15 Δεκεμβρίου 2011

7 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

1. Το πρώτο φιλί, που προβλήθηκε στο κινηματογραφικό πανί, ήταν το 1896 σε ένα σύντομο, διάρκειας μόλις 47 δευτερολέπτων, φιλμ με τον τίτλο «Το φιλί», γνωστό και ως «Το φιλί της Mary Irwin». Οι δύο ηθοποιοί που φιλιούνται είναι η  Mary Irwin και ο John Rice και ουσιαστικά πρόκειται για αναπαράσταση του φιλιού από την τελευταία σκηνή του θεατρικού μιούζικαλ «Η Χήρα Τζόουνς». Το ίδιο το φιλί διήρκησε μόλις 20 δευτερόλεπτα, ωστόσο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τον Τύπο της εποχής που το χαρακτήρισε αηδιαστικό και ζητούσε την επέμβαση της αστυνομίας.

2. Η ταινία του 1927, «Ο Τραγουδιστής της Τζαζ» (The Jazz Singer) μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη πραγματικά ομιλούσα ταινία, καθώς ήταν η πρώτη κινηματογραφική ταινία που συγχρόνιζε τον ήχο με την εικόνα περιέχοντας και μικρούς προφορικούς διαλόγους. Όλες οι προηγούμενες απόπειρες μετάδοσης ήχου στον κινηματογράφο ήταν αποσπασματικές και αφορούσαν γενικούς ήχους. Επίσης, ήταν η πρώτη ταινία όπου ένας «μαύρος» χαρακτήρας βρικόσταν στο επίκνετρο της πλοκής, έστω κι έμμεσα. Ο ήρωας, που τον υποδυόταν ο Al Jolson, έφυγε από το σπίτι των γονιών του επειδή η αγάπη του για τη μουσική δεν εναρμονιζόταν με τις αυστηρές αρχές τους, και κατέληξε να γίνει τραγουδιστής της τζαζ βάφοντας μαύρο το πρόσωπό του.

3. Η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου έγινε το 1929. Την ονομασία του την πήρε, όταν μία γραμματέας της Ακαδημίας είδε το αγαλματάκι και είπε ότι της θύμιζε τον θείο της που τον έλεγαν Όσκαρ. Η τελετή των πρώτων βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 1929 σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες, διήρκησε 15 λεπτά, οι νικητές δεν αγωνιούσαν γιατί ήξεραν ότι είχαν κερδίσει βραβείο τρεις μήνες νωρίτερα και είναι η μοναδική τελετή απονομής Όσκαρ που δε μεταδόθηκε ούτε από το ραδιόφωνο ούτε από την τηλεόραση (η οποία ούτως ή άλλως δεν εξέπεμπε ακόμα).

4. Ο Jackie Coogan (ή John Leslie Coogan, όπως είναι ολοκληρωμένο το όνομά του) ήταν το πρώτο παιδί σταρ. Την επιτυχία του την όφειλε στη ταινία του 1921 «The Kid» με πρωταγωνιστή (και παραγωγό και σκηνοθέτη και σεναριογράφο) τον Τσάρλι Τσάπλιν. Το The Kid  ήταν η πρώτη dramedy ταινία (που συνδύαζε δηλαδή στοιχεία κωμωδίας και δράματος), ενώ η απήχηση του 7χρονου Jackie ήταν τέτοια, που την επόμενη χρονιά έγινε ο πρωταγωνιστής στην κινηματογραφική μεταφορά του Όλιβερ Τουίστ. Ο ηθοποιός, που δεν έκανε ιδιαίτερα καριέρα στη συνέχεια, όταν μεγάλωσε μήνυσε του γονείς του για κατάχρηση των κερδών που έβγαζε από τους ρόλους του ως παιδί ηθοποιός οδηγώντας την πολιτεία της Καλιφόρνια να θεσπίσει τον πρώτο νόμο για την προστασία των χρημάτων που κερδίζουν όσα παιδιά συμμετέχουν στον χώρο του θεάματος. Ο νόμος αυτός μάλιστα ονομάστηκε νόμος Κούγκαν.

5. Η ταινία Avatar (παραγωγής 2009) του Τζέημς Κάμερον είναι η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις παγκοσμίως στην ιστορία του κινηματογράφου, με δεύτερη τον Τιτανικό, επίσης του Κάμερον. Αντίστοιχα, οι δύο ταινίες είναι στις δύο πρώτες θέσεις και του αμερικάνικου box office. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τα διαφορετικά οικονομικά δεδομένα των εποχών και αναπροσαρμόσουμε τον πληθωρισμό, τότε τις μεγαλύτερες εισπράξεις στις ΗΠΑ έχει η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» («Gone With The Wind») και δεύτερο τον Πόλεμο των Άστρων (η ταινία του 1979). Ο Τιτανικός πέφτει στην έκτη θέση και το Avatar στην δέκατη τέταρτη.

6. Η μεγαλύτερη εισπρακτική αποτυχία όλων των εποχών (γνωστή και ως box office bomb) ήταν «Το νησί των κουρσάρων» («Cutthroat Island») παραγωγής 1995 με πρωταγωνίστρια την Τζίνα Ντέηβις. Αν σε πολλούς από εσάς δε θυμίζει κάτι το όνομα της πρωταγωνίστριας, αυτό είναι γιατί η ταινία αυτή ανέκοψε ακαριαία την ανερχόμενη έως τότε καριέρα της. Τα γυρίσματα της ταινίας κόστισαν 115 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα της ταινίας παγκοσμίως ανήλθαν μόλις σε 18.517.322 $ οδηγώντας την εταιρία παραγωγής στη χρεοκοπία.

7. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, οι ΗΠΑ ήταν μόλις η τρίτη σε παραγωγή χώρα ταινιών στον κόσμο το 2006. Η Ινδία, πατρίδα του Bollywood, ήταν στην πρώτη θέση με 1.091 παραγωγές, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν η Νιγηρία με τον εντυπωσιακό αριθμό των 872 ταινιών, ώστε πολλοί να αναφέρονται στην κινηματογραφική παραγωγή της αφρικανικής χώρας αποκαλώντας την Nollywood! Το 2006 οι ταινίες που παρήχθησαν στις ΗΠΑ ήταν μόλις 485, ενώ ακολουθούσαν η Ιαπωνία (με 417 ταινίες), η Κίνα (με 330 ταινίες) και η Γαλλία (με 202 ταινίες). Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι περισσότερες ταινίες του Nollywood βγαίνουν κατ’ ευθείαν σε μορφή dvd, γνωρίζουν όμως μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη blockbuster επιτυχία του Nollywood ήταν ένα θρίλερ του 1992 που αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που έμπλεξε με μια αίρεση που τον ανάγκασε να σκοτώσει τη γυναίκα του στα πλαίσια μυστικιστικής τελετής, στη συνέχεια κέρδισε πολλά χρήματα, αλλά τον κυνηγούσε το φάντασμα της νεκρής γυναίκας του. Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας ήταν «Living in Bondage» (θα το μεταφράζαμε ως «Ζωή σε δεσμά»).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου