2 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 2 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012.
Η αθλήτρια του τριπλούν Χρυσοπηγή Δεβετζή, η οποία κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το χάλκινο στους Αγώνες του Πεκίνο, γίνεται σήμερα 37 ετών. Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε και ο Στινγκ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Γκόρντον Μάθιου Τόμας Σάμνερ, γνωστός τόσο ως μέλος των Police τη δεκαετία του '80 όσο και για την επίσης πολύ πετυχημένη σόλο καριέρα του στη συνέχεια. 
Επίσης, μεταξύ των εορταζόντων της ημέρας περιλαμβάνονται η Αμερικανίδα σχεδιάστρια Ντόνα Κάραν (2.10.1948), η διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφος Άνι Λέμποβιτς (2.10.1949), αλλά και ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1940.
Στη Γουινέα γιορτάζεται σήμερα η επέτειος από την ανεξαρτησία της πρώην γαλλικής αποικίας σαν σήμερα το 1962. 
Στην Ινδία γιορτάζεται ως εθνική αργία - η μία από τις τρεις μόνο εθνικές αργίες της χώρας - η επέτειος από τη γέννηση του Μοχάντας Καράμτσαντ (ή Μαχάτμα, δηλαδή "μεγάλη ψυχή") Γκάντι (Gandhi Jayanti) στις 2 Οκτωβρίου 1869. Ο Γκάντι ήταν ο άνθρωπος που πήγε κόντρα στο ρεύμα της βίας ως μέσου διεκδίκησης και επίτευξης κοινωνικών αιτημάτων. Εμπνεύστηκε και ηγήθηκε της ειρηνικής επανάστασης για την ανεξαρτησία της χώρας που θεωρείτο ως "το διαμάντι στην κορώνα του βρετανικού Στέμματος". Οι Ινδοί τον αποκαλούν "Πατέρα του Έθνους" τους, ενώ και διεθνώς ο Γκάντι αποτελεί αναγνωρισμένο σύμβολο του ειρηνικού αγώνα.
Εξάλλου, σήμερα γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρήσης Βίας, σε μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να διαιωνίσει το βασικό κήρυγμα του Γκάντι στις μέρες μας, όπου παρατηρείται μία ολοένα κλιμακούμενη έξαρση της βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου