1 Οκτωβρίου 2012

Οι συμβουλές ενός νέου Έλληνα συγγραφέα για την επιστροφή στο πατρικό σπίτι και πώς να μη σε πάρει από κάτω


Ο 29χρονος Λουκάς Μέξης είναι ο δημιουργός του comic book Χάρτινος Κόσμος και συγγραφέας του βιβλίου Shoebox (μια καλοκαιρινή κομπίνα), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο. Παράλληλα, προσπαθεί να μοιράσει το χρόνου μεταξύ Αθήνας και... Αυστραλίας, όπου σπουδάζει Mater of Arts έχοντας κερδίσει διεθνή υποτροφία, ενώ μοιράζεται τη δική του οπτική για τα ελληνικά πράγματα σε άρθρα του, που δημοσιεύονται στην αγγλική σελίδα του AskMen (uk.askmen.com). 
Το τελευταίο άρθρο του Μέξη έχει τίτλο Moving Back In With Parents, δηλαδή "Μετακομίζοντας πίσω με τους γονείς" θίγοντας το πρόβλημα του σύγχρονου Έλληνας της γενιάς του, που είναι η επιστροφή στο σπίτι και η συμβίωση με τους γονείς ένεκα της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, δίνει και μικρά, πολύτιμα tips για καθένα που βρίσκεται σε μια αντίστοιχη άβολη κατάσταση.
Επειδή προσωπικά ανήκω στην ίδια γενιά και μου αρέσει το κείμενο, το αναδημοσιεύω με την επιφύλαξη τυχόν πνευματικών δικαιωμάτων και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δικό μου, αν και επιφυλάσσομαι να καταγράψω λίαν συντόμως και τη δική μου οπτική για το θέμα. Άλλωστε, το κείμενο του Μέξη αφορά κυρίως Έλληνες αναγνώστες, παρόλο που δημοσιεύεται σε αγγλική ιστοσελίδα.


"Για πολλά χρόνια, οι γονείς στην Ελλάδα προσπαθούσαν να πείσουν τα παιδιά τους να ζήσουν στο (πατρικό) σπίτι για πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωση τους, παρά την τάση που υπάρχει στις άλλες χώρες της Ευρώπης να μετακομίζουν τα παιδιά, όταν μεγαλώσουν. Όμως τώρα δε χρειάζεται να το κάνουν. Οι οικονομικές δυσκολίες που κατέστρεψαν τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους 30χρονους να επιστρέψουν στο νοικοκυριό των γονιών τους μ' ένα τρομερό αίσθημα ήττας. 
Δε νομίζω ότι θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που ήμουν σε θέση να πληρώσω το νοίκι και τους λογαριασμούς μου χωρίς καμία βοήθεια από τους γονείς μου. Μπορεί να ήταν απλά λίγα δωμάτια με τα πράγματα μου μέσα, όμως - ας είμαστε ειλικρινείς - είναι τα πράγματα μας που μας προσδιορίζουν. Κάθε φορά που έμπαινα στο παλιό μου διαμέρισμα και κοιτούσα εκείνη την ειδική γωνιά που είχα για το ποδήλατο και τα εργαλεία, ένιωθα καλά. Χάρη στη διεθνή οικονομική κρίση, οι περισσότεροι Έλληνες έπρεπε να πουν αντίο στα σπίτια τους και στην ανεξαρτησία τους, να πακετάρουν τις πολύτιμες κτήσεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους. 
Το ενοίκιο στην Αθήνα δεν είναι ακριβό - ένα δυάρι διαμέρισμα κοστίζει περίπου 225 λίρες το μήνα και μπορείς να έχεις ένα αρκετά καλό διαμέρισμα στούντιο που να κοιτάζει σ' όλη την πόλη με 400 λίρες. Αυτό ακούγεται φτηνό για όσους κατοικούν στο Λονδίνο και το Περθ, οι οποίοι ξοδεύουν τόσα για να μείνουν σ' ένα μοτέλ με κατσαρίδες μαζί με πέντε συγκατοίκους. Ωστόσο, όλα είναι σχετικά, καθώς ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι μετά βίας 400 λίρες το μήνα. Προκειμένου να κρατήσεις ένα νοικοκυριό ολομόναχος, χρειάζεσαι συνολικά 750 - 900 λίρες το μήνα για λογαριασμούς και τρόφιμα. Αυτά είναι τα απλά μαθηματικά που αναγκάζουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να γυρίσουν πίσω στα σπίτια των γονιών τους. Και παρόλο που μπορεί να μοιάζει δύσκολο στην αρχή, υπάρχουν τρόποι να αντέξεις τη συνύπαρξη με τη μαμά και τον μπαμπά.
Η επιστροφή στο πατρικό μπορεί να μοιάζει με αποδοχή ήττας, και πράγματι πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στο πατρικό και πέφτουν σε απόγνωση, με αποτέλεσμα να σταματούν να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους. Τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι των γονιών σου, είναι η στιγμή που πρέπει ν' αρχίσεις να σχεδιάζεις την επόμενη στρατηγική σου. Πρέπει να συνεχίσεις να ψάχνεις για ευκαιρίες αλλού και να συνεχίσεις να υποβάλεις αιτήσεις για δουλειά κάθε μέρα. Μίλα στους φίλους σου και δες αν ξέρουν κάποιον που να ψάχνει για συγκάτοικο. Σκέψου να συγκατοικήσεις με το άλλο σου μισό. Ανεξάρτητα από αυτό, χρειάζεται να πεις στον εαυτό σου ότι η μετακόμιση στο σπίτι δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνιμη.
Είναι πιθανό ότι οι γονείς σου είχαν επίσης συνηθίσει να ζουν μόνοι τους. Άρχισε να συνεισφέρεις στο νοικοκυριό, να παίρνεις μέρος στους λογαριασμούς και στα ψώνια και μαγείρευε γι' αυτούς όσο συχνά το κάνουν εκείνοι για σένα. Όμως κάνε την αποταμίευση προτεραιότητα. Είναι το εισιτήριο σου για την ελευθερία στο κάτω κάτω.
Κάποτε και οι γονείς σου ξεκινούσαν όπως κι εσύ. Το ότι γίνεσαι ενήλικος σημαίνει ότι μπορείς να εκτιμήσεις αυτά που έχουν μάθει οι γονείς σου στο πέρασμα των χρόνων. Συζήτα στο σπίτι τα οικονομικά μαζί τους και μάθε από τα παραδείγματα τους. Είναι καλό επίσης να μπουν κάποιοι θεμελιώδεις κανόνες, καθώς δεν είσαι παιδί πια και θα έπρεπε να σου συμπεριφέρονται σαν ίσος στο νοικοκυριό.
Αφού ζούσα μόνος μου για πολλά χρόνια, τώρα ζω με τη θεία και με το θείο μου. Το πρώτο πράγμα για το οποίο ανησυχούσα, αφότου άρχισα να μένω μαζί τους, ήταν το τι θα έκανε αν ήθελα να φέρω ένα κορίτσι στο σπίτι. Για να λέμε την αλήθεια, δεν ήταν εύκολο. Η ιδιωτική ζωή είναι μια από τις μεγάλες απώλειες αυτής της κατάστασης. Το καλό είναι ότι όσο μεγαλύτερη κατανόηση έχει η κοπέλα σου, τόσο περισσότερο αξίζει για σένα. Αν μένει μόνη της, τότε είσαι τυχερός. Αλλιώς, άρχισε να ψάχνεις τρόπους να κάνετε μικρά ταξίδια τα σαββατοκύριακα. Απλά θυμήσου: τώρα είσαι ενήλικας και θα πρέπει να απαιτείς να σου συμπεριφέρονται έτσι. Οι γονείς σου οπωσδήποτε θα κατανοήσουν και θα σεβαστούν την ιδιωτική σου ζωή".

Διάβασε και το πρωτότυπο στα αγγλικά, στη σελίδα: uk.askmen.com/money/investing/moving-back-in-with-the-parents.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου