20 Ιανουαρίου 2017

Πώς τον Ιανουάριο του 1849 οι Έλληνες έμαθαν για τον "πυρετό του χρυσού" στην περιοχή της Καλιφόρνια. Τα σχόλια αθηναϊκής εφημερίδας και η πρώτη επίσημη έκθεση μετά την αυτοψία του αμερικανού στρατηγού Μέισον

Ήταν Ιανουάριος του 1849, όταν οι αναγνώστες της εφημερίδας Αιών διάβαζαν στα φύλλα της 19ης και της 22ας Ιανουαρίου (π.η.) αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την εύρεση τεράστιας ποσότητας χρυσού στην περιοχή της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσίευσε ολόκληρη την έκθεση που είχε συντάξει ο - νεοδιορισμένος ως στρατιωτικός διοικητής της Καλιφόρνια μετά το τέλος του πολέμου με το Μεξικό και την επικράτηση των Αμερικανών - στρατηγός Ρίτσαρντ Μέισον με αποδέκτη την κεντρική αμερικανική κυβέρνηση. Στην επιστολή του, ο Μέισον περιέγραφε την εικόνα που ο ίδιος αντίκρισε, τον παροξυσμό που είχε καταλάβει τους κατοίκους της γύρω περιοχής (και όχι μόνο), οι οποίοι παράτησαν τις δουλειές τους και επιδίδοντας στο κυνήγι του χρυσού, ενώ έδινε λεπτομέρειες και από τη διαδικασία εξαγωγής του χρυσού από την άμμο στις όχθες των ποταμών.

19 Ιανουαρίου 2017

Το πρώτο επίσημο δείπνο των Ελλήνων χορτοφάγων τον Ιανουάριο του 1907 και τα ειρωνικά σχόλια των εφημερίδων

Αν αναζητούσαμε τους πρώτους χορτοφάγους στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, θα έπρεπε ν' αναφέρουμε κάποιον Τζάθα, ο οποίος - σε απροσδιόριστο χρόνο - είχε ιδρύσει σύλλογο υπέρ της... φυτοφαγίας (όπως οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας αποκαλούσαν τη χορτοφαγία), ενώ παράλληλα εξέδιδε φυλλάδια κατά της κρεοφαγίας υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπος είναι χορτοφάγος από τη φύση του και ότι όλες οι ασθένειες προέρχονταν από την κατανάλωση κρέατος.

17 Ιανουαρίου 2017

Το πρώτο σωματείο γυμνιστών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα

Ακόμη και σήμερα, ο γυμνισμός αποτελεί έναν μάλλον παρεξηγημένο τρόπο ζωής, που έχουν επιλέξει να ακολουθούν πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη (κυρίως βέβαια στις δυτικές κοινωνίες), χωρίς όμως να αποτελούν την πλειοψηφία. Φαντάζεστε βέβαια πόσο πολύ πιο παρεξηγημένοι ήταν οι γυμνιστές εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '30, όταν άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και μέσω Γαλλίας και Γερμανίας να έρχεται ο γυμνισμός και στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1930 γυρίστηκε και η πρώτη ευρωπαϊκή ταινία που περιείχε σκηνές γυμνού και αυτή δεν ήταν άλλη από την ελληνική ταινία "Δάφνης και Χλόη" σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Την ίδια περίοδο άλλωστε (1931) έκανε την εμφάνισή της και η πρώτη απόπειρα οργάνωσης των Ελλήνων γυμνιστών με την ίδρυση σχετικού σωματείου.