15 Ιουλίου 2012

ΟΙ 3 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ


Θέλετε να χάσετε κιλά, αλλά όλες οι προσπάθειες σας να αδυνατίσετε αποτυγχάνουν παταγωδώς; Έχει δοκιμάσει κάθε πιθανή ή απίθανη δίαιτα που σας πρότεινε κάποιο φιλικό σας πρόσωπο ή διαβάσετε σε κάποιο περιοδικό, όμως το μόνο που καταφέρατε είναι μια τρύπα στο νερό; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι απλά στις τροφές που αποφεύγετε μετά μανίας, αλλά σε απλές κακές καθημερινές σας συνήθειες που δυσκολεύουν την απώλεια των περιττών κιλών; 
Η δόκτορ Αν ΜακΤιέρναν του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ μελέτησε για έναν ολόκληρο χρόνο τις προσπάθειες 123 γυναικών ηλικίας από 50 έως 75 ετών να χάσουν κιλά, ενώ τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στις 13 Ιουλίου στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Αυτό που ενδιέφερε την ίδια και τους συνεργάτες της, δεν ήταν αυτή καθαυτή η δίαιτα των γυναικών, οι τροφές που απέφευγαν ή πρόσθεσαν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά τη γενικότερη συμπεριφορά τους, τις συνήθειες που εφάρμοζαν στον αγώνα κατά των περιττών κιλών. 
Όταν ξεκίνησε η έρευνα, ο μέσος όρος του ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) των γυναικών ήταν 31.3, δηλαδή ξεπερνούσε το όριο (οι 30 μονάδες) πέραν του οποίου ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο. Τον ένα χρόνο που διήρκεσε η έρευνα, οι συμμετέχουσες έχασαν κατά μέσο όρο το 10.7% του βάρους τους. Η καλύτερη επίδοση στην απώλεια βάρους, 2.3 με 3.6 κιλά περισσότερα κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών που εφάρμοζαν στην καθημερινότητά τους τρεις απλές συνήθειες: κρατούσαν καθημερινά ημερολόγιο με τις τροφές που κατανάλωναν, δεν προσπερνούσαν κάποιο από τα τρία απαραίτητα γεύματα της ημέρας και δεν έβγαιναν ποτέ έξω για φαγητό.
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κρατούσαν επιμελώς ημερολόγιο με ό,τι έτρωγαν και έπιναν από το πρωί μέχρι το βράδυ, διαπιστώθηκε ότι έχασαν 2.7 κιλά περισσότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όσες γυναίκες έτρωγαν τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας έχασαν 3.6 κιλά περισσότερα, ενώ οι γυναίκες που έτρωγαν το μεσημεριανό τους έστω και μια φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού, έμειναν πίσω κατά 2.3 κιλά στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, όσο περισσότερα γεύματα έτρωγαν εκτός σπιτιού, τόσο μικρότερη ήταν η απώλεια των κιλών. 
Σύμφωνα με την δρ. Τιέρναν, "το πραγματικό κλειδί (για το αδυνάτισμα) είναι να γνωρίζεις πόσες θερμίδες προσλαμβάνεις και να ελέγχεις την ποσότητα". Με άλλα λόγια, ο περιορισμός του συνολικού αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουμε έχει καλύτερα αποτελέσματα από την όποια δίαιτα που στηρίζεται σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων, όπως τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υδατάνθρακες. Από κει και πέρα, ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει το δικό του σύστημα μείωσης των θερμίδων που καταναλώνει, κάποιο που να του ταιριάζει περισσότερο, χωρίς να παραγνωρίζει, ωστόσο, τη σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου