13 Δεκεμβρίου 2011

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ


Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Λουκία ζούσε στη Σικελία την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Η ίδια ήταν κρυπτοχριστιανή, καθώς οι διωγμοί των Χριστιανών την εποχή εκείνη ήταν συνεχείς, ενώ φρόντιζε και τους χριστιανούς που κρύβονταν στις κατακόμβες. Τους πήγαινε φαγητό έχοντας κεριά στο κεφάλι, προκειμένου αφενός να τις φωτίζουν το δρόμο και αφετέρου να μπορεί να κουβαλάει στα χέρια της τα τρόφιμα. Αυτό όμως δεν άρεσε στον σύζυγό της, ο οποίος πρόδωσε τη Λουκία στις αρχές, Τελικά, πέθανε με μαρτυρικό θάνατο το 304 στις Συρακούσες. Η γιορτή της Αγίας Λουκίας τιμάται πολύ και στην Ιταλία, σε πολλές περιοχές της οποίας τα παιδιά περιμένουν να τους δώσει δώρα η Αγία, αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες, κυρίως στη Σουηδία.

Η ιστορία της Αγίας Λουκίας έφτασε στη Σκανδιναβία μέσω των Βίκινγκς και ταυτίστηκε ημερολογιακά με την μικρότερη ημέρα του έτους, σύμφωνα με τότε ισχύον ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο οι Σουηδοί ακολουθούσαν μέχρι τον 18ο αιώνα. Την ημέρα εκείνη γιορταζόταν μία αρχαία, παγανιστική γιορτή των λαών της περιοχής  σχετικά με τα φώτα. Η γιορτή όμως τροποποιήθηκε σχετικά από τότε και πήρε τη σημερινή της μορφή κατά τον 18ο αιώνα.

Τη σημερινή ημέρα λοιπόν, κάθε σουηδική οικογένεια, σχολείο, ακόμα και η κάθε πόλη ή επιχείρηση ορίζουν μία κοπέλα να είναι η «Λουκία», η οποία φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα με μια κόκκινη ζώνη στη μέσα και ένα στέμμα με κεριά στο κεφάλι. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι φυσικά μεγάλος, γι’ αυτό και σήμερα προτιμούνται τα ηλεκτρικά κεριά. Για να μη μείνουν παραπονεμένα τα αγόρια, πολλά από αυτά ντύνονται stjärngossar, όπως λέγονται, δηλαδή κάτι σαν «αγόρια των αστεριών» ή ενδεχομένως και αγγελάκια και αποτελούν τους βοηθούς της Λουκίας. Στις οικογένειες τον ρόλο αυτόν τον αναλαμβάνει η μεγαλύτερη σε ηλικία κόρη, η οποία ξυπνάει πρώτη απ’ όλους, ετοιμάζει το πρωινό και ξυπνά τα υπόλοιπα μέλη. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και σε εθνικό επίπεδο με την επιλογή μιας «εθνικής Λουκίας», η οποία επισκέπτεται νοσοκομεία και ιδρύματα τραγουδώντας τραγούδια σχετικά με την Αγία και προσφέροντας γλυκίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου