30 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"



Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή του Φεγγαριού στην Κίνα και σε άλλες χώρες της περιοχής, ας ρίξουμε μια ματιά στο μύθο που ιστορείται σχετικά με τη γιορτή αυτή, ο οποίος σχετίζεται και με δύο σύμβολα της φιλοσοφίας των λαών της Άπω Ανατολής, το γιν και το γιανγκ. Επειδή οι παραλλαγές είναι πολλές, εδώ παρουσιάζεται μία μόνο από τις επικρατέστερες εκδοχές, η οποία αποτελεί και τον καμβά του μύθου. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με την κινεζική μυθολογία, κάποτε η Γη είχε δέκα ήλιους, οι οποίοι όμως έκαιγαν τις σοδειές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν τι να φάνε. Τότε, ένας τοξοβόλος, ο Χούι, αποφάσισε να σημαδέψει με το βέλος του και να καταστρέψει τους εννιά από τους δέκα ήλιους. Έτσι κι έκανε, με αποτέλεσμα να γίνει ήρωας. 
Μια μέρα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, ο Χούι συνάντησε τον Αυτοκράτορα των Ουρανών, ο οποίος του προσέφερε δύο χάπια αθανασίας (το ένα για τον ίδιο και το άλλο για τη σύζυγο του, την Τσανγκέ), ως ανταμοιβή για το καλό που έκανε στους ανθρώπους. Προκειμένου τα χάπια να επιδράσουν, θα έπρεπε ο Χούι και η Τσανγκέ να περίμεναν μέχρι την Πρωτοχρονιά, οπότε θα τα κατάπιναν μαζί. 
Ωστόσο, ένας μαθητής του Χούι, ο Πενγκ, θέλησε να κλέψει το χάπι από την Τσανγκέ. Προσποιήθηκε τον άρρωστο κι έμεινε στο σπίτι. Όταν έφυγαν όλοι, μπήκε στο δωμάτιο της Τσανγκέ και την ανάγκασε να του δώσει το χάπι. Εκείνη, προκειμένου να μην του το δώσει, κατάπιε το χάπι αμέσως. Το σώμα της άρχισε να αιωρείται και ο Πενγκ, τρομαγμένος, το 'βαλε στα πόδια. Εν τω μεταξύ, η Πενγκ έβαλε τα κλάματα την ώρα που άρχισε ν' ανεβαίνει στους ουρανούς, επειδή δεν ήθελε να αποχωριστεί το σύζυγο της. Έτσι, την ώρα που ανέβαινε, πιάστηκε από το φεγγάρι. 
Όταν ο Χούι επέστρεψε στο σπίτι, το βρήκε άδειο. Κυνήγησε τον Πενγκ, ο οποίος και του αποκάλυψε τι πραγματικά είχε συμβεί. Τότε, ο Χούι κοίταξε προς το φεγγάρι και άρχισε να κλαίει γοερά, όταν πρόσεξε σ' αυτό τη σκιά μιας γυναίκας. Άρχισε να τρέχει για να τη φτάσει, όμως οι άνεμοι τον κατέβαζαν συνέχεια στη γη. 
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του μύθου, όπως για παράδειγμα ότι η Τσανγκέ μόνη της πήρε κρυφά από εσωτερική αδυναμία ή ότι το πήρε μετά το θάνατο του Χούι αποφασίζοντας να μείνει στο φεγγάρι, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον νεκρό σύζυγο της. Αντίστοιχα, πολλές είναι παραλλαγές ακόμη και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν εξ αρχής τα χάπια στην κατοχή του Χούι. Τέλος πάντων, σύμφωνα με το μύθο, όταν ο Χούι πέθανε (είτε από τη θλίψη του για το χαμό της Τσανγκέ είτε επειδή δολοφονήθηκε από ένα μαθητή του), το πνεύμα του ανέβηκε στον ήλιο, όπου έχτισε ένα παλάτι, στο οποίο κατοικεί έκτοτε. Έτσι, η Τσανγκέ και ο Χούι αντιπροσωπεύουν για την κινεζική παράδοση το γιν και το γιανγκ, δηλαδή το φεγγάρι και τη σελήνη.

Σχετικά θέματα:
Κινέζικοι μύθοι για τα φίδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου