16 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011, μια ημέρα πλούσια σε εθνικές επετείους.
Στο Μπαγκλαντές σήμερα είναι η Ημέρα της Νίκης. Όταν το 1947 οι Βρετανοί αποχώρησαν από την ινδική χερσόνησο δημιουργήθηκαν δύο κράτη στην περιοχή με βάση κυρίως τις θρησκευτικές διαφορές. Έτσι δημιουργήθηκε το ινδουιστικό κράτος της Ινδίας και το μουσουλμανικό κράτος του Πακιστάν, το οποίο χωριζόταν σε δυτικό και ανατολικό. Το ανατολικό Πακιστάν ήταν το σημερινό Μπαγκλαντές. Με 1600 χιλιόμετρα να χωρίζουν τις δύο περιοχές, πολύ σύντομα αναπτύχθηκε αυτονομιστικό κίνημα στην περιοχή, το οποίο έφτασε στο απόγειό του το 1970, όταν οι αυτονομιστές κέρδισαν τις εκλογές στην περιοχή.
Τον Μάρτιο του 1971 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές, η οποία οδήγησε σε πόλεμο διάρκειας εννέα σχεδόν μηνών, που προκάλεσε το θάνατο πάνω από τριών εκατομμυρίων ανθρώπων και ο οποίος έληξε στις 16 Δεκεμβρίου 1971 με την παράδοση του πακιστανικού στρατού της περιοχής, για την οποία εξέλιξη συνέβαλε και η κήρυξη πολέμου της Ινδίας κατά του Πακιστάν δύο εβδομάδες νωρίτερα. Την ημερομηνία αυτή, ένα χρόνο αργότερα, ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της νέας χώρας. Το Μπαγκλαντές είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη στον κόσμο, με τον πληθυσμό του να αυξάνεται συνεχώς.
Στο Μπαχρέιν σήμερα γιορτάζουν την ανεξαρτησία της χώρα από τη βρετανική επικυριαρχία με την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη χώρα ύστερα από ταραχές το 1971. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο εορτασμός να διαρκεί δύο ημέρες.
Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι η σημερινή και για το κράτος του Καζακστάν, το οποίο στις 16 Δεκεμβρίου 1991 έγινε το τελευταίο κράτος της πρώην ΕΣΣΔ που κήρυξε την ανεξαρτησία του. Τη σημερινή ημέρα συνηθίζεται να στήνονται παραδοσιακές σκηνές που ονομάζονται yurt και τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών Καζάκων, οι οποίοι ήταν νομάδες. Στις σκηνές αυτές σερβίρεται ένα παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται beshbarmak, το οποίο περιέχει κρέας αλόγου.
Στη Νότιο Αφρική η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην συμφιλίωση και την εθνική ενότητα, γι’ αυτό και ονομάζεται Ημέρα Συμφιλίωσης. Η γιορτή αυτή θεσπίστηκε το 1994, όταν τελείωσε η περίοδος του απαρτχάιντ στη χώρα αντικαθιστώντας την γιορτή για την επέτειο από τη νίκη κατά των Ζουλού που μέχρι τότε εορταζόταν στις 16 Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου