2 Οκτωβρίου 2012

Τα 4 βήματα για να μάθετε στα παιδιά σας να τρέφονται σωστά


Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ευθύνες είναι πολλές και τεράστιες. Μία από αυτές έχει να κάνει και με τη σωστή τους διατροφή. Ο πειρασμός των γλυκών και άλλων νόστιμων, πλην όμως ανθυγιεινών τροφών είναι μεγάλος. Και μπορεί κατά την παιδική ηλικία οι παρασπονδίες να επιτρέπονται περισσότερο απ' ότι στην ενήλικη ζωή, ωστόσο είναι σημαντικό για το παιδί να αναπτύξει από νωρίς σωστές διατροφικές συνήθειες. 
Βήμα 1ο: Προγραμματίστε τα οικογενειακά γεύματα.
Έρευνες έχουν δείξει πως όταν τα μέλη μιας οικογένειας κάθονται όλα μαζί γύρω από το ίδιο μεσημεριανό τραπέζι τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα - και με την τηλεόραση κλειστή - τα παιδιά έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο κατά την εφηβεία τους, καλύτερες ψυχοκοινωνικές δομές και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Άλλωστε, έρευνες έχουν επίσης δείξει πως όταν καθόμαστε στο οικογενειακό τραπέζι είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να φάμε κάτι υγιεινό, όπως λαχανικά, απ' ότι π.χ. σ' ένα ταχυφαγείο (φαστ φουντ).
Βήμα 2ο: Μάθετε στα παιδιά να τρώνε, όπως επίσης θα θέλατε.
Μπορεί προσωπικά να σας αρέσει το τζανκ φουντ και η καθιστική ζωή, αλλά - ειλικρινά τώρα - είναι στ' αλήθεια αυτός ο τρόπος ζωής που θα θέλατε να διδάξετε και στα παιδιά σας; Το να είσαι γονιός σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβεις και κάποιες ευθύνες και πάνω απ' όλα να αποτελείς πρότυπο για το παιδί που φέρνεις στον κόσμο. Ανασκουμπωθείτε, αρχίστε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, φροντίστε το βάρος και δώστε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα στους απογόνους σας. 
Βήμα 3ο: Μην αγοράζετε τροφές, που δε θέλετε να τις καταναλώσουν τα παιδιά σας.
Τα σοκολατάκια είναι ένα πολύ καλό κέρασμα, όταν έχετε καλεσμένους, όμως όταν υπάρχουν στο σπίτι απλά για να βρίσκονται, αποτελούν έναν πειρασμό, στον οποίο ελάχιστα παιδιά θα μπορούσαν ν' αντισταθούν. Όλοι ήμασταν παιδιά κάποτε και ξέρουμε πώς γίνεται. Εννοείται, φυσικά, ότι και στο σουπερμάρκετ δεν ετοιμαζόμαστε να ρίξουμε στο καλάθι οτιδήποτε θα κάνει το παιδί να γκρινιάζει λιγότερο. Η υγεία του και η σωστή του διαπαιδαγώγηση είναι πολύ πιο σημαντικά από τα ευερέθιστα νεύρα των γονέων. 
Βήμα 4ο: Μη φοβηθείτε να γίνεται και αυστηροί. 
Επί της ουσίας, τηρείστε όλα τα προηγούμενα βήματα χωρίς να χαλαρώσετε ούτε στιγμή, χωρίς να ξεχάσετε ποιος είναι ο στόχος. Επειδή το παιδί σας ενδεχομένως να γκρινιάζει ζηλεύοντας τον τάδε συμμαθητή του που τρώει πολλά χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες, δε σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψετε στις διαμαρτυρίες του. 
Διαβάστε κι εδώ για την 17χρονη από την Αγγλία που από την ηλικία των 2 ετών έτρωγε καθημερινά μόνο τσίκεν νάγκετ υπό την ανοχή της μητέρας της, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Φυσικά, πρόκειται για μια ακραία περίπτωση γονεϊκής υποχωρητικότητας, που όμως διδάσκει γιατί οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν εύκολα με θέματα τόσο σοβαρά, όπως οι διατροφικές συνήθεις των παιδιών. Εξάλλου, αυστηρότητα δε σημαίνει βία, αλλά επιμονή σ' ένα σωστό πλαίσιο αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου