16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ Α - Ω


Α όπως Αναδρομικά. Δεν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η υπόθεση των πρώην βουλευτών που ζητούν δικαστικά αύξηση της αποζημίωσης, αυτήν την εβδομάδα όμως ξαναήρθε στη δημοσιότητα. Κάποιοι παραιτήθηκαν των διεκδικήσεων, άλλοι θα παραιτηθούν αργότερα, άλλοι σιωπούν. Το ελαφρυντικό τους είναι ότι ο δικαστικός τους αγώνας ξεκίνησε πριν την εκδήλωση της κρίσης, όμως ο αυτοσεβασμός επέβαλλε την ανάγκη άμεσης παραίτησης.

Β όπως Βενιζέλος. Βιάστηκε να δηλώσει παρών στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και του γύρισε μπούμερανγκ. Σήμερα κρατάει πιο χαμηλό προφίλ έχοντας διδαχθεί προφανώς από το λάθος του. Την τελευταία εβδομάδα όμως μια σειρά κινήσεων και – κυρίως – δημοσιευμάτων δείχνουν ότι φοβάται μήπως έχει μείνει πολύ πίσω στην κούρσα της διαδοχής. Πάντως, ένας πολιτικός που περηφανεύεται για τη ρητορική του δεινότητα, πρέπει να έχει υπόψη ότι εξίσου απαραίτητα προσόντα είναι η αίσθηση του σωστού τάιμινγκ, όπως και η μικρότερη δυνατή εξάρτηση του από οικονομικά συμφέροντα – ή έστω να μην είναι τόσο προφανής ακόμα και για τον πιο αδαή.

Γ όπως Γαλλία. Θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης ή όχι; Θα πάρει το αίμα της πίσω στη διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι; Η Γαλλία σήμερα θυμίζει κλασσική περίπτωση χώρας που νομίζει ότι εξακολουθεί να διατηρεί μεγαλεία περασμένα προ πολλού. Αν δε συνειδητοποιήσει ο Σαρκοζί ότι δεν είναι σύμμαχος των Γερμανών αλλά το σκυλάκι της Μέρκελ, δύσκολα θα κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου.

Δ όπως Διαδηλωτής. Το περιοδικό ΤΙΜΕ έχρισε πρόσωπο της χρονιάς τον Άγνωστο Διαδηλωτή όπου γης. Το 2011 χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των κοινωνικών αγώνων είτε επρόκειτο για περισσότερες ελευθερίες και δημοκρατία, όπως στην Αραβική Άνοιξη, είτε επρόκειτο για αλλαγή οικονομικής πολιτικής ως συνταγή για έξοδο από την κρίση, όπως στην Ευρώπη. Άλλοτε πετυχαίνοντας στον αγώνα του, άλλοτε όχι, οι διαδηλώσεις αυτές δείχνουν μια κοινωνία που αγωνίζεται, διεκδικεί, και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την αξία του αγώνα.

Ε όπως Εξουθένωση. Τι ήθελε να το πει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ότι νιώθει εξουθενωμένος; Αμέσως άρχισαν οι παραφιλολογίες ότι θέλει να παραιτηθεί, ότι κρατάει αποστάσεις από τον προκάτοχό του, ότι … ότι .. ότι…Δε γνωρίζω αν ήταν μια α λα ελληνικά μίμηση της ευαισθησίας που έδειξε η Ιταλίδα υπουργός την περασμένη εβδομάδα με τα δάκρυα της, πάντως η λέξη «εξουθενωμένος» μπορεί άνετα  να θεωρηθεί η λέξη της εβδομάδας.

Ζ όπως Ζεν πρεμιέ. Το πάλαι ποτέ ζεν πρεμιέ ο δήμαρχος Ανατολικής Φθιώτιδας, γνωστός και για τους καυγάδες στους οποίους έμπλεκε κατά καιρούς, την εβδομάδα που μας πέρασε ξαναέγινε πρώτη είδηση. Ένας καυγάς – φυσικά – με αλληλοκατηγορίες και υπαινιγμούς πολύ σοβαρούς για κακουργηματικές πράξεις. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας Απόστολος Γκλέτσος: σπάει τη μονοτονία.

Η όπως Ήφαιστος. Δεν πρόκειται για τον αρχαίο θεό, αλλά για το σύστημα ελέγχου της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και τις καταγγελίες του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Διομήδη Σπινέλλη. Και φυσικά ξεκίνησε νέος γύρος τηλεοπτικών παραθύρων για το αν και κατά πόσο κάνουν καλά τη δουλειά τους οι εφοριακοί υπάλληλοι. Μεταξύ μας τώρα, οι εφοριακοί δεν είναι και οι πιο άγιοι άνθρωποι σ’ αυτήν την χώρα, αν και λόγω της θέσης του θα έπρεπε να είναι. Η ισοπέδωση όμως ποτέ δεν κάνει καλό. (Επί τη ευκαιρία έχω μια απορία: Τι κακό κι αυτό να θέλουμε να δίνουμε σε όλους τους θεσμού από ένα πομπώδες όνομα!)

Θ όπως Θολό τοπίο. Η Συμφωνία της περασμένης εβδομάδας δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας, ενώ από τη μια η Ιρλανδία που σκέφτεται το δημοψήφισμα και από την άλλη χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία που διστακτικά και απρόθυμα δήλωσαν ότι θα φέρουν τη συμφωνία τα εθνικά τους κοινοβούλια το τοπίο στην ευρωζώνη παραμένει θολό και πολύ φοβάμαι ότι δε θα ξεδιαλύνει εύκολα. Βέβαια, η κυρία Μέρκελ πανηγυρίζει, αλλά ποιος είπε ότι η Μέρκελ έχει λιγότερη θολούρα για το ποια είναι η πραγματικότητα;

Ι όπως Ισορροπίες. Ακόμα δεν πρόλαβε να κλείσει σαράντα ημέρες ζωής η κυβέρνηση και οι Υπουργοί ενδιαφέρονται περισσότερο για το προσωπικό τους πολιτικό μέλλον παρά για το μέλλον της χώρας. Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται φυσικά, αλλά άντε τώρα να κάτσεις να το εξηγήσεις σε ορισμένους.

Κ όπως Καύση νεκρών. Ένας δήμαρχος αποφάσισε να δημιουργήσει αποτεφρωτήριο για όσους επιθυμούν μετά το θάνατό τους να καούν αντί να πάνε κάτω από το χώμα. Ο Μητροπολίτης της περιοχής εξέφρασε την άποψη της εκκλησίας, όπως άλλωστε είχε το δικαίωμα. Από εκεί και πέρα όμως άλλο είναι η έκφραση άποψης και άλλο η επιθυμία επιβολής της. Εγώ απλά αναρωτιέμαι: όποιος νιώθει και συμπεριφέρεται σαν πιστός χριστιανός και συμμερίζεται τις απόψεις της εκκλησίας για το θέμα προφανώς δε θα καεί με το ζόρι ο άνθρωπος (ή έστω το πτώμα του). Πού είναι το κακό να επιθυμεί την καύση κάποιος που δεν αισθάνεται ούτε είναι χριστιανός;

Λ όπως Λιέγη. Αν ανοίγαμε τα μάτια μας και κοιτάζαμε σα λαός λίγο πιο έξω από την αυλή μας θα έπρεπε να είχε απασχολήσει την πρώτη σελίδα των εφημερίδων έστω μια ημέρα η τραγωδία στη βελγική πόλη. Τα κίνητρα του μακελειού παραμένουν αδιευκρίνιστα, αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεμονωμένο περιστατικό. Ακόμα κι αν δεν είναι μία δεύτερη υπόθεση Μπρέιβικ, δεν παύει να μας θυμίζει πως ο φόβος δεν είναι στους «άλλους», τους μετανάστες.

Μ όπως Μποζόνιο. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα CERN εκφράζουν την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ανακαλυφθεί το περίφημο «μποζόνιο του Χιγκς», το επονομαζόμενο και ως «σωματίδιο του Θεού». Η επιθυμία των ανθρώπων να μάθουν πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν άραγε θα απαντηθεί;

Ν όπως Νανά. Για τους Έλληνες βέβαια πάντα ήταν η κυρία Μούσχουρη. Μόνο οι Ευρωπαίοι θαυμαστές της την αποκαλούσαν Νανά. Ζώντας μακριά από την Ελλάδα για πολλές δεκαετίας δεν κατάφερε ποτέ να γίνει τόσο οικεία στους Έλληνες όσο άλλες προσωπικότητες, όπως η Μελίνα Μερκούρη. Αυτό το χάσμα και η ουσιαστική άγνοια της κυρίας Μούσχουρη αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, όπου έριξε την ευθύνη στους σοσιαλιστές που κυβερνούν την χώρα με την ψήφο του λαού (και που ότι και να λένε σήμερα διάφοροι καλοθελητές,  η δεκαετία του 80 βοήθησε στην ανάδειξη της μισής Ελλάδας από την αφάνεια που την καταδίκασαν οι μεταπολεμικές δεξιές κυβερνήσεις), ενώ παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση για την προδοτική συμπεριφορά των αγνωμόνων Ελλήνων απέναντι στους καλούς Γερμανούς που μας βοηθάνε. Φυσικά, οι Γερμανοί μας βοηθάνε κερδίζοντας παράλληλα και με το παραπάνω από τους τόκους της υποτιθέμενης βοήθειας, κάτι που μάλλον δεν γνωρίζει η ερμηνεύτρια. Επίσης, η κυρία Μούσχουρη προφανώς αγνοεί ότι η σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ατολμία και τις συνεχείς παλινωδίες της γερμανικής κυβέρνησης το πρώτο διάστημα της κρίσης, όπως και στην υπεροψία των Γερμανών ότι κατέχουν το αλάθητο στα οικονομικά. Εφόσον όμως αγνοεί τη μισή πραγματικότητα η κυρία Μούσχουρη, η οποία δε θυμάμαι πόσον καιρό ή αν έχει ζήσει καθόλου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καλό θα ήταν να προσέχει τις εκφράσεις που διατυπώνει.

Ξ όπως Ξαστοχώ. Με το 2011 να πλησιάζει στο τέλος του, όλα δείχνουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει ξαστοχήσει εντελώς, ακόμα και στους δυο και τρεις φορές αναθεωρημένους στόχους του. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, ελπίζουμε όμως να είναι η τελευταία. (Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία δε λένε;)

Ο όπως Ομηρία. Δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε, αυτή εβδομάδα μας επεφύλασσε ακόμα και θρίλερ ομηρίας στις φυλακές Κορυδαλλού με την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού και τριών κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Δεν κράτησε πολλές ώρες το περιστατικό, έσπασε όμως τη μονοτονία της οικονομοκρατούμενης επικαιρότητας – εκτός φυσικά από το δελτίο του MEGA που θεωρεί ότι πρέπει να μας βομβαρδίζει για μισή ώρα καθημερινά με τις περίοπτες οικονομικοπολιτικές αναλύσεις των σχολιαστών του, εξ ου και χωρίς ανταγωνισμό παραλίγο να βρεθεί δεύτερο στην τηλεθέαση.

Π όπως Πανεπιστήμια. Θα εφαρμόσουν τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια ή δε θα τον εφαρμόσουν; Ιδού η απορία. Μέχρι να βγάλουν όμως άκρη μόνοι τους, έχουν κυκλοφορήσει αφίσες φοιτητών που στοχοποιούν όσους πανεπιστημιακούς έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του νόμου. Παιδιά, μήπως έχετε σκοπό να επεκτείνετε τη στοχοποίηση και σε άλλα ιδεολογικά πεδία; Αν είναι έτσι, καλό θα ήταν να μας ενημερώσουν πρώτα, για να ξέρουμε τι ιδέες πρέπει να έχουμε για να ζούμε ελεύθερα σ’ αυτήν την κοινωνία.

Ρ όπως Ραδιοτηλεόραση. Υπάρχει ακόμα; Το ΑΛΤΕΡ κατέβασε διακόπτες, η ΕΡΤ απεργεί κάτι εβδομάδες και σαν να μη μας έφταναν αυτά άρχισαν στάσεις εργασίας και οι δημοσιογράφοι στο ΣΤΑΡ και τον ΣΚΑΪ. Ο δε ΣΚΑΪ αποτελεί μοναδική περίπτωση σταθμού στα χρονικά που υποχρεώνει τους απεργούς δημοσιογράφους του, μετά τη λήξη της απεργίας, να διαβάζουν ανακοινώσεις του σταθμού για την καταχρηστική απεργία που έκαναν.

Σ όπως Σιράκ. Ο πρώην επικεφαλής ενός κράτους καταδικάστηκε για οικονομικές ατασθαλίες πριν πολλά χρόνια, όταν ήταν δήμαρχος στο Παρίσι. Ούτε παραγραφές, ούτε άλλα εμπόδια υπήρχαν στη μέση. Και φυσικά στη Γαλλία έμαθαν την απόφαση, κάποιοι χάρηκαν και κάποιοι σοκαρίστηκαν και μετά η ζωή συνέχισε να κυλά. Το πρόσεξε κανείς σ’ αυτή τη γωνία της Ευρώπης που λέγεται Ελλάδα;

Τ όπως Ταξί. Τι θέλει η τρόικα να γίνει με τα ταξί δεν το έχω καταλάβει και ειλικρινά ούτε που με νοιάζει ούτε τους πέφτει και λόγος. Τι πρόκειται να κάνει το υπουργείο, ούτε αυτό το κατάλαβα. Το μόνο που κατάλαβα είναι ότι μια ομάδα πληθυσμού, όπως είναι οι ταξιτζήδες, χαίρεται γιατί ελπίζει ότι θα κρατήσει απαράδεκτα προνόμια που έπρεπε να έχουν καταργηθεί πολύ καιρό πριν και ανεξάρτητα από την κρίση. Όταν όλα τα επαγγέλματα σχεδόν έχουν απελευθερωθεί, με όλες τα αναπόφευκτα ρίσκα και τις δυσκολίες ενός καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου, οι φίλοι μας οι ταξιτζήδες καμαρώνουν γιατί κανείς δε θα τους πειράξει και θα εξακολουθήσουν να παραμένουν «εμείς κι εμείς». Εύγε!

Υ όπως Υποκρισία. Το λήμμα φυσικά αφορά τη ρωσική ηγεσία. Τη μια αποκαλεί τους διαδηλωτές υποκινούμενους από τις ΗΠΑ και την άλλη εκφράζει τον σεβασμό της προς αυτούς. Τη μια δηλώνει έρευνα για να ελέγξει αν όντως υπήρξαν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και την άλλη δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έγιναν παρατυπίες. Αυτό θα πει δημοκρατία α λα ρωσικά.

Φ όπως Φλωρεντία. Το δεύτερο περιστατικό βίας που σημειώθηκε στην Ευρώπη την εβδομάδα που μας πέρασε συνέβη στην όμορφη ιταλική πόλη. Εδώ τα κίνητρα ήταν ξεκάθαρα ρατσιστικά. Δε χρειάζονται πολλά λόγια, απλά να ανοίξουμε τα μάτια μας, να στρέψουμε το κεφάλι μας και λίγο παραέξω και να πάψουμε να ομφαλοσκοπούμε ατέρμονα.

Χ όπως Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι δήμοι στόλισαν τις πλατείες τους, η αγορά ετοιμάζεται μπας και ανέβει λίγο η κίνηση, όμως ο κόσμος ακόμα είναι διστακτικός. Θα περάσουν οι γιορτές και στο τέλος δε θα το καταλάβουμε. Μία παράκληση μόνο, που την έγραψα και την περασμένη εβδομάδα. Βάλτε ένα στολιδάκι στο μπαλκόνι – μικρό έστω. Ένα μικρό λαμπάκι, ένα μικρό αστεράκι, κάτι που να θυμίσει λίγο περισσότερο Χριστούγεννα.

Ψ όπως Ψάξιμο. Εδώ ο πρίγκηπας, εκεί ο πρίγκηπας, πού είναι ο πρίγκηπας; Τελικά επενδυτής από τη Σαουδική Αραβία που ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό υπάρχει, αλλά αυτός δεν είναι ο περίφημος πρίγκηπας που ακούγαμε μήνες. Να ζήσουμε να τον χαιρόμαστε κι αυτόν. Τουλάχιστον αυτοί οι Σαουδάραβες είναι κανονικοί ή θα μας βγουν κι αυτί μαϊμούδες       

Ω όπως Ώρα μηδέν για το περιβάλλον. Η εκούσια αποχώρηση του Καναδά από το Πρωτόκολλο του Κυότο αποτυπώνει ξεκάθαρα την απροθυμία πολλών δυτικών κυβερνήσεων να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος με περιορισμό των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και τα παιδιά μας σε τι Γη θα ζήσουν; Πολύ που νοιάζονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου