16 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να υπολογίσετε ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος


Έναν ιδιόμορφο τύπο εντόπισα στην ηλεκτρονική έκδοση του αυστραλιανού περιοδικού Body + Soul, για το πώς να υπολογίσουμε το ιδανικό βάρος, πώς δηλαδή να εντοπίσουμε ποια είναι τα κιλά που πρέπει να θέτουμε ως στόχο. Με κάθε επιφύλαξη για την ορθότητα του, τον μεταφέρω προς γνώση.

Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Φινλανδία


Το 2012 ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών για το φινλανδικό κινηματογράφο, τόσο από παραγωγικής πλευράς (26 ταινίες και 10 ντοκιμαντέρ made in Finland) όσο και εμπορικά, καθώς οι φινλανδικές ταινίες απέσπασαν το 28% επί των συνολικών εισπράξεων. Μάλιστα, μεταξύ των 10 εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς στη Φινλανδία οι τρεις ήταν εγχώριες παραγωγές, αν και στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν ταινίες από το Χόλιγουντ, όπως το "Skyfall", το "Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι" και "Εποχή των Παγετώνων: οι ήπειροι χορεύουν".

Πώς το υγρό των φακών επαφής σώζει ζωές


Ο 18χρονος Σαμ Ντέρι-Γούντχεντ έζησε μια απίστευτη περιπέτεια, όταν χάθηκαν τα ίχνη του για τρεις μέρες στο φλεγόμενο από τον καύσωνα Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αλλά τελικά βρέθηκε σώος, αν και εμφανώς αδυνατισμένος και αφυδατωμένος, ύστερα από τρεις μέρες αγωνίας. Πώς κατάφερε να επιβιώσει; Πίνοντας ούρα και το υγρό των φακών επαφής του. 

Είναι το Χονγκ Κονγκ η πιο τερατώδης πόλης του κόσμου;

Ποιος αντέχει να ζει σε τέτοια διαμερίσματα-κουτιά;

Έχει έκταση 1.101 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό άνω των 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Χονγκ Κονγκ είναι η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον πλανήτη - απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας, αν και θεωρείται έδαφος της Κίνας - με την πληθυσμιακή του πυκνότητα να ανέρχεται σε 6.482 κατοίκους ανά τετρ.χλμ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου 2012. Στην πραγματικότητα, όμως, η πληθυσμιακή του πυκνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του είναι βραχώδες και δεν μπορεί να δομηθεί. 

Ένα από τα πιο αστείο βίντεο κλπ όλων των εποχών


Ψάχνοντας τα χειρότερα βίντεο-κλιπ όλων των εποχών αναπόφευκτα θα καταλήξουμε στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν το είδος βρισκόταν ακόμη στα πρώτα του, ερασιτεχνικά στάδια. Πολλά βίντεο-κλιπ ξένων τραγουδιών εκείνης της περιόδου είναι τόσο κακά, που ξεπερνούν και τα χειρότερα ελληνικά - που μεταξύ μας δεν είναι και λίγα. Και μάλιστα, δεν μιλάμε απαραίτητα για άγνωστα τραγούδια, αλλά και για κομμάτια που έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως για παράδειγμα το κλασικό "It's Raining Men".

Το παγκόσμιο album chart της εβδομάδας 17-23 Φεβρουαρίου 2013


Οι οπερατικές διαθέσεις κυριαρχούν στις πωλήσεις άλμπουμ, καθώς το δημοφιλέστερο μουσικό άλμπουμ της εβδομάδας είναι το "All That Echoes" του ανέλπιστα πετυχημένου Τζος Γκρόμπαν, ο οποίος παντρεύοντας το κλασικό με την ποπ έχει κατακτήσει τους Αμερικανούς. Εξάλλου, στην τρίτη θέση βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα το "Passione" του Αντρέα Μποτσέλι, ενώ πολύ καλά συνεχίζει το σάουντρακ της ταινίας "Les Miserbales", που παραμένει στο παγκόσμιο τοπ10 για έβδομη εβδομάδα. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας είναι η παρουσία του 74χρονου Γερμανού τραγουδιστή Heino στη δέκατη θέση, ο οποίος φαίνεται ότι εξακολουθεί να συγκινεί τους Γερμανούς με τα αφόρητα schlager τραγούδια του.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 17-23 Φεβρουαρίου 2013


Ήρεμα τα πράγματα στην κορυφή του παγκόσμιου singles chart για ακόμη μία εβδομάδα, όπου το "Thrift Shop", το "Scream & SWhout" και το "Locked Out of Heaven" συνεχίζουν να σκίζουν. Αντιθέτως, πολλές είναι οι νέες είσοδοι στις θέσεις 11 έως 20, χωρίς όμως να έχει κάποιο από αυτά τα κομμάτια τη δυναμική ν' ανέβει στην κορυφή ή ν' απειλήσει άμεσα τη σταθερή δεκάδα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς κυρίως πρόκειται για τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει εδώ κι αρκετές εβδομάδες και στη δεκάδα μπήκαν μάλλον αγκομαχώντας.

Σαν σήμερα: 16 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013.

15 Φεβρουαρίου 2013

Η διάδοχος της Όπρα είναι 70 ετών και.. πρόεδρος δικαστηρίου!


Μετά την αποχώρηση της Όπρα Γουίνφρεϊ από το daytime της αμερικανικής τηλεόρασης, όλοι ψάχνουν το διάδοχο της; Είναι, άραγε, η Έλεν ντε Τζενέρις, ο δρ. Οζ, τον οποίο η ίδια η Όπρα ανέδειξε, η δημοσιογράφος Κέιτι Κούρικ ή οι γυναικοπαρέες των The View και The Talk; Όλοι τους θα μπορούσαν, αν οι εκπομπές τους σημείωναν μεγαλύτερες τηλεθεάσεις στην κατακερματισμένη αμερικανική τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, η γυναίκα που σημειώνει τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης επί καθημερινής βάσης και μάλιστα είχε ξεπεράσει ακόμη και εκείνα του τοκ σόου της Όπρα τις τελευταίες δύο σαιζόν, δεν είναι άλλη από την 70χρονη Τζούντιθ Σέιντλιν, παρουσιάστρια του δικαστικού ριάλιτι "Judge Judy".

Ο Αντόνιο Μπαντέρας δίνει συμβουλές για το πρώτο ραντεβού


Παρά τα 52 (και μισό) χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του, ο Αντόνιο Μπαντέρας θεωρείται από πολλές γυναίκες πρότυπο Λατίνου εραστή. Αν και φαίνεται μάλλον μονογαμικός - είναι παντρεμένος με τη Μέλανι Γκρίφιθ από το 1996, ενώ παντρεύτηκαν μόλις ένα μήνα μετά το διαζύγιο του από την Άννα Λέζα - πολλοί άνδρες θα ήθελαν ν' ακούσουν από τα χείλη του συμβουλές για το πώς θα ρίξουν τα κορίτσια των ονείρων τους. Άλλωστε, το φλερτ δεν είναι μια τέχνη που ξεχνιέται. Είναι έμφυτη. 

Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Κύπρου, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ελβετίας.


Καθώς βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν το φετινό διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον (14 και 16 Μαΐου οι δύο ημιτελικοί - στο δεύτερο η Ελλάδα - και στις 18 Μαΐου ο τελικός), ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να σχολιάζουμε τις φετινές συμμετοχές, η επιλογή των οποίων φέτος ειδικά άρχισε πολύ νωρίς σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πρώτα σχόλια είναι για τις συμμετοχές της Κύπρου (που ανακοινώθηκε χθες), της Γερμανίας (ομοίως), της Δανίας (το μέχρι στιγμής φαβορί), της Φινλανδίας και της Ελβετίας.

Η γυναίκα που παντρεύτηκε το δολοφόνο της δίδυμης αδερφής της


Ήταν ο πιο πολυσυζητημένος γάμος της Αργεντινής, όμως οι συγγενείς της νύφης έλαμψαν διά της απουσία τους. Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η 22χρονη Εντίθ Κάζας (Edith Casas) παντρεύτηκε τον 28χρονο Βίκτορ Τσινγκολάνι (Victor Cingolani), ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών, επειδή κρίθηκε ένοχος ότι σκότωσε τη δίδυμη αδερφή της συζύγου του, με την οποία μάλιστα κατά το παρελθόν διατηρούσε δεσμό.

Σαν σήμερα: 15 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013.

14 Φεβρουαρίου 2013

Το "Νησί της Αγάπης" σε σχήμα καρδιάς vs Σαντορίνη


Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ιδανικότερος προορισμός για μια ρομαντική απόδραση την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα νησί σε σχήμα... καρδιάς; Υπάρχει τέτοιο νησί, θα αναρωτηθείτε. Βεβαίως, και μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά μας, στην Αδριατική θάλασσα (βλ. φωτογραφία). Ονομάζεται Galešnjak, ενώ είναι γνωστό και ως το "Νησί της Αγάπης". Είναι πάρα πολύ μικρό σε έκταση (μόλις 0.132 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ενώ το ιδιόμορφο σχήμα του αποκαλύφτηκε για πρώτη φορά το 1806 από το χαρτογράφο του Ναπολέοντα.  Δυστυχώς, το νησί ανήκει σε ιδιώτη, οπότε είναι απρόσιτο για τους επισκέπτες. Εξ' άλλου, εκτός από το ιδιαίτερο σχήμα του, το Galešnjak, δεν έχει να επιδείξει τίποτε περισσότερο από λίγα άγρια φυτά και δέντρα. 

Ο ύμνος του Μαρκ Τουέιν για τις γυναίκες: "Είναι το στολίδι της κοινωνίας και ο θησαυρός του κόσμου"


Στις 11 Ιανουαρίου 1868, πολλά χρόνια προτού γράψει τις περιπέτειες του "Τομ Σόγιερ" και του "Χάκλμπερι Φιν", χάρη στις οποίες έγινε διάσημος, ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν ήταν προσκεκλημένος ως ομιλητής στο δείπνο της Λέσχης Ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον. Όταν ένας από τους συνδαιτυμόνες έκανε την πρόποση, "Στη γυναίκα, το καμάρι κάθε επαγγέλματος και το κόσμημα του δικού μας", ο Τουέιν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και στο λόγο του έπλεξε το εγκώμιο των γυναικών, το "στολίδι της κοινωνίας" και ο "θησαυρός του κόσμου" κατά τον Μαρκ Τουέιν - ή Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1'


Λίγες, αλλά ποικίλες είναι οι κινηματογραφικές πρεμιέρες: μια ελληνική, αισθηματική ταινία-μυστήριο (Love in the end), για την οποία δεν υπάρχουν κριτικές, αφού κανείς δεν την έχει δει, η κινηματογραφική μεταφορά ενός πετυχημένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που βασίζεται σ' ένα από τα κλασικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Οι άθλιοι), η πέμπτη ταινία του franchise "Πολύ σκληρός για να πεθάνει", για όσους δεν έχουν βαρεθεί να βλέπουν τον Μπρους Γουίλις να σκοτώνει ασύστολα όποιον βρεθεί στο δρόμο του και, τέλος, μια αυστριακή παραγωγή για μια ξαναμμένη πενηντάρα, που βρίσκει τη χαμένη, σεξουαλική της νιότη στην Κένια. 

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 17 - 23 Φεβρουαρίου 2013.


Ανανεωμένο - ως συνήθως - το τοπ10 του πάντα ανήσυχου βρετανικού τσαρτ, οι Γάλλοι αποδεικνύουν πως η σύγχρονη γαλλική μουσική σκηνή περνάει μεγάλη, αφού ούτε ένα γαλλικό τραγούδι δεν περιλαμβάνεται στο τοπ10 της χώρας τους, ενώ οι Γερμανοί αντιστέκονται στον τυφώνα του "Thrift Shop" κι επιμένουν στην Μπρίτνεϊ Σπίαρς. 

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 17 - 23 Φεβρουαρίου 2013


Δεν υπάρχουν αλλαγές στο τοπ6 του αμερικάνικου τσαρτ για την ερχόμενη εβδομάδα. Στα αξιοσημείωτα της εικοσάδας είναι η μικρή ώθηση που έδωσε στο "Suit & Tie" η εμφάνιση του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ στα βραβεία Γκράμι, η σημαντική άνοδος του "Daylight" για τους Μαρούν5, που προσθέτουν ακόμη μια εμπορική επιτυχία στη συλλογή τους, αλλά και το διπλό "χτύπημα" του αθόρυβου Μπρούνο Μαρς, που αποδεικνύει ότι ένα πιάνο, μια ωραία φωνή και απλοί στίχοι που μιλάνε στην καρδιά αρκούν για την επιτυχία. 

Είναι η αγάπη "χαμένο παιχνίδι";

Ένα από τα 11 τραγούδια του "Back to Black", του δεύτερου στούντιο άλμπουμ της Έιμι Γουάινχαουζ, το "Love is a losing game" κινείται στο "μαύρο" ρυθμό των περισσότερων, υπολοίπων τραγουδιών. Άλλωστε, τα τραγούδια γράφτηκαν την περίοδο που ο Μπλέικ Φίλντερ, ο άνδρας που σημάδεψε τη σύντομη ζωή της, την είχε παρατήσει για να επιστρέψει στην πρώην του. Αναπόφευκτα, το συναίσθημα του πόνου και της θλίψης αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων και στο "Love is a losing game". 

Σαν σήμερα: 14 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013.

13 Φεβρουαρίου 2013

Το facebook διαπιστώνει: οι αδέσμευτοι αυξήθηκαν θεαματικά το 2012!


Είναι το Facebook ένα είδος "μεγάλου αδερφού", που καταγράφει τα πάντα για την προσωπική μας ζωή; Σίγουρα, πάντως, καταγράφει τα στοιχεία που εμείς αναγράφουμε στο προφίλ μας. Έτσι, με βάση αυτά, στο βαθμό που είναι αξιόπιστα και αληθινά, φαίνεται ότι το 2012 ο αριθμός των εργένηδων, των ανθρώπων που βγήκαν από μια σχέση, αυξήθηκε κατακόρυφα.

Οι πλουσιότερες γυναίκες προκαλούν ανικανότητα στους άντρες;


Όσοι ισχυρίζονται ότι οι άνδρες αισθάνονται κομπλεξικά, όταν η σύντροφος τους κερδίζει περισσότερα χρήματα από τους ίδιους... έχει δίκαιο! Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Δανών και Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, αυτή η οικονομική υπεροχή των γυναικών επηρεάζει ακόμη και τη στυτική λειτουργία των ανδρών. 

Ο μοναδικός δεσμός των σκύλων με τα τσίτα!


Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι ο καλύτερος φίλος του τσίτα (ή γατόπαρδου), του αιλουροειδούς που προκαλεί σοκ και δέος με το μέγεθος και την ταχύτητα του, καθώς είναι το γρηγορότερο ζώο του πλανήτη αναπτύσσοντας 100 χλμ/ώρα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα, θα ήταν ένας... σκύλος. Και δεν μιλάμε απλά για τη φιλία ενός τσίτα με ένα σκύλο, αλλά για συστηματική ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στον κατοικίδιο σκύλο και το άγριο αιλουροειδές - τουλάχιστον στο ζωολογικό πάρκο Safari του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ.

14 τραγούδια για τους ερωτευμένους.


Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Έτσι, λοιπόν, ας κάνουμε κι εμείς μια αναδρομή στο χρόνο κι ας θυμηθούμε 14 ερωτικά τραγούδια - άλλα γνωστά, άλλα άγνωστα και κάποια ξεχασμένα - για να γιορτάσουμε τον έρωτα σε διαφορετικές του μορφές και εκφράσεις. Πάμε για ένα μουσικό ταξίδι;

Σαν σήμερα: 13 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013.

Αγάπη που μετριέται σε... χρήμα! Πανάκριβα δώρα διάσημων ανδρών στις αγαπημένες τους!


Ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσουμε τον ειλικρινή, βαθύ έρωτα μας στο έτερο μας ήμισυ είναι μ' ένα μπουκέτο από τα αγαπημένα της λουλούδια, μ' ένα κουτί σοκολατάκια, λέγοντας τη ρημάδα τη φράση που τόσο θέλει ν' ακούσει ("σ' αγαπώ μωρό μου" ή "θέλεις να παντρευτούμε") και μ' ένα καλό σεξ "καπάκι", όπου θα ικανοποιήσουμε και τις δικές της επιθυμίες. 

12 Φεβρουαρίου 2013

Πότε κλαίνε οι άνδρες;


"Οι άνδρες δεν κλαίνε", προσπαθούν να μάθουν στα αγόρια τους ορισμένοι γονείς παλαιών αρχών, που προφανώς θεωρούν αδυναμία το να εκφράζει κάποιος τα συναισθήματα του ή, τέλος πάντων, διακρίνουν τα συναισθήματα σε αντρικά και σε γυναικεία. Όπως, όμως, λέει και το λαϊκό άσμα, "κι όμως κυρία μου και οι άντρες κλαίνε", αυτό είναι κάτι που κανείς άντρας δεν μπορεί ν' αρνηθεί. Όμως πόσο κλαίνε οι άνδρες και για ποιους λόγους;

Ιστορικά κείμενα: Το Δημοκρατικό Μανιφέστο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου

εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 15.02.1922

Στις 12 Φεβρουαρίου 1922, έξι περίπου μήνες πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και άλλα έξι επώνυμα στελέχη της δημοκρατικής (αριστερής) πτέρυγας των Φιλελευθέρων υπέγραψαν το "Δημοκρατικό Μανιφέστο", το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς οι συντάκτες του προειδοποιούσαν για τις επερχόμενες εθνικές συμφορές, ενώ εξαπέλυαν επίθεση κατά του τότε βασιλιά ως κύριου υπαίτιου για την απομόνωση της Ελλάδας από τους μέχρι πρότινος Συμμάχους της, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.

Σαν σήμερα: 12 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013.

Τι είναι η "παρθένα δίαιτα", που υπόσχεται ότι μπορούμε να χάσουμε 7 κιλά σε 7 μέρες.


Μια από τις πολλές δίαιτες που υπόσχονται να μειώσουν το βάρος σου δραστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι και η "παρθένα δίαιτα". Ok, η ονομασία της είναι κάπως παραπλανητική - ειδικά στην ελληνική γλώσσα - καθώς "Virgin" είναι το επίθετο της διατροφολόγου που την εμπνεύστηκε και της χάρισε το όνομα της. Κατά τ' άλλα, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί και "δίαιτα του επτά", καθώς η JJ Virgin χρησιμοποιεί το σλόγκαν, "Παράτησε 7 τροφές - Χάσε 7 κιλά - Μόλις σε 7 μέρες", ενώ καλοπιάνει τους υποψήφιους πελάτες ενημερώνοντας τους: "Το πάχος δεν είναι δικό σου λάθος". 

11 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητούνται κληρονόμοι... 171 χρόνια μετά!

Εν έτει 1842, ο ιερέας Καρλ Γκίλσερ (Karl Gilser) από το Seelisberg της Ελβετίας έφυγε από την ζωή αφήνοντας 1.000 γκούλντεν Λουκέρνης - ένα νόμισμα που έχει αποσυρθεί εν τω μεταξύ - στους απογόνους του αδερφού του και στα ορφανά του χωριού. Παραδόξως, όμως, κανείς δεν αναζήτησε τα χρήματα αυτά. Εκατόν εβδομήντα ένα χρόνια μετά, με αφορμή την επέτειο από τη... γέννηση του Γκίλσερ στις 10 Φεβρουαρίου 1776, το δημοτικό συμβούλιο βγήκε στη γύρα αναζητώντας τυχόν μακρινούς απογόνους, οι οποίοι θα κληρονομήσουν το θησαυρό αυτό, χωρίς να το περιμένουν.

Κινέζικοι μύθοι για τα φίδια


Καθώς - σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο - στις 10 Φεβρουαρίου μπήκαμε στη χρονιά του Φιδιού, ας δούμε τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Κινέζοι για τα ερπετά που αγαπάμε να μισούμε και που στη δυτική κουλτούρα είναι ταυτισμένα είτε με το διάβολο (ο "καταραμένος όφις" που παρέσυρε την Εύα να φάει το μήλο στον Κήπο της Εδέμ) είτε με τη θεραπεία (το φίδι του Ασκληπιού). 

Of Monsters and Men: το ισλανδικό συγκρότημα που κατέκτησε τα παγκόσμια τσαρτ


"Η πρώτη μας συναυλία ήταν σ' ένα ποδηλατάδικο. Εμφανίστηκαν πολλοί άνθρωποι - κάτι που πραγματικά δεν το περιμέναμε. Βρισκόμασταν πάνω στη σκηνή και σκεφτόμασταν "Τι τρέχει;" Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που πολλοί άνθρωποι ήρθαν να μας δουν. Ήταν πολύ απροσδόκητο κι έτσι μας άρεσε", περιέγραφε ενθουσιασμένη στην εφημερίδα USA TODAY η Nanna Bryndís Hilmarsdóttir, μια από τους βασικούς τραγουδιστές του ισλανδικού folk/pop συγκροτήματος Of Monsters and Men, το Μάρτιο του 2012, όταν το συγκρότημα έδινε τις δυο πρώτες συναυλίες του σε αμερικανικό έδαφος.

Απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Νέλσον Μαντέλα κατά τη δίκη του το 1964: Η κοινωνική διάσταση του φυλετικού διαχωρισμού.


Καθώς σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος από την ιστορική αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα από τις φυλακές Victor Verster στις 11.02.1990, ας ανατρέξουμε 27 χρόνια πριν την ιστορική εκείνη ημερομηνία, σ' ένα άλλο ιστορικό γεγονός, τη δίκη του Μαντέλα με τις κατηγορίες για προδοσία και βίαιη συνωμοσία. Η δίκη πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετώρια. Ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 1964 και ολοκληρώθηκε τις 12 Ιουνίου με την απαγγελία της ποινής και την καταδίκη του Μαντέλα σε ισόβια κάθειρξη.

Σαν σήμερα: 11 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013.

10 Φεβρουαρίου 2013

Ο ηθοποιός της σειράς "Ατίθασα Νιάτα" που κληρονόμησε ένα μικρό θησαυρό από ένα μοναχικό άνδρα, που δεν γνώρισε ποτέ


Τη θλιβερή πραγματικότητα ότι οι ήρωες της τηλεόρασης έχουν αντικαταστήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις για πολλούς, μοναχικούς ανθρώπους έρχεται να επιβεβαιώσει μια είδηση από το Ιλινόις των ΗΠΑ. Ο 71χρονος Ray Fulk, χωρίς οικογένεια ή φίλους, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν και πολλοί από τους γείτονες του στο Λίνκολν του Ιλινόις, άφησε όλη του την περιουσία σε δύο ηθοποιούς, τους οποίους δε γνώρισε ποτέ από κοντά, αλλά τους είχε παρακολουθήσει σε σίριαλ που πρωταγωνιστούσαν πριν πολλά χρόνια.

Τα Φεβρουαριανά


Πριν από 150 χρόνια, το Φεβρουάριο του 1863 απειλήθηκε για πρώτη φορά η ψυχική ενότητα του νεαρού ακόμη ελληνικού κράτους. Αν και οι δύο επαναστάσεις που είχαν προηγηθεί (της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για το Σύνταγμα και της 10ης Οκτωβρίου 1863 για την έκπτωση του Όθωνα) ήταν αναίμακτες και πέτυχαν άμεσα τους στόχους τους, οι φατριασμοί και οι εσωτερικοί, πολιτικοί ανταγωνισμοί λίγο έλειψαν να τινάξουν στον αέρα την ομαλότητα στις αρχές Φεβρουαρίου 1863, με τα γεγονότα που έμειναν γνωστά και ως "Φεβρουαριανά". 

Εμείς και οι Ιρλανδοί απέναντι στην κρίση

Διαδήλωση στους δρόμους του Δουβλίνου στις 9 Φεβρουαρίου 2013 (η φωτογραφία είναι  από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Irish Times). 

Αν υποθέσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το "κακό παιδί" των οικονομιών της ευρωζώνης που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, η Ιρλανδία θεωρείται αντιθέτως το "καλό παιδί". Μας τη φέρνουν συχνά σαν παράδειγμα: "κοιτάξτε πώς τα κατάφερε η Ιρλανδία χάρη στις θυσίες των πολιτών της, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν να σηκώσουν το σταυρό του μαρτυρίου". Είναι, όμως, έτσι;

Σαν σήμερα: 10 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013.