12 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011. Καλή εβδομάδα σε όλους!
Στην Κένυα γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας (Jamhuri στα Σουαχίλι), η πιο σημαντική εθνική εορτή για τη χώρα, καθώς σαν σήμερα το 1963 η χώρα έγινε ανεξάρτητη μετά τον πολυετή αγώνα για ελευθερία του κινήματος Μάου Μάου, ενώ το 1964 ανακηρύχτηκε Δημοκρατία.
Για το Τουρκμενιστάν σήμερα είναι η δεύτερη πιο σημαντική εθνική εορτή της χώρας. Ονομάζεται Ημέρα της Ουδετερότητας, καθώς σαν σήμερα το 1995, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφισμά της ανακήρυξε τη μόνιμη ουδετερότητα του Τουρκμενιστάν. Παράλληλα, σήμερα εορτάζεται και η Ημέρα της Φοιτητικής Νεολαίας, η οποία παλιότερα εορταζόταν τον Νοέμβριο, αλλά τα τελευταία χρόνια ενσωματώθηκε στη σημερινή γιορτή.
Το Τουρκμενιστάν είναι ένα από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, καθώς συνορεύει με το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Πάντως, καλό θα ήταν εκεί στο Τουρκμενιστάν να μην ενδιαφέρονταν μόνο για την ουδετερότητα της χώρας όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, αλλά να ασχοληθούν και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η χώρα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως μεταξύ των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιβάλλουν καθεστώς λογοκρισίας.
Στο Μεξικό σήμερα γίνονται γιορτές προς τιμή της Παρθένου της Γουαδελούπης (Virgen de Guadalupe ή αλλιώς Nuestra Señora de Guadalupe). Πρόκειται για μια εικόνα της Παναγίας η οποία θεωρείται εθνικό σύμβολο της χώρας. Από κάποιους μάλιστα ονομάζεται «Βασίλισσα του Μεξικό». Σύμφωνα με την παράδοση, το 1531 μια γυναίκα εμφανίστηκε ως όραμα σε έναν χωρικό στην έρημο ζητώντας του να χτίσει στο συγκεκριμένο σημείο μια εκκλησία. Όταν ο επίσκοπος έμαθε για το όραμα του χωρικού του ζήτησε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. Τότε η γυναίκα ξαναεμφανίστηκε σε αυτόν σε όραμα και του είπε να κόψει τα τριαντάφυλλα που βρίσκονταν πίσω του και να το προσφέρει στον επίσκοπο. Παρότι ο χωρικός βρισκόταν στην έρημο, γυρνώντας την πλάτη του βρήκε πράγματι μια τριανταφυλλιά, έκοψε τριαντάφυλλα, τα έβαλε στο παλτό του και πήγε στον επίσκοπο. Εκεί όμως, όταν άνοιξε το παλτό, βρήκε μια εικόνα της γυναίκας που είχε δει στην έρημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου