (κριτικοί), 4/5 (από 44.069 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Καπράνος): 8/10 
ΕΘΝΟΣ: 10/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 5/5
LIFO (Κουτσογιαννόπολος): 3.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 4/5
myfilm.gr: 7.5/10

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου