11 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011. Είμαστε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και ελπίζω να έχετε αρχίσει όλοι να μπαίνετε όλο και περισσότερο στην εορταστική ατμόσφαιρα!

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο και σήμερα είναι η εθνική γιορτή της χώρας. Σαν σήμερα το 1958, η περιοχή έγινε για πρώτη φορά αυτόνομη δημοκρατία στα πλαίσια της Γαλλικής αποικιοκρατίας με την ονομασία Άνω Βόλτα. Είναι συνηθισμένο για τα αφρικανικά κράτη εκτός από την ημέρα της ανεξαρτησίας τους, να γιορτάζουν επίσημα και την ημέρα που τους παραχωρήθηκε αυτονομία με τη θέσπιση τοπικών δημοκρατικών θεσμών. Να σημειώσουμε ότι η ονομασία της χώρας σε Μπουρκίνα Φάσο έγινε το 1984 και σημαίνει «χώρα των έντιμων ανθρώπων» σε δύο τοπικές διαλέκτους, τη Mòoré και την Dioula.

Η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα του Βουνού και φέτος είναι αφιερωμένη στα βουνά και τα δάση. Ο στόχος της σημερινής ημέρας είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις ως προς τη σημασία που μπορούν να προσλάβουν τα ορεινά δάση στα πλαίσια μιας παγκόσμιας, πράσινης οικονομίας.
Στην Ελλάδα σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν είναι η παγκόσμια γιορτή, καθώς σε άλλες χώρες έχουν οριστεί άλλες ημερομηνίες, ενώ ο ΟΗΕ πρότεινε ο εορτασμός να γίνεται στις 20 Νοεμβρίου, διότι η ημερομηνία εκείνη συμπίπτει με την ημερομηνία υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959 και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989. Στην Ελλάδα έχει επιλεγεί η σημερινή ημέρα, διότι συμπίπτει με τα γενέθλια της UNICEF, η οποία ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF:
-- Στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη οδηγώντας στο περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλο μέρος των παιδιών που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
-- Ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.
-- 195 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά.
-- Περίπου 127 εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι λιπόβαρα.
-- 19 εκατομμύρια νεογέννητα κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο γεννιούνται με βάρος χαμηλότερο από το κανονικό.
-- Περίπου το 40% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Για περισσότερα επισκέψου τη σελίδα www.unicef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου