21 Ιουλίου 2012

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΙ"


Μια νέα ναρκωτική ουσία κάνει θραύση τον τελευταίο καιρό στη Σουηδία. Πρόκειται για την ουσία Melanotan, το οποίο τυπικά παρουσιάζεται ως φάρμακο, ωστόσο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό και ως "ναρκωτικό της Μπάρμπι". 
Πρόκειται για μια διεγερτική ορμόνη που κάνει τους χρήστες πιο αδύνατους, σκουραίνει το χρώμα του δέρματος και αυξάνει τις σεξουαλικές τους ορμές. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας στην εφημερίδα Dagens Nyheter, η συγκεκριμένη ουσία είναι δημοφιλής μεταξύ όσων "παθιάζονται με την εξωτερική τους εμφάνιση" και είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε γι΄αυτήν. 
Το ναρκωτικό αυτό κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ ο Σουηδικός Οργανισμός Ιατρικών Προϊόντων εξέδωσε πολλές φορές κατά το παρελθόν προειδοποιήσεις για τη συγκεκριμένη ουσία, καθώς είναι αρκετά δημοφιλής στη βορειοευρπωαϊκή αυτή χώρα. Αν και έχει απαγορευτεί επίσημα από τις αρχές, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής αύξηση στην κατανάλωση του.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το "ναρκωτικό της Μπάρμπι" στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί σε απόλυτο βαθμό, καθώς πρόκειται για μια νέα ακόμα ουσία. Ωστόσο, έχουν αποκωδικοποιηθεί οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του. Μεταξύ αυτών είναι η μειωμένη όρεξη, ναυτία, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη ,αυξημένη αρτηριακή πίεση, εξάψεις και αλλαγές στις χρωστικές ουσίες του δέρματος, όπως μελάγχρωση ακόμα και σε σημάδια εκ γενετής, που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. 
Οι περισσότεροι χρήστες, κατά κύριο λόγο γυναίκες, δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τις παρενέργειες που έχει η ουσία στο οργανισμό τους, καθώς αρκούνται από το γρήγορο μαύρισμα και αδυνάτισμα που προσφέρει φαινομενικά. Έτσι, δεν πτοούνται ούτε από τους ισχυρούς πονοκεφάλους, το στομαχόπονο, ακόμα και τις "έξι ώρες εμετού", συμπτώματα που έχουν περιγράψει κατά καιρούς διάφορες γυναίκες-χρήστες της ουσίας στις υγειονομικές αρχές. Εξάλλου, η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται ως ενέσιμη με σύριγγες, κάτι που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους ειδικούς, οι οποίοι φοβούνται για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών, καθώς εκτίθενται σε κίνδυνο από την κοινή χρήση βελονών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου