4 Οκτωβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας


Αν υπάρχει μία ταινία που ξεχωρίζει αυτήν την εβδομάδα είναι η "Αγάπη" του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, η οποία τυγχάνει γενικής αποδοχής από τους κριτικούς. Μεταξύ των υπόλοιπων ταινιών περιλαμβάνεται μία ελληνική ("Η κόρη" του Θάνου Αναστόπουλου), ο αναγεννημένος κατάσκοπος Τζέισον Μπορν, η ταινία τρόμου "Σιωπηλό σπίτι", που κινείται στα πρότυπα του αλήστου μνήμης Blair Witch Project, μια αμερικάνικη δραματική ταινία με τίτλο "Matching Jack" και η τουρκική ταινία "Φθινόπωρο".



Αγάπη - Amour (δράμα, Γαλλία)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Michael Haneke/ Πρωταγωνιστούν: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Υπόθεση: O Ζορζ και η Αν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Είναι καθηγητές μουσικής που έχουν πια αποσυρθεί. Η κόρη τους, η οποία είναι επίσης μουσικός, μένει με την οικογένειά της στο εξωτερικό. Μια μέρα η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που ενώνει το ζευγάρι.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.1/10 (από 960 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.2/10 (κριτικοί),
myfilm.gr: 9/10
cinetime.gr: 9/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 10/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 5/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 4.5/5


Η κόρη (δράμα, Ελλάδα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος / Πρωταγωνιστούν: Σαβίνα Αλιμάνι, Άγγελος Παπαδήμας, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Συμεωνίδης
Υπόθεση: Ένα 14χρονο κορίτσι αποφασίζει να απαγάγει τον οκτάχρονο γιο του συνεργάτη του πατέρα της, όταν ο τελευταίος εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς να δώσει ίχνη - προφανώς λόγω των χρεών του. Η μικρή θεωρεί ότι ο συνεργάτης του πατέρα της ευθύνεται για την εξαφάνισή του και είναι αποφασισμένη για όλα, την ίδια στιγμή που η οικογένεια του μικρού τον ψάχνει απεγνωσμένα, αδυνατώντας να ενώσει τα κομμάτια του παζλ.
Οι βαθμολογίες:
cinetime.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5


Η κληρονομιά του Μπορν - The Bourne Legacy (δράσης, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Tony Gilroy / Πρωταγωνιστούν: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton
Υπόθεση: Δώδεκα χρόνια μετά την εμφάνιση του Τζέισον Μπορν στο κινηματογραφικό στερέωμα, ένας εντελώς καινούργιος ήρωας γεννιέται, ένας ακόμα πιο «εξελιγμένος» πράκτορας της CIA, του οποίου η ζωή ή ο θάνατος εξαρτάται από τα γεγονότα των τριών πρώτων ταινιών. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει πλέον, καθώς γνωρίζουμε έναν κατάσκοπο που έχει εκπαιδευτεί από το ίδιο πρόγραμμα όπως ο Μπορν κι επομένως είναι ένας εξίσου αποτελεσματικός εκτελεστής, αλλά και μια πολυσχιδής προσωπικότητα, όχι και τόσο εύκολα χειραγωγήσιμη, ιδίως όταν διατάζεται η εξόντωσή του… 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.9/10 (από 39.587 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.8/10 (κριτικοί), 3.4/5 (από 158.414 χρήστες)
myfilm.gr: 4/10
cinetime.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
Roger Ebert:: 2.5/4



Σιωπηλό σπίτι - Silent House (τρόμου, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Chris Kentis, Laura Lau / Πρωταγωνιστούν: Elisabeth Olsen 
Υπόθεση: Μια νεαρή γυναίκα, η Σάρα, μένει σε ένα ερημωμένο Βικτοριανό σπίτι στην εξοχή με τον πατέρα της και το θείο της, προσπαθώντας να το επιδιορθώσουν. Κάποια στιγμή, η Σάρα θα αρχίσει να ακούει περίεργους θορύβους από τον πάνω όροφο και το λέει στον πατέρα της. Εκείνος δεν ανησυχεί, πηγαίνει να ελέγξει, αλλά δε βρίσκει τίποτα. Η Σάρα ηρεμεί, αλλά μετά από λίγο ακούει τον πατέρα της να πέφτει από τη σκάλα. Πανικόβλητη, τρέχει να φύγει από το σπίτι, αλλά όλες οι έξοδοι είναι ασφαλισμένες και δε μπορεί. Τρέχει να σωθεί από κάποιον άγνωστο εισβολέα που προσπαθεί να την τραβήξει. Πηγαίνει στο υπόγειο ελπίζοντας να βρει μια διέξοδο, και βρίσκει διάφορα πράγματα εκεί που αποδεικνύουν ότι κάποιος ζούσε στο σπίτι, πιθανότατα καταληψίες. Μια φιγούρα προσπαθεί να τη φωτίσει με ένα φακό ψάχνοντας την, αλλά καταφέρνει να βγει. Εκεί θα βρει το θείο της, που θα την πείσει να επιστρέψουν στο σπίτι για να σώσουν τον πατέρα τους, μόνο που όταν θα το κάνουν, εκείνος λείπει... (Πρόκειται για αμερικανικό ριμέικ της Ουρουγουανής ταινίας La Casa Muda)
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.1/10 (από 7.079 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.2/10 (κριτικοί), 2.6/5 (από 37.643 χρήστες)
myfilm.gr: 5.5/10
cinetime.gr: 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert:: 2/4


Matching Jack (δράμα, ΗΠΑ, 2010)
Σκηνοθεσία: Nadia Tass / Πρωταγωνιστούν: Jacinda Barrett, Richard Roxburgh, Tom Russell, James Nesbitt
Υπόθεση: Η φαινομενικά ευτυχισμένη ζωή της Μαρίσα ανατρέπεται ολοκληρωτικά όταν μαθαίνει ξαφνικά ότι ο γιος της Τζακ πάσχει από λευχαιμία. Προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τον άντρα της, Ντέιβιντ, η Μαρίσα ανακαλύπτει ότι αυτός την απατά. Η απιστία του, όμως, αποδεικνύεται η μοναδική ελπίδα για τον Τζακ, αφού μόνο ένας πιθανός αδερφός ή αδερφή του από τις παράλληλες σχέσεις του πατέρα του θα μπορούσαν να γίνουν δωρητές μυελού των οστών και να του σώσουν τη ζωή. Ενώ η Μαρίσα ψάχνει για τον ιδανικό δωρητή, στο νοσοκομείο ο Τζακ γίνεται φίλος με το αγόρι που νοσηλεύεται στο διπλανό κρεβάτι, τον Φιν. Η Μαρίσα και ο πατέρας του Φιν, Κόνορ, θα αναπτύξουν σταδιακά μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης που θα ανοίξει και στους δύο νέους ορίζοντες και ελπίδες για το μέλλον.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.2/10 (από 469 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.4/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 4.5/10
cinetime.gr: 3/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5


Φθινόπωρο - Sonbahar (δράμα, Τουρκία)
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Özcan Alper / Πρωταγωνιστούν: Jonur Saylak, Megi Kobaladze, Serkan Keskin
Υπόθεση: Ο Γιουσούφ, έχοντας εκτίσει φυλάκιση δέκα ετών, αποφυλακίζεται για λόγους υγείας. Είχε συλληφθεί στα 22 του χρόνια όντας φοιτητής για πολιτικούς λόγους, επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν εξελιχθεί σε ταραχές. Μετά την αποφυλάκισή του και μη έχοντας τι άλλο να κάνει, αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό του στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί τον υποδέχεται μόνο η ηλικιωμένη και άρρωστη μητέρα του. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Γιουσούφ βρισκόταν στη φυλακή, ενώ η αδελφή του έχει παντρευτεί και βρίσκεται πλέον σε μεγάλη πόλη. Στο χωριό ζούν πλέον μόνο γέροι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και ο μόνος άνθρωπος με τον οποίον ο Γιουσούφ κάνει παρέα είναι ο παιδικός του φίλος Μιχαήλ. Καθώς σταδιακά ο χειμώνας αντικαθιστά το φθινόπωρο, ο Γιουσούφ θα γνωρίσει την Έκα, μια κοπέλα από τη Γεωργία που έχει περάσει τα σύνορα για να κερδίσει χρήματα ως πόρνη, ώστε να συντηρήσει την μητέρα και την μικρή κόρη της που βρίσκονται πίσω. Ούτε η χρονική στιγμή, ούτε οι συνθήκες ευνοούν αυτούς τους δύο ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Κι όμως, η αγάπη γίνεται μια τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια για να αδράξουν τη ζωή και να ξεφύγουν από τη μοναξιά…
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.5/10 (από 2.058 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 4.1/5 (από 337 χρήστες)
myfilm.gr: 7.5/10
cinetime.gr: 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5


Τέλος, στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται και η ταινία κινουμένων σχεδίων Barbie: Η Πριγκίπισσα και η Ποπ Σταρ.
Υπόθεση: Στη νέα ταινία musical της Barbie, «Barbie: Η Πριγκίπισσα & η Ποπ Σταρ», η Barbie πρωταγωνιστεί ως η πριγκίπισσα Τόρι, μια πριγκίπισσα που ονειρεύεται να ξεφύγει από τη ζωή στο κάστρο και τα καθήκοντα της και να ζει διασκεδαστικά όπως η αγαπημένη της ποπ σταρ Κέιρα! Όταν η Κέιρα, έρχεται στο κάστρο για να δώσει συναυλία, οι δύο τους συναντιούνται και αμέσως γίνονται κολλητές φίλες, καθώς καταλαβαίνουν πόσα κοινά έχουν! Η καθεμιά εύχεται να μπορούσε να ζήσει τη ζωή της άλλης! Η Τόρι εύχεται να μπορούσε να ζήσει την συναρπαστική ζωή μιας ποπ σταρ και η Κέιρα να ξεφύγει από την απαιτητική της ζωή και να ζήσει την άνετη ζωή μιας πριγκίπισσας. Με τη βοήθεια του μαγικού μικρόφωνου της Κέιρα και της μαγικής βούρτσας μαλλιών της Τόρι, οι δύο πρωταγωνίστριες, καταφέρνουν να πάρει η μία τη μορφή της άλλης και να ζήσουν το όνειρό τους, χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα! Η Τόρι ως ποπ σταρ Κέιρα, μπορεί επιτέλους να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να τραγουδήσει και να χορέψει στη σκηνή! Ταυτόχρονα η Κέιρα ως πριγκίπισσα Τόρι, απολαμβάνει την πριγκιπική ζωή με όλες τις πολυτέλειες της! Με αυτή τη μεταμόρφωση, η Τόρι καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους της, να τραγουδήσει και να χορέψει μπροστά σε κοινό και η Κέιρα, μέσα από τη ζωή στο παλάτι, μαθαίνει να είναι ανιδιοτελής και να βοηθά! Όσο όμως τα κορίτσια απολαμβάνουν το όνειρό τους, ο μάνατζερ της Κέιρα, ο Λίαμ, μαθαίνει το μυστικό του βασιλείου: την ύπαρξη μαγικών λουλουδιών τα οποία παράγουν μεγάλα διαμάντια και είναι η πηγή ζωής του βασιλείου! Τυφλωμένος από ματαιοδοξία, ο Λίαμ απαγάγει την Τόρι, η οποία όμως είναι η Κέιρα, με σκοπό να τον καθοδηγήσει στο παλάτι για να βρει και να κλέψει το διαμαντένιο φυτό! Θα καταφέρει άραγε η πραγματική Τόρι να σώσει τη φίλη της, το βασίλειο και να καταφέρει να τραγουδήσει πρώτη φορά μόνη της μπροστά σε όλους τους θαυμαστές της Κέιρα;


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου