Εξαιρετική είναι η ιδέα ενός βιβλιοπωλείου στο Παρίσι, το οποίο σύντομα πρόκειται να εκτυπώνει για τους πελάτες του τα βιβλία της αρεσκείας τους και να τους τα πουλάει επί τόπου. Θα υπάρχει μια λίστα διαθέσιμων τίτλων (προφανώς επειδή εμπλέκονται και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων) βάση των οποίων θα επιλέγουν οι πελάτες και μέσα σε επτά λεπτά το βιβλίο θα είναι έτοιμο.
Ετικέτες
μουσική
(718)
info
(666)
lifestyle
(628)
αρχείο
(451)
παράξενα
(390)
πρόσωπα
(346)
έρευνα
(286)
video
(279)
υγεία
(256)
τηλεόραση
(239)
cinema
(237)
funny
(217)
ιστορία
(215)
food & drinks
(212)
ρετρο
(212)
βιβλίο
(160)
τεχνολογία
(147)
σχόλιο
(140)
social media
(117)
ταξίδια
(117)
true stories
(116)
επιστήμη
(114)
wow
(109)
κατοικίδια
(82)
ποίηση
(78)
θρησκεία
(57)
Αλίκη Βουγιουκλάκη
(49)
θέατρο
(42)
Τζένη Καρέζη
(30)
Παλαμάς
(29)
12 Μαρτίου 2016
10 Μαρτίου 2016
Τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός ανθρώπου, μόλις αυτός πεθάνει; Όλες οι απαντήσεις σ' ένα βίντεο
Είναι μακάβριο το θέμα. Το ξέρω. Όμως καλό είναι να γνωρίζουμε την επιστημονική αλήθεια. Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν πεθαίνει; Για την ακρίβεια, τι διεργασίες πυροδοτεί το σταμάτημα του χτύπου της καρδιάς και γιατί το σώμα αρχίζει να αποσυντίθεται βγάζοντας μια απαίσια μυρωδιά; Ένα βίντεο διάρκειας περίπου τριάμιση λεπτών επιχειρεί να εξηγήσει σε απλή γλώσσα (στα αγγλικά ωστόσο) τι ακριβώς συμβαίνει. Α, και διαλύει έναν πολύ δημοφιλή μύθο, ότι δήθεν τα νύχια ή τα μαλλιά των νεκρών εξακολουθούν να μεγαλώνουν... και μετά θάνατον. Τι συμβαίνει όμως στ' αλήθεια;
8 Μαρτίου 2016
Η πρώτη φορά που Ελληνίδες διορίστηκαν σε δημόσια υπηρεσία. Σεξιστικά υπονοούμενα και ηθικολογίες των βουλευτών στη συζήτηση του νομοσχεδίου, η επιφυλακτικότητα του τύπου και η συνέντευξη μιας από τις πρώτες υπαλλήλους 28 χρόνια μετά το διορισμό της.
Στις 20 Μαρτίου 1908, η ελληνική Βουλή γνώρισε στιγμές "δόξας" με ανταλλαγή εξαιρετικά σεξιστικών επιχειρημάτων με αφορμή ένα νομοσχέδιο, που επέτρεπε για πρώτη φορά το διορισμό γυναικών (ηλικιών από 21 έως 35 ετών) ως υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες· όχι βέβαια σε μια οποιαδήποτε θέση, αλλά ως τηλεφωνήτριες. Το νομοσχέδιο βέβαια ψηφίστηκα και πράγματι, τρεις μήνες στις 16 Ιουνίου άρχισαν να εργάζονται οι Ελληνίδες τηλεφωνήτριες, όμως η συζήτηση στη Βουλή, καθώς και οι ανταλλαγές επιχειρημάτων μέσω του τύπου, που φυσικά ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, ήταν από φαιδρές έως θλιβερά απογοητευτικές.
Ελληνίδες που πρωτοπόρησαν: Οι πρώτες φωτογράφοι, η πρώτη βιομήχανος, η πρώτη μαέστρος και οι πρώτες εκφωνήτριες ραδιοφώνου
Συνήθως θυμόμαστε τους κορυφαίους εκπροσώπους ενός επαγγελματικού κλάδου, ξεχνώντας όμως τους πρωτοπόρους, εκείνους που - ανεξάρτητα από το αν πέτυχαν ή όχι - τόλμησαν και άνοιξαν το δρόμο, για ν' ακολουθήσουν οι επόμενοι. Βέβαια, το αρσενικό γένος χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά στην προηγούμενη πρόταση, αφού το αντικείμενο αυτού του άρθρου είναι οι γυναίκες πρωτοπόροι, Ελληνίδες που διεκδικούν τον τιμητικό τίτλο ότι πρώτες τόλμησαν ή πρώτες ξεχώρισαν σε τομείς που έως τότε θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι.
Όταν ο Μπέρναρντ Σω κατακεραύνωνε τον Καπιταλισμό, τον Κομμουνισμό και το ανδρικό φύλο, ενώ εξυμνούσε τις γυναίκες ως "αρχιτέκτονες της ανθρωπότητας"
Όταν το 1928 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του θεατρικού συγγραφέα Μπέρναρντ Σω με τίτλο "Διαθήκη μου προς την Ανθρωπότητα", υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ λόγω των έντονα επικριτικών για τη χώρα αυτή σχολίων του συγγραφέα. Ύστερα από σχετική πρόταση της Αμερικανικής Ένωσης Τύπου, τον Ιούλιο του 1928, ο Σω έγραψε ένα άρθρο, με το οποίο επιχειρούσε να εξηγήσει γιατί αποστρεφόταν το καπιταλιστικό μοντέλο της αμερικανικής ηθικής, όμως δεν περιορίστηκε σ' αυτό, αλλά παράλληλα διατύπωσε ένα γενικότερο ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο στρεφόμενος εναντίον και του Σοσιαλισμού ( = σοβιετικού Κομμουνισμού), τον οποίο επέκρινε ως μια μασκαρεμένη μορφή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.
7 Μαρτίου 2016
Ποιήματα εμπνευσμένα από τις Απόκριες
Άλλοτε με διάθεση σατιρική έως απόλυτα καυστική για τη χαρούμενη γιορτή της Αποκριάς και την ξέφρενη διάθεση των Ελλήνων κι άλλοτε με διάθεση φιλοσοφική, οι ποιητές κατά καιρούς σχολίασαν την ελληνική αποκριά. Αυτό συνέβαινε κυρίως σε πολύ παλιότερες εποχές, όταν άλλωστε η ζωή ήταν πολύ διαφορετική σε μια Αθήνα που ελάχιστα έμοιαζε με τη σημερινή, απρόσωπη μεγαλούπολη. Ξεχωρίζουν βέβαια οι σατιρικοί ποιητές, οι οποίοι - άλλο που δεν ήθελαν - είχαν πολλές αφορμές ν' αντλήσουν την έμπνευσή τους από τις μέρες του καρναβαλιού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)