6 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 6 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις ΗΠΑ κυνηγώντας   της διεθνή καριέρα, κλείνει σήμερα το 38 του χρόνια, πέντε χρόνια μικρότερος από τον τραγουδιστή Διονύση Σχοινά, που επίσης γιορτάζει τα γενέθλια του. Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Σου ("Οι περιπέτειες μιας μπέιμπι σίτερ", "Αφήνοντας το Λας Βέγκας") γίνεται 49 ετών. 
Επίσης, σήμερα έχουν γενέθλια ορισμένα επιφανή πρόσωπα του διεθνούς πολιτικού στερεώματος, όπως ο Ιρλανδός Τζέρι Άνταμς, αρχηγός του κόμματος Σιν Φέιν (1948), ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ (1960), και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα (1945).
Στην Αίγυπτο γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορμή είναι η επέτειος από την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ (6 -25 Οκτωβρίου 1973), όταν μια συμμαχία αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο Ισραήλ, την ημέρα της εβραϊκής γιορτής της Σκηνοπηγίας. Στόχος του αιγυπτιακού στρατού ήταν η ανακατάληψη της χερσονήσου του Σινά, η οποία είχε περιέλθει στην κυριαρχία του Ισραήλ μετά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967. Ωστόσο, παρά τις αρχικές στρατιωτικές επιτυχίες των Αράβων, η τελική έκβαση του πολέμου ανέδειξε νικητή το ισραηλινό κράτος, ενώ η χερσόνησος του Σινά θα επιστρεφόταν στην Αίγυπτο το 1982, ύστερα από την υπογραφή σειράς ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, η Αίγυπτος είναι το μοναδικό αραβικό κράτος που έχει αναγνωρίσει επισήμως την υπόσταση του κράτους του Ισραήλ.
Η επέτειος από την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 γιορτάζεται ως εθνική εορτή με την ονομασία Ημέρα της Απελευθέρωσης και στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία
Στο Τουρκμενιστάν η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του καταστρεπτικού σεισμού μεγέθους 7.3 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την πόλη Άσκαμπατ, πρωτεύουσα της τότε σοβιετικής δημοκρατίας και του νυν ανεξάρτητου κράτους, το 1948.  Ο σεισμός έγινε αισθητός στις 2.17΄ το πρωί, το επίκεντρο βρισκόταν 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, ενώ.η διάρκεια του ήταν μόλις 10 δευτερόλεπτα. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ποικίλλουν. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 1988, οι νεκροί είχαν ανέλθει στους 110.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού του Τουρκμενιστάν εκείνης της εποχής, ενώ σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας το 2007, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 176.000.
Τέλος, η 6η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ατύπως στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ημέρα αμερικανογερμανικής φιλίας, με αφορμή την επέτειο από την εγκατάσταση των πρώτων Γερμανών (13 οικογένειες από το Κρέφελντ) στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, σαν σήμερα το 1683.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου