17 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή για το Μπουτάν. Στις 17 Δεκεμβρίου 1907 ο Gongsa Ugyen Wangchuck ένωσε το Μπουτάν, το οποίο για αιώνες σπαρασσόταν από τους εμφύλιους ανταγωνισμούς διαφόρων ηγεμόνων, και ενθρονίστηκε ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου κράτους. Η δυναστεία των Wangchuck κυβερνάει μέχρι σήμερα τη χώρα, η οποία μετατράπηκε σε συνταγματική μοναρχία μόλις το 2008. Στην τοπική γλώσσα, το Μπουτάν ονομάζεται Dryukyul, που σημαίνει Γη των Δράκων, ενώ ο βασιλιάς ονομάζεται Druk Gyalpo, δηλαδή Βασιλιάς Δράκος. Εξάλλου, ο δράκος είναι και το εθνικό σύμβολο της χώρας και είναι αποτυπωμένος στην εθνική σημαία του Μπουτάν.

Σαν σήμερα ένα χρόνο πριν, στις 17 Δεκεμβρίου 2010, η αυτοπυρπόληση του Mohamed Bouazizi πυροδότησε την έκρηξη της Τυνησιακής εξέγερσης, η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια ευρύτερη εξέγερση των αραβικών λαών εναντίον των απολυταρχικών καθεστώτων που τους διοικούσαν.

Στην Ελλάδα, στις 17 Δεκεμβρίου 1997, κατέπεσε στα Πιέρια όρη ένα Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου Γιάκοφλεφ με 67 επιβάτες, από τους οποίους περίπου 40 ήταν Έλληνες, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα από τα λίγα δυστυχήματα πολιτικής αεροπορίας που έγιναν στην Ελλάδα ή είχαν θύματα Έλληνες. Οι πολυήμερες αναζητήσεις των συντριμμιών του μοιραίου αεροπλάνου στις χιονισμένες βουνοκορφές σε συνδυασμό με την αδυναμία εντοπισμού αυτών, αλλά και το δεύτερο ατύχημα λίγες ημέρες αργότερα με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που αναζητούσε τα συντρίμμια και κατέπεσε μόλις μία ώρα προτού αυτά βρεθούν οδηγώντας στο θάνατο άλλα πέντε άτομα είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου