14 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Καλημέρα! Σήμερα είναι Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011. Κατά τη σημερινή ημέρα έχουν συμβεί πολλά γεγονότα κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν έχουμε κάποια σημαντική εθνική εορτή ή άλλη επέτειο.
Η μοναδική αργία της ημέρας εορτάζεται στην πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ για να τιμήσουν την ενσωμάτωσή της ως 22η πολιτεία σαν σήμερα το 1819. Η ονομασία της προήλθε από μια ινδιάνικη φυλή, τους Αλαμπάμα ή Αλιμπάμου ή Albaamaha, όπως αποκαλούνται στην τοπική τους διάλεκτο. 

Σαν σήμερα όμως έγιναν αρκετά γεγονότα ιστορικής σημασίας:
Το 1911, ακριβώς εκατό χρόνια πριν, ο Νορβηγός Αμούνδσεν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο Νότιο Πόλο. Δεν ήταν μόνος του στο κατόρθωμα αυτό, καθώς συνοδευόταν από μια ομάδα συνεργατών, ωστόσο το δικό του όνομα επικράτησε και θυμόμαστε όλοι.
Το 1995 υπογράφτηκε στο Παρίσι η Συμφωνία που είχε συμφωνηθεί στο Ντέιτον τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τερματίζοντας και τυπικά τον επαχθή τριετή πόλεμο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Δεκαέξι χρόνια μετά βέβαια, δε θα υποστήριζε κανείς ότι το κράτος αυτό έχει βρει το βηματισμό του, καθώς οι εθνοτικές διαφορές μεταξύ των μουσουλμάνων με τους Κροάτες από τη μια και των Σέρβων από την άλλη παραμένουν στα ύψη.
Στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος:
Σαν σήμερα το 557 έγινε ένας από τους πιο καταστρεπτικούς σεισμούς στην τότε πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη.
Το 1988 ξεκίνησε η εκπομπή του τρίτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης (ΕΤ3).
Για τους θαυμαστές της ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, μπορείτε σήμερα να της στείλετε μια ανθοδέσμη ή ότι άλλο επιθυμείτε, καθώς η ηθοποιός έχει σήμερα τα γενέθλια της. Σύμφωνα με την ταυτότητά της, η ηθοποιός κλείνει φέτος τα 59 της χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου