4 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 4 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012.
Ημέρα γενεθλίων είναι η σημερινή για την ακτιβίστρια ηθοποιό Σούζαν Σάραντον που γεννήθηκε το 1946, για τη νεότερη συνάδελφο της Αλίσια Σίλβερστόουν, 36 ετών, αλλά και για την Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ, που γίνεται 70 ετών, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας και πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός - ανεξαρτήτως φύλου - στον κόσμο.
Στο Λεσότο, ένα μικρό βασίλειο που βρίσκεται στην καρδιά της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, γιορτάζει την επέτειο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του σαν σήμερα το 1966, ύστερα από 82 χρόνια που αποτελούσε βρετανική αποικία.
Στη Μοζαμβίκη σήμερα είναι η Ημέρα Ειρήνης και Συμφιλίωσης. Σαν σήμερα, το 1992, υπογράφτηκε στη Ρώμη η συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου RENAMO, με την οποία τερματιζόταν ο 15ετής εμφύλιος πόλεμος που ταλάνιζε τη χώρα. 
Τέλος, σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η σημερινή ημερομηνία έχει επιλεγεί, επειδή σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό εορτολόγιο γιορτάζει ο άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου